Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
23/7/2008 |

Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας

Το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας
διοργανώνεται απο το περιοδικό Cineek magazine www.cineek.gr
Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας Πάτρα 19/7/2008

Διεθνές Πανόραμα Ανεξαρτήτων Δημιουργών

Φιλμ και Βίντεο

Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία
Ικτίνου 38, ΤΚ 26442
τηλ/fax 2610 426779
κιν. τηλ.6932766373

web site www.independent.gr
e-mail info@independent.gr

Το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας – 10ο Διεθνές Πανόραμα

στο ΙΝΤΕΑΛ

Η Οργανωτική Επιτροπή του «Διεθνούς Πανοράματος» ξεκίνησε την συνεργασία της με τον «Πολυχώρο Πολιτισμού και Ψυχαγωγίας ΙΝΤΕΑΛ» ( www.inteal.gr Αγ. Νικολάου 4 ) στο πλαίσιο πραγμάτωσης του 10ου Πανοράματος.
Tο INTEAΛ στον κεντρικό πεζόδρομο της Αγίου Νικολάου, των Πατρών καθημερινό σημείο διέλευσης χιλιάδων Πατρινών και επισκεπτών της πόλης, ήταν το πρωτοπόρο σημείο αναφοράς των κινηματογραφικών δρώμενων της πόλης. Ξεκίνησε το 1912 σαν η πρώτη αποκλειστικά κινηματογραφική κλειστή αίθουσα και συνδέθηκε με την επέκταση και την άνθηση του σινεμά στην πόλη της Πάτρας, λάμποντας ιδιαίτερα την εποχή που οι ταινίες α’ προβολής αποτελούσαν κοσμικό γεγονός.
Η Οργανωτική Επιτροπή στο πλαίσιο μιας καλύτερης διοργάνωσης για το «10ο Διεθνές Πανόραμα» αποφάσισε να αλλάξει τις ημερομηνίες των εκδηλώσεων και να το πραγματοποιήσει από τις 3/10 έως τις 11/10/2008, οι προβολές θα ξεκινούν από τις 16 μ.μ. και η είσοδος θα είναι ελεύθερη (όπως όλα τα χρόνια).
Η Οργανωτική Επιτροπή με χαρά αλλά και με αίσθημα τιμής και ευθύνης διαπιστώνει το νέο ρεκόρ συμμετοχών από Έλληνες δημιουργούς που έφτασαν φέτος τις 112 συμμετοχές. Κάτι που πρώτη φορά συμβαίνει και στο «Διεθνές Πανόραμα» αλλά και σε κάθε άλλο φεστιβάλ της χώρας μας.
Στις συμμετοχές περιλαμβάνονται 4 μεγάλου μήκους ταινίες, 47 μικρού μήκους, 33 ντοκιμαντέρ, 7 animation, 16 video art, 5 video dance.
Αξιοσημείωτο είναι η ανταπόκριση των νέων δημιουργών από την περιφέρεια, είναι ένα ακόμη «ρεκόρ» στις συμμετοχές, απόρροια της προβολής του Πανοράματος κατά την διάρκεια του χειμώνα σε όλη τη χώρα κάνοντας γνωστό το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας σε όλη την Ελλάδα. Φιλοσοφία της Οργανωτικής Επιτροπής είναι η εξωτερίκευση και όχι η συντήρηση «κλειστών ελίτ και λαϊκίστικων κύκλων». Ένα νέο πνεύμα στα πολιτιστικά πράγματα της Πάτρας ξεκινά, με χωρίς διάθεση για τίποτε λιγότερο, τίποτε μικρότερο, τίποτα μίζερο….!
Και ενώ μέχρι πέρσι οι συμμετοχές κατά 80 % ήταν από την Αθήνα και οι υπόλοιπες από Θεσσαλονίκη, στο «10ο Διεθνές Πανόραμα» έχουν δηλώσει συμμετοχή από: Ηράκλειο Κρήτης, Αλεξανδρούπολη, Μυτιλήνη, Ρέθυμνο, Κιλκίς, Κέρκυρα, Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Κόρινθο, Πάτρα, Ρίο, Αίγιο, Πύργο, Καστοριά, Καρδίτσα, Βέροια, Λάρισα, Σουφλί, Σαντορίνη, Ρόδος. Κάτι που έχουν συμβάλει οι κατά τόπους κινηματογραφικές λέσχες και πολιτιστικοί φορείς και τους οποίους ευχαριστούμε και δημοσίως για την υποστήριξη τους.
Παράλληλα η Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ δημιούργησε ένα δίκτυο ενημέρωσης-συνεργασίας με τα περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης, ένα δίκτυο συνεργασίας με πολιτιστικούς φορείς της περιφέρειας κάνοντας πράξη το παράλληλο (μη εμπορικό) δίκτυο διάδοσης του ψηφιακού σινεμα.
Οι συμμετοχές απο το εξωτερικό συνολικά 112 ταινίες και είναι: 47 ταινίες μικρού μήκους, 23 ντοκιμαντέρ, 8 ταινίες animation, 7 video art, 5 video dance. Απο φέτος καταργείται το τμήμα μεγάλου μήκους ταινιών απο το εξωτερικό ως μια προσπάθεια να τονωθεί η ελληνική συμμετοχή σε αυτο το τμήμα.
Οι χώρες απο όπου προέρχονται οι ταινίες στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα είναι: απο Ευρώπη - Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Κύπρος, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Τσεχία, Πορτογαλλία, Ουκρανία, Ιταλία, Ελβετία, Αυστρία, Σλοβακία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Ρωσία, Νορβηγία, Δανία, Πολωνία, Σουηδία, απο Βαλκάνια - Βουλγαρία, Κροτατία, Σλοβενία, Βοσνία, Ρουμανία, Αλβανία, Σερβία, απο Αμερική - Η.Π.Α, Καναδάς, Χιλή, Αργεντινή, Βενεζουέλα, Τρινιντάντ, Βραζιλία, Κούβα, απο Ασία - Τουρκία, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Ιράκ, Ιράν, Κουρδιστάν, Ινδία, Πακιστάν, Σρι Λάνκα, Φιλλιπίνες, Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ, Μπαγκλαντές, απο Ωκεανία - Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, απο Αφρική - Μαρόκο, Αίγυπτος, Κένυα.

Χορηγοί επικοινωνίας:

The Best Magazine www.ebestmag.com

PatraSoul Ηλεκτρονική περιοδική εφημερίδα της Πάτρας www.patrassoul.gr

City Uncovered – Ανοχύρωτη Πόλη cityuncovered.blogspot.com

Cineek magazine- περιοδικό για τον Εναλλακτικό πολιτισμό www.cineek.gr

Eventsguide Ηλεκτρονικό περιοδικό www.eventsguide.gr


Η Οργανωτική Επιτροπή του 10ου Διεθνούς Πανοράματος

Το "Διεθνές Πανόραμα Ανεξαρτήτων Δημιουργών Φιλμ και Βίντεο -"Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας" και –International Panorama for Independent Filmakers- International Film Festival of Patras city και κάθε φράση- συνδυασμός που περιέχει τις ανωτέρω λέξεις είναι κατοχυρωμένο όνομα στην Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Διεθνές Πανόραμα Ανεξαρτήτων Δημιουργών» και κανείς άλλος δεν δικαιούται να το χρησιμοποιεί. σύμφωνα με το Ν. 2121 του '93