Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
27/10/2008 | Χιονίδης Παναγιώτης Καλλιτεχνικός υπεύθυνος

10ο Διεθνές Πανόραμα

Το Cineek magazine www.cineek.gr είναι ο φορέας που διοργανώνει
το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας www.independent.gr

Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας
Διεθνές Πανόραμα
Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία
Ικτίνου 38, ΤΚ 26442
τηλ/fax 2610 426779
web site www.independent.gr
e-mail info@independent.gr

 
ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ – 10ο Διεθνές Πανόραμα

  Μέσα σε ένα επιτυχημένο και εορταστικό κλίμα έπεσε η αυλαία του «10ου Διεθνούς Πανοράματος» το Σάββατο 11 Οκτωβρίου, που διοργάνωσε η Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Διεθνές Πανόραμα  Ανεξάρτητων Δημιουργών» σε συνεργασία  με την Συντακτική Επιτροπή του διαδικτυακού περιοδικού «Cineek magazine-online περιοδικό Εναλλακτικού Πολιτισμού» www.cineek.gr από τις 3/10 έως τις 11/10/2008 στην Πάτρα,  στο πολυχώρο πολιτισμού «ΙΝΤΕΑΛ».

 
Η βραδιά περιλάμβανε  την απονομή των βραβείων και των ειδικών διακρίσεων  του 10ου Διεθνούς Πανοράματος καθώς και του 3ου Διαγωνισμού Φωτογραφίας  για Πατρινούς φωτογράφους που είχε θέμα "Φωτογραφίζοντας σαν …σινεμά".

 
     Το  Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας που με την παρουσία του στην Πάτρα πλέον δείχνει ότι υπάρχει συνέχεια και συνέπεια στο θεσμό, δίνοντας ένα βήμα ελεύθερης έκφρασης σε νέους Έλληνες και ξένους δημιουργούς, χωρίς αποκλεισμούς και μικροσυντεχνιακές σκοπιμότητες. Αυτή η προσπάθεια  είναι πρωτοπόρα για την χώρα μας, μιας και είναι το μοναδικό κινηματογραφικό φεστιβάλ στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη χωρίς προκριματική επιτροπή, χωρίς λογοκρισία και έλεγχο και με την αιγίδα ενός ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος όπως το Πανεπιστήμιο Πατρών.

   
  Στην κατάμεστη αίθουσα προβολών του ΙΝΤΕΑΛ από θεατές και συμμετέχοντες σκηνοθέτες παρευρέθηκαν  εκπρόσωποι τοπικών πολιτιστικών φορέων της Πάτρας, και προσωπικότητες της Πατραϊκής κοινωνίας, όπως, ο π. Βουλευτής κ. Νίκος Νικολόπουλος, ο πολιτευτής της Ν.Δ κ. Άγγελος Τσιγκρής, ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε κ. Ζεπάτος, ο βουλευτής κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο Αντιδήμαρχος πολιτισμού κ. Αλέξης Σκαρμέας, ο πρόεδρος της Ν.Ε.Π.Α. κ. Γιώργος Αγγελόπουλος, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος κ. Σπύρος Πολίτης, ο εκπρόσωπος του Νομάρχης Αχαΐας, νομαρχιακός σύμβουλος κ. Γεράσιμος Φεσσιάν, ο κ. Σταύρος Κουμπιάς Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών, ο κ. Δημήτριος Δουγένης Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων & Προσωπικού - Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτιστικής Ανάπτυξης του Παν/μίου Πατρών, σκηνοθέτες που συμμετείχαν στο φεστιβάλ και ήρθαν από όλη την χώρα, όλοι όσοι έκαναν τις απονομές και σίγουρα πολλοί άλλοι που μέσα στο πολύ κόσμο δεν ήταν εύκολο να τους διακρίνουμε

 
   Το ξεκίνημα της εκδήλωσης το έκανε το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Ανδρέας Βάλσαμος, ευχαριστώντας όλους τους φορείς της Πάτρας καθώς και όλες τις Πατρινές εταιρείες και τις Πατρινές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις   που στήριξαν το Διεθνές Πανόραμα και μετά διάβασε το χαιρετισμό για το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας του Υπουργού Πολιτισμού κ. Μιχάλη Λιάπη και μετά διάβασε το σκεπτικό της Ο.Ε για το 10ο Διεθνές Πανόραμα το οποίο ήταν:

 «Αγαπητοί φίλοι,

η τιμή και η χαρά απόψε σηματοδοτείτε από την βράβευση του ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΑΣ ΠΟΙΗΤΗ του παγκόσμιου κινηματογράφου Θόδωρου Αγγελοπούλου που δυστυχώς δεν παρευρίσκεται ανάμεσα μας λόγω σοβαρότατης ασθενείας. Του ευχόμαστε ολόψυχα ταχεία ανάρρωση για να ξανασυναντηθούμε μαζί του με νέες εικόνες του στις αίθουσες των ονείρων και της φαντασίας.

 
Στα 10 χρόνια του φεστιβάλ μας προβλήθηκαν 1432 ταινίες. Στη φετινή 10η διοργάνωση προβλήθηκαν 208 ταινίες από 55 χώρες. Παρήλασαν από τα μάτια μας εικόνες που ποιήθηκαν από νέους δημιουργούς, γι αυτό και είμαστε υπερήφανοι που το Διεθνές Φεστιβάλ  Κινηματογράφου της Πάτρας είναι χώρος ανάδειξης νέων δημιουργών, βήμα και εφαλτήριο νέων τάσεων, αναζητήσεων, ανησυχιών και νέων εκφράσεων. Η φιλοσοφία του φεστιβάλ είναι ο σεβασμός στη κουλτούρα του κάθε λαού και κάθε δημιουργού ξεχωριστά».

 
  Ακολούθως έδωσε το λόγο στον κ. Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλο, εκπρόσωπο του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, που απηύθυνε το χαιρετισμό του Υπουργού. Η Οργανωτική Επιτροπή πρόβαλλε ένα οπτικό ντοκουμέντο με το χαιρετισμό του σκηνοθέτη κ. Θόδωρου Αγγελόπουλου, που σοβαροί λόγοι υγείας δεν τον επέτρεψαν να παρευρεθεί.

   Αμέσως μετά προβλήθηκε ένα ενιάλεπτο βίντεο από χαρακτηριστικές σκηνές των έργων του Θ. Αγγελόπουλου, με επιμέλεια του μέλους της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Μηνά Λιαροκάπη.

 
Την εκδήλωση για τη απονομή των βραβείων άνοιξε εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος κ. Χιονίδης Παναγιώτης δίνοντας το βραβείο στον παραγωγό ταινιών κ. Νίκος Μπίστινα (διευθύνων σύμβουλος της ART in VISION) καθώς και μια Καινή Διαθήκη που το εξώφυλλο της ηταν ξυλόγλυπτη και φιλοτεχνήθηκε από πρώην κρατούμενο Αλβανικής καταγωγής, προσωπική προσφορά προς τον σκηνοθέτη.

 
Εκ μέρους της Κριτικής Επιτροπής του 3ου διαγωνισμού  φωτογραφίας το θέμα «Φωτογραφίζοντας…σαν σινεμά» για Πατρινούς καλλιτέχνες ο κ. Νίκος Ανγνωστόπουλος διάβασε το σκεπτικό με το οποίο η κριτική επιτροπή κατέληξε στα αποτελέσματα της: «Η επιλογή έργων που θα βραβευθούν η θα διακριθούν είναι πάντα μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, όταν αυτά που πρέπει να κριθούν είναι προϊόντα Τέχνης, του κατεξοχήν χώρου της προσωπικής έκφρασης και του υποκειμενικού βλέμματος στην πραγματικότητα. Κάθε έργο είναι ένα προσωπικό βλέμμα, ένα προσωπικό σχόλιο σεβαστό στην μοναδικότητα του. Στην προσπάθεια μας να προσεγγίσουμε αυτές τις προσωπικέ “ματιές” και να τις κρίνουμε όσο το δυνατόν αντικειμενικά, χρησιμοποιήσαμε κριτήρια εικαστικά όπως την πληρότητα της σύνθεσης την λειτουργία του χρώματος, την καθαρότητα του, τις τονικές διαβαθμίσεις, τις αντιθέσεις η τις αρμονίες του και το πόσο αυτά συνέβαλλαν στην αποτύπωση αυτού που  κάθε διαγωνιζόμενος φιλοδοξούσε να μας μεταφέρει και το οποίο εξιστορούνταν στο μικρό συνοδευτικό κείμενο του.»

 Η κριτική επιτροπή, Τσακανίκας Νίκος -φωτογράφος, Μπράττη  Ειρήνη - ζωγράφος, εκπαιδευτικός), Αναγνωστόπουλος Νίκος ζωγράφος, επιμελητής εκθέσεων -  εκπαιδευτικός)

 
Το 1ο βραβείο απένειμε ο κ Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, εκπρόσωπος του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, στον Ζαβέρδα  Βασίλη για την σειρά «Βενετία».

Το 2ο βραβείο θα απένειμε ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Εταιρείας Πολιτιστικής Ανάπτυξης κ. Γιώργος Αγγελόπουλος στην Μπονάτσου  Τίτα  για την σειρά  «Άνεμος». Ο κ. Γεώργιος Αγγελόπουλος τόνισε η Ν.Ε.Π.Α. θα είναι πλέον αρωγός και συμπαραστάτης σε αυτή τη πρωτοποριακή προσπάθεια δίνοντας ραντεβού τον επόμενο χρόνο.

Το 3ο βραβείο θα απένειμε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ Αλέξης Σκαρμέας στον Ξεριζώτη Οδυσσέα για την σειρά «Κάραβο – Κάβο – Καρνάβαλο» 

Το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Σεβαστή Σημαντήρη απόνειμε τις ειδικές διακρίσεις στους: Παππά Βασίλη  για τη σειρά  «Πλούς σκιάς», Αθανασοπούλου Βάλη  για τη σειρά  «Φινάλε», Θανοπούλου Αθηνά για τη σειρά «Αναγέννηση»

 
Ακολούθησε η απονομή των βραβείων των συμμετεχόντων ταινιών και εκ μέρους της Κριτικής Επιτροπής ο κ. Αλέξης Γκλαβάς διάβασε το σκεπτικό με το οποίο η κριτική επιτροπή κατέληξε στα αποτελέσματα της:

«Το «10ο Πανόραμα ανεξάρτητων δημιουργών film και video – Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας» κλείνει σήμερα τις πύλες του, ανοίγοντας τον δρόμο στο 11ο, το οποίο θα διεξαχθεί, όπως με πολύ χαρά μάθαμε, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών. Πύλες που άνοιξαν περίπου τέσσερις μήνες πριν, όταν τα μέλη της κριτικής επιτροπής, άρχισαν να βλέπουν τις πρώτες ταινίες.

Άνθρωποι διαφορετικοί, κουβαλώντας «ο καθείς και τα όπλα του», που λέει ο ποιητής, όφειλαν να συν-υπάρξουν, να συν-σκεφτούν και να συν-αποφασίσουν.

Καθένας μας με τη δική του προσωπικότητα, τις δικές του γνώσεις, τις δικές του ευαισθησίες, τις δικές του πεποιθήσεις (πολιτικές, κοινωνικές, θρησκευτικές), τις δικές του υποδομές, τις δικές του προσλαμβάνουσες, τη δική του οπτική.

Είδαμε 200 ταινίες. Ταινίες τρυφερές και ευαίσθητες, ταινίες αληθινές και σκληρές, ταινίες που έλεγαν αυτό που ήθελαν να πουν μ’ έναν κοινό ή μ’ έναν ιδιαίτερο τρόπο και ταινίες που ποτέ δεν το κατάφερναν. Ταινίες με ενδιαφέρουσες οπτικές, ταινίες με χιούμορ, ταινίες γεμάτες με καλές προθέσεις. Ταινίες νέων παιδιών που απέρριπταν την αγοραία λογική της καθημερινότητας και ταινίες που έκαναν την ποίηση εικόνα.

Οι επιλογές μας, πέρα από την αισθητική, την αρτιότητα, το σενάριο και τη φωτογραφία, στηρίχτηκαν και στις ευαισθησίες που έχουμε ως ενεργοί πολίτες και στην στήριξη της τέχνης και των δημιουργών που η αισθητική τους αναδεικνύει σύγχρονα ζητήματα στον αντίποδα του fast food και της τηλεοπτικής μέγγενης που μας κάνει και ασφυκτιούμε.

Είναι σίγουρο ότι μια άλλη κριτική επιτροπή, θα έδινε διαφορετικά βραβεία. Με εξαίρεση δύο από αυτά, ο προβληματισμός μας ήταν μεγάλος. Και οι δύο συνεδριάσεις που χρειάστηκαν για την απόφασή μας, δεν ήταν από τις εύκολες. Είναι ακόμα σίγουρο ότι έχουμε ήδη μετανιώσει. Είναι σίγουρο ότι δεν είμαστε σίγουροι. Γιατί, όπως και σεις θα διαπιστώσατε, ήταν πολλές οι άξιες βράβευσης ταινίες και πάρα πολλά τα καλά ντοκιμαντέρ. Όπου με έκπληξή μας διαπιστώσαμε ότι, οι ελληνικές παραγωγές, ήταν όχι μόνον ισάξιες, αλλά πολλές φορές υπέρτερες από τις ξένες.

     Το «10ο Πανόραμα ανεξάρτητων δημιουργών film και video – Παγκόσμιο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Πάτρας», τελειώνει σήμερα. Ελπίζουμε το 11ο να φέρει μια καινούρια και άξια φουρνιά νέων δημιουργών, που να μπορούν να κάνουν τις ιδέες τους ποίηση και πράξη και τους «θεσμούς» της πόλης να το στηρίζουν…»

Τα  μέλη της κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Πάτρας:

Ατταλειάδης Νίκος, υπεύθυνος πολιτιστικών της Μ.Κ.Ο «Πολίτες εν Δράσει».

Βλάχος Ιωάννης, Εμψυχωτής Θεατρικού παιχνιδιού-Εκπαιδευτικός Θεάτρου, Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Αχαΐας.

Γκλαβάς Αλέξης, πολιτιστικός συντάκτης, ραδιοφωνικός παραγωγός.

Καλιάφας Αργύρης, Επ. Καθηγητής Παν/μίου Πατρών, μέλος της Επιτροπής Πολιτιστικής Ανάπτυξης του Παν. Πατρών, Αντιπρόεδρος της Δ.Ε.Π.Α.Π, υπεύθυνος της Κινηματογραφικής Λέσχης Παν. Πατρών.

Κανέλλης Γιώργος, Εκπαιδευτικός, εκπρόσωπος Οικολογικής Κίνησης Πάτρας.

Πασσά Αγγελική – Εκπαιδευτικός, Υπεύθυνη Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑ) - Κίνηση «ΠΡΟΤΑΣΗ».

 
Με καλλιτεχνική επιμέλεια του μέλους της Ο.Ε. κ. Μηνά Λιαροκάπη προβλήθηκε βίντεο από τις «θυελλώδεις συνεδριάσεις» της κριτικής επιτροπής. Ακολούθως αναγνώστηκαν τα βραβεία του Διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος τα οποία θα αποσταλούν από την Οργανωτική Επιτροπή και είναι:

 
ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ


ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ Video Dance - Conexiones  της Lidice Abreu  από την Βενεζουέλα.
ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ Video Art - The Gaze  του Morteza Akoochekian  από το Ιράν.
ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ Animation - Lumen του  Wilian Salvador Santos από τη Βραζιλία.
ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ - Occupied της Christian Filek από την Αυστρία. 
ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ - The caravan of the manuscripts from Al-Andalus της Lidia Peralta Garcia από την Ισπανία.
ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ - Flight  της Biju Viswanath από την  Ινδία.
 

Ακολούθησε η βράβευση του Ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος. Η Οργανωτική Επιτροπή του φεστιβάλ ζήτησε από μια σειρά προσωπικοτήτων της δημόσιας ζωης και του  πολιτισμού της Πάτρας να απονείμει τα βραβεία

 
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

 
   Την ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ Μικρού Μήκους απένειμε ο κ. Τσιλίρας Ανδρέας, (υπεύθυνος εκδόσεων «ΤΟ ΔΟΝΤΙ» στον σκηνοθέτη Μιχάλη Πούγουνα για την ταινία «Βλάντ ο Δαίμων». 

   Την ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ Animation απένειμε ο κ. Σολωμός Σταύρος (Μαέστρος και  Καλλιτεχνικός Διευθυντής Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας) στην σκηνοθέτρια κ.

Άρτεμις Αλκαλάη  για την ταινία «Paradise lost or found».  

   Την ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ Video Art απόνειμε ο κ. Αλέξης Γκλαβάς (εκπρόσωπος της Κριτικής Επιτροπής) στην σκηνοθέτρια κ. Μαργαρίτα  Κοτσιλίνη για την ταινία «Αναζήτηση».

   ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ για την ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΜΟΥΣΙΚΗ της ταινίας απονεμήθηκε στον Βασίλη Δημητρίου για την ταινία «Αποχαιρετισμός στα όπλα...» της  Νάνσυ Σπετσιώτη. Ο κ. Βασίλης Δημητρίου δεν μπόρεσε να παρευρεθεί και θα του υποσταλθεί το βραβείο.

 
ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

 
    Το βραβείο ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ απόνειμε η κ.Αλανιάδη Μαρία, (Σκηνογράφος, Πρόεδρος του Ερασ.Σχημ. Ρεφενέ Πάτρας) στην Αλεξάνδρα Αϊδίνη για την ταινία «Λυκαυγές» του κ. Μίχα Νικόλαου. Το βραβείο παρέλαβε ο σκηνοθέτης της ταινίας.

   Το ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΑΝΔΡΙΚΟΥ  ΡΟΛΟΥ απένειμε ο κ. Ανδριόπουλος Δ. Ανδρέας, (Πρόεδρος Φεστιβάλ Πάτρας - Θεσμός Αρχαίου Δράματος) στον Τάκη Βογόπουλο για την ταινία «Πίσω από τα σύννεφα» του   Γιώργου Δημητρόπουλου. Το βραβείο παρέλαβε ο σκηνοθέτης.

   Το ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ Video Art απένειμε ο κ. Καπέλλας Κωστής, (υπεύθυνος του Βιβλιοπωλείου Πολύεδρο) στην σκηνοθέτρια κ. Τίτα Μπονάτσου για την ταινία της ταινία «Fuga».

   Το ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ Video Dance απένειμε η κ. Λοβέρδου Τατιάννα (Χορογράφος) στην σκηνοθέτρια κ. Νατάσσα Ζούκα για την ταινία της «The Lady of Late».

   Το ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ Animation  απένειμε ο κ. Βούλτσος Διονύσης, (Ηθοποιός-σκηνοθέτης) στον σκηνοθέτη κ. Μοάτσο Μιχάλη  για την ταινία του «Construction of Citizens».

   Το ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ Μικρού μήκους απένειμε ο κ. Καραβασίλης Βασίλης (Αρμόδιος θεμάτων Τύπου-Προβολής  Νοτίου και Δυτικής Ελλάδος του Ο.Τ.Ε) στον σκηνοθέτη Χρήστο Σειταρίδη για την ταινία του «Peek a Boo». 

   Το  ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ Ντοκιμαντέρ απένειμε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Αλέξης Σκαρμέας στον σκηνοθέτη κ. Δημήτρη Κιτσικούδη για το ντοκιμαντέρ «Πολύ μιλάς...πολύ κλαις».

   Την ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ  ταινίας που διακρίνεται ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ σε Άτομα με ειδικές ανάγκες απένειμε  ο εκπρόσωπος του Νομάρχη Αχαΐας νομαρχιακός σύμβουλος κ. Γεράσιμος Φεσσιάν στους σκηνοθέτες Νικολαιδη Αθανάσιο, Σωτηρία Δρίβαλου, Λούβαρης Γιάννης, Ιωσηφίδης Αλ. για την ταινία τους «Αδύναμη....δύναμη».

  Το ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ Μεγάλου μήκους απένειμε  ο εκπρόσωπος του Δήμαρχου Πατρέων κ. Αλ. Σκαρμέας στην (μία εκ των σκηνοθετών) κ Λένα βουδούρη για την ταινία «Athens Blogs» των  Αλέξανδρο Παπαηλιού, Λένα βουδούρη, Δέσποινα Καρβέλα, Γιώργος Καρυπίδης, Θανάσης Σκρουμπέλος.

   Το ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ που προωθεί τα Ανθρώπινα Δικαιώματα απένειμε  ο κ. Σταύρος Κουμπιάς, Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών στον δημοσιογράφο κ. Παύλο Νεράντζη που έκανε την έρευνα και το σενάριο του ντοκιμαντέρ «Στον ιστό της αράχνης» σε σκηνοθεσία  Νίκου Βεζυργιάννη. Ο κ. Πρύτανης υποσχέθηκε ότι και του χρόνου το Πανεπιστήμιο Πατρών θα συνεχίσει την υποστήριξη του δίνοντας την αιγίδα στο φεστιβάλ. Μετά την βράβευση ο κ. Πρύτανης πρότεινε την πραγματοποίηση μέρους του φεστιβάλ (προβολή των βραβευμένων ταινιών) στους χώρους του Πανεπιστημίου τονίζοντας την σπουδαιότητα ενός τέτοιου φεστιβάλ που σηματοδοτεί τον εναλλακτικό και προοδευτικό πολιτισμό .

   Το ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ Αντιρατσιστικού περιεχομένου απένειμε  ο κ. Δημήτριος Δουγένης Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων & Προσωπικού - Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτιστικής Ανάπτυξης του Παν/μίου Πατρών στους σκηνοθέτες Στέλιο Αποστολόπουλο και  Νίκο Νταγιαντά για την ταινία «So you Can Dance!» 

   Το ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ Οικολογικού περιεχομένου απονεμήθηκε στην ταινία «Μυστικά και Ψέματα» του  Σταύρου Στάγκου. Ο σκηνοθέτης δεν μπόρεσε να παρευρεθεί και θα του αποσταλθεί το βραβείο.

Τέλος  ο  καλλιτεχνικός υπεύθυνος του φεστιβάλ κ. Χιονιδης Παναγιώτης απένειμε το  ΒΡΑΒΕΙΟ «ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ» για την ποιητικότητα της ταινίας στην σκηνοθέτρια κ.Κέλλυ Σταμουλάκη  για την ταινία της «Τα Λιλά Μαντήλια».

     Την αυλαία του φεστιβάλ έκλεισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Χιονιδης Παναγιώτης ευχαριστώντας τα Πατρινά Μέσα ενημέρωσης και το σύνολο των δημοσιογράφων που με θέρμη υποστήριξαν το φεστιβάλ, Συνεχίζοντας μεταξύ άλλων ανέφερε ότι  το 10ο Διεθνές Πανόραμα πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά με τη βοήθεια εθελοντών σκηνογράφων, σκηνοθετών, φωτογράφων, μουσικών. Στη συνέχεια  ανάφερε και τους 42, προς το παρόν όπως με έμφαση τόνισε, πολιτιστικούς φορείς σε όλη την Ελλάδα που θα φιλοξενήσουν τις βραβευμένες ταινίες σε μια προσπάθεια για εξωστρεφή πολιτική ενός διεθνούς φεστιβάλ που οργανώνεται στη Πάτρα, από Πατρινούς πολίτες με την ευγενική υποστήριξη από Πατρινούς φορείς.

     Στον επίλογο της εκδήλωσης ο κ. Χιονίδης Παναγιώτης κάλεσε τον κ. Αλέξη Σκαρμέα να εκφράσει την άποψη του ως Αντιδήμαρχος Πολιτισμού για το φεστιβάλ. Ακολούθως κάλεσε  τους μικρούς πρωταγωνιστές του 55ου Δημοτικού Σχολείου που συμμετείχαν στις ταινίες, (ως θέμα είχαν οικολογικούς προβληματισμούς των παιδιών), «Εγ-κλιματικές αλλαγές», «Μια μέρα...αύριο» των δασκάλων τους κ.κ. Ζαχαροπούλου Γεωργία, Μπακαστάθη Θανάση και χάρισε στον καθένα μαθητή από ένα κόκκινο γαρύφαλλο, λέγοντας η επιτυχία της φετινής διοργάνωσης του  Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Πάτρας έγκειται στην συμμετοχή τέτοιων ταινιών, εκφράζοντας την επιθυμία στην επόμενη διοργάνωση να συμμετέχουν περισσότερα σχολεία.

 
Οι φορείς υποστήριξης του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Πάτρας ήταν:

Υπουργείο  Πολιτισμού  www.culture.gr, Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης μέσω του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού www.mintour.gr, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς www.neagenia.gr, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης www.ditikiellada.gov.gr, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας www.achaia.gr μέσω του Νομαρχιακής Εταιρείας Πολιτιστικής Ανάπτυξης, και ο Δήμος Πατρέων www.patras.gr μέσω της Δ.Ε.Π.Α.Π. και ο Ο.Τ.Ε. 0ι παράλληλες εκδηλώσεις υποστηρίζονται από την Ε.Ρ.Τ Α.Ε και του Οπτικοακουστικού Αρχείου της www.ert-archives.gr και την Ταινιοθήκη της Ελλάδος  Μουσείο Κινηματογράφου www.tainiothiki.gr. Τέλος οι εταιρείες: Ο.Τ.Ε.  ΛΟΥΞ, GSM Πληροφορική, Café ΤΟ Νέον, εκπαιδευτικός Οργανισμός ΓΡΑΨΑ και ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ Ιατρική Διαγνωστική.

 Το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας – Διεθνές Πανόραμα τελεί υπό την Αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών www.upatras.gr. Φιλική υποστήριξη της Πατρινής Μ.Κ.Ο «Πολίτες ΕνΔράσει»www.politesendrasei.gr 

 Χορηγοί επικοινωνίας:

Η εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΟΣ» και το περιοδικό της TRIP www.peloponisos.com.gr, το Πατρινό περιοδικό The Best Magazine www.ebestmag.com, η Ηλεκτρονική περιοδική εφημερίδα της Πάτρας PatraSoul www.patrassoul.gr, το Αθηναϊκό διαδικτυακό περιοδικό Eventsguide  www.eventsguide.gr, το Αθηναϊκό περιοδικό City Uncovered – Ανοχύρωτη Πόλη  cityuncovered.blogspot.com και το διαδικτυακό ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης www.Echoes.gr

 
 Η Οργανωτική Επιτροπή του
Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Πάτρας
Χιονίδης Παναγιώτης Καλλιτεχνικός υπεύθυνος
Σταυρόπουλος Βασίλης, εκπαιδευτικός
Παπαιωάννου Ιωάννα, Γεωλόγος MSc στις Περιβαλλοντικές Επιστήμες, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση του Νομού Αχαΐας
Κωνσταντίνα Καραίνδρου, Ιστορικός-αρχαιολόγος
Σημαντήρη Σεβαστή, Εκπαιδευτικός – Φιλόλογος
Μηνάς Λιαροκάπης, μεταπτυχιακός φοιτητής Πανεπιστημίου Πατρών

 
Το "Διεθνές Πανόραμα Ανεξαρτήτων Δημιουργών Φιλμ και Βίντεο -"Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας" και  –International Panorama for Independent Filmakers- International Film Festival of Patras city και κάθε φράση- συνδυασμός που περιέχει τις ανωτέρω λέξεις είναι κατοχυρωμένο όνομα στην Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Διεθνές Πανόραμα Ανεξαρτήτων Δημιουργών» και κανείς άλλος δεν δικαιούται να το χρησιμοποιεί. σύμφωνα με το Ν. 2121 του '93