Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
26/2/2009 | ΑΛΕΦ

SFF-rated

22/2/2009
SFF-rated

4o Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ
Επιστημονικής Φαντασίας & Φανταστικού
Αθήνα 12 – 18  Μαρτίου 2009

Κινηματογράφος ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ –PRINCE FILMCENTER
Λ. Συγγρού 106, Στάση Μετρό ΦΙΞ
Ώρα έναρξης προβολών 17:30
http://sffrated.wordpress.com

To 4o Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Ταινιών Επιστημονικής Φαντασίας & Φανταστικού SFF-rated, που διοργανώνεται από την Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας (ΑΛΕΦ), βρίσκεται στην τελική του ευθεία. Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος θα διεξαχθεί στον Κινηματογράφο ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ, Λ. Συγγρού 106, Στάση Μετρό ΦΙΞ.
Όμως οι ομοιότητες με τις προηγούμενες διοργανώσεις σταματούν εδώ.
Φέτος το SFF-rated θα διαρκέσει μια ολόκληρη εβδομάδα.
Για πρώτη χρονιά εξελίσσεται σε φεστιβάλ με πλήρες πρόγραμμα ταινιών μεγάλου μήκους, προβάλλοντας σε αποκλειστική και πρώτη πανελλήνια προβολή 11 πρόσφατες ξένες παραγωγές, οι οποίες αναδεικνύουν το ευρύ φάσμα αισθητικής μέσα στο οποίο κινείται και δημιουργεί ο φανταστικός κινηματογράφος. Oι περισσότερες θα προβληθούν δύο φορές μέσα στο 7ήμερο.
Αναλυτική ενημέρωση για τις ταινίες μεγάλου μήκους που θα προβληθούν (ορισμένες σε μεταμεσονύκτιες προβολές) παρατίθεται στο τέλος του Δελτίου Τύπου. Εδώ να ξεχωρίσουμε:
- «ΧΤΙΣΜΕΝΟΙ ΖΩΝΤΑΝΟΙ» (Walled In) (ΗΠΑ/ΚΑΝΑΔΑΣ 2008, 91’) του σκηνοθέτη Gilles Paquet-Brenner,  βασισμένο στο best-seller του Γάλλου συγγραφέα Serge Brussolo “Les Emmurés», με τη συμμετοχή γνωστών ηθοποιών όπως οι Deborah Kara Unger, Cameron Bright, Mischa Barton,  μια υποβλητική ταινία για τα ανθρώπινα κτήρια, τη λατρεία μας γι αυτά, και τα σκοτεινά πράγματα που είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε σε άλλους ανθρώπους για χάρη τους… Η ταινία προβάλλεται σε πρώτη παγκόσμια προβολή.
-«Ο ΑΛΧΗΜΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ ΤΟΥ ΑΛΙΣΤΕΡ ΚΡΟΟΥΛΙ» (Chemical Wedding) (Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ 2008, 101’) σε σενάριο του Bruce Dickinson τραγουδιστή των Iron Maiden, και σκηνοθεσία του Julian Doyle, όπου ο αποκρυφισμός συναντά την κβαντική φυσική και ο θρυλικός αποκρυφιστής Άλιστερ Κρόουλι επανέρχεται στη ζωή για να δώσει την τελική του μάχη με τον Xρόνο. Η ταινία, σεβόμενη τον κεντρικό ιστορικό χαρακτήρα, έχει λεξιλόγιο και σκηνές αυστηρώς ακατάλληλες.

-«ΚΟΚΚΙΝΑ ΧΕΙΛΑΚΙΑ» (Grace) (ΗΠΑ 2008, 85’), μια ιστορία νοσηρής μητρικής αφοσίωσης, σε σενάριο και σκηνοθεσία του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη Paul Solet, που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Sundance στα τέλη Ιανουαρίου, με πολύ θετικές κριτικές και δύο λιποθυμίες στο κοινό.
- «ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΚΑΝΕΝΑΣ» (Nobody) (KANAΔΑΣ 2007, 88’) του Shawn Linden, όπου το φιλμ νουάρ συναντά το φανταστικό, συσσωρεύοντας βραβεία Καλύτερης Ταινίας/Σκηνοθεσίας σε φεστιβάλ ανά τον κόσμο.
- «ΜΕΘΥΣΜΕΝΗ ΒΟΜΒΑ» (Bumba Atomika) (ΙΤΑΛΙΑ 2008, 99’) του Μichele Senesi, καρπός μεθυσμένου έρωτα ανάμεσα στο Κουρδιστό Πορτοκάλι και το Pulp Fiction για μια γενιά που ίσως δεν γνωρίζει κανένα από τα δύο φιλμ, αλλά τα ζει παρ’ όλα αυτά.
Σημειώνεται ότι φέτος οι ταινίες μεγάλου μήκους εντάσσονται σε Διαγωνιστικό τμήμα, με απονομή Βραβείου Κοινού.

Φυσικά, το ενδιαφέρον για τις ταινίες μικρού μήκους παραμένει. Θα προβληθούν 50 ταινίες μικρού μήκους από 13 χώρες. 25 από αυτές θα αποτελέσουν το Διαγωνιστικό Τμήμα (Σάββατο-Κυριακή) διεκδικώντας το Βραβείο Κοινού, ενώ οι υπόλοιπες 25 θα προβληθούν ομαδοποιημένες σε πέντε θεματικές ενότητες:
-ΒΑΣΑΝΙΣΜΕΝΑ ΤΕΡΑΤΑ, όπου τα θεριά τα βρίσκουν σκούρα,
-ΨΗΦΙΑΚΟΙ ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ, όπου η πραγματικότητα συγκρούεται και συγχωνεύεται με την οθόνη και τον νέο ψηφιακό κόσμο,
-ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ, όπου το παιδί μέσα μας …βγαίνει έξω, με συχνά αναπάντεχα αποτελέσματα,
-ΖΕΥΓΗ & ΝΤΟΥΕΤΑ, όπου η Κόλαση είναι οι Άλλοι, αλλά (σχεδόν) πάντα Υπάρχει Λύση (και λύσσα),
-ΑΝΤΡΕΣ ΜΕ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥΣ, όπου τα όπλα μιλούν, οι άντρες χαμογελούν, οι άνθρωποι ουρλιάζουν…

Το SFF-rated 2009 συμπληρώνεται από ρετροσπεκτίβα ελληνικών ταινιών μικρού μήκους βραβευμένων στο Φεστιβάλ Φανταστικού Κοτρώνη.
Χορηγοί του φεστιβάλ:
-το περιοδικό κόμικς και επιστημονικής φαντασίας «9» και η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,
-το αψέντι Xenta Absenta (αλλά και το malt ουίσκι Glen Grant για τους πιο προσεκτικούς),
Χορηγός επικοινωνίας είναι ο  ραδιοφωνικός σταθμός 105,5 FM Στο Κόκκινο.
Μείνετε συντονισμένοι -νέα για το 4ο SFF-rated αναρτώνται στο blogsite του Φεστιβάλ.
Για περισσότερες πληροφορίες: Αλέκος Παπαδόπουλος 6945-378680/alpapad@hol.gr
Λίγα λόγια για την ΑΛΕΦ
H ΑΛΕΦ, η Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας, είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1998 με σκοπό την ανάπτυξη και τη διάδοση της Επιστημονικής Φαντασίας και των τεχνών του Φανταστικού. Συγκεντρώνει λογοτέχνες, μεταφραστές, εκδότες, δημοσιογράφους και άλλους επαγγελματίες και λάτρεις του είδους. Στις εκδηλώσεις της περιλαμβάνονται παρουσιάσεις συγγραφέων, βιβλίων, καθώς και κύκλοι διαλέξεων και προβολών. Εκδίδει το περιοδικό ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ και διοργανώνει τακτικά λογοτεχνικά εργαστήρια. Διοργανώνει επίσης το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Επιστημονικής Φαντασίας και Φανταστικού SFF-rated. Στο Διαδίκτυο θα βρείτε την ΑΛΕΦ στη διεύθυνση  http://www.alef.gr.

 
    SFF-rated   
    4o ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ   
    ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ & ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ   
    12-18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009   
    ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ   
       
    Πέμπτη 12 Μαρτίου    Έναρξη
Μεγάλο    DARK SPIRITS    17:30
Μικρά    Ψηφιακοί Καθρέφτες (4)    19:15
Μεγάλο    SHADOWLAND    20:30
Μεγάλο    THE DEAD OUTSIDE    22:30
Μεταμεσονύχτια    YESTERDAY    24:00
          
    Παρασκευή και 13    Έναρξη
Μεγάλο    THE SHADOW WITHIN    17:30
Μικρά    Βασανισμένα Τέρατα (4)    19:15
Μεγάλο    NOBODY    20:30
Μεγάλο    CHEMICAL WEDDING    22:15
Μεταμεσονύχτια    BUMBA ATOMIKA    24:00
          
    Σάββατο 14 Μαρτίου    Έναρξη
Μικρά    Διαγωνιστικό Μικρού Μήκους Ζώνη Ι (5)    17:30
Μικρά    Διαγωνιστικό Μικρού Μήκους Ζώνη ΙΙ (7)    19:00
Μεγάλο    A PRINCELY REPRIEVE    20:15
Μεγάλο    WALLED IN    22:15
Μεταμεσονύχτια    GRACE    24:00
          
    Κυριακή 15 Μαρτίου    Έναρξη
Μικρά    Ρετροσπεκτίβα Φεστιβάλ Κοτρώνη    17:30
Μικρά    Διαγωνιστικό Μικρού Μήκους Ζώνη ΙΙΙ (7)    19:30
Μικρά    Διαγωνιστικό Μικρού Μήκους Ζώνη ΙV (6)    21:00
Μεγάλο    SHADOWLAND    22:45
          
    Δευτέρα 16 Μαρτίου    Έναρξη
Μεγάλο    THE DEAD OUTSIDE    17:30
Μικρά    Ζεύγη & Ντουέτα (6)    19:15
Μεγάλο    WALLED IN    21:15
Μεγάλο    DARK SPIRITS    23:00
          
    Τρίτη 17 Μαρτίου    Έναρξη
Μεγάλο    A PRINCELY REPRIEVE    17:30
Μεγάλο    THE SHADOW WITHIN    19:15
Μεγάλο    CHEMICAL WEDDING    21:00
Μεγάλο    NOBODY    23:00
          
    Τετάρτη 18 Μαρτίου    Έναρξη
Μικρά    Ακατάλληλα για Ενηλίκους (6)    17:30
Μικρά    Άντρες με τα Όπλα τους (5)    18:45
Μεγάλο    GRACE    20:15
Awards    Bραβείο Κοινού Μικρού Μήκους & επαναπροβολή    21:45
Awards    Bραβείο Κοινού Μεγάλου Μήκους & επαναπροβολή    22:15
          
    Διαλείμματα μεταξύ των προβολών   
    Xenta Absenta & Glen Grant: ανά πάσα στιγμή (σχεδόν)   
       
    ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ-PRINCE FILMCENTER   
    Λ. ΣΥΓΓΡΟΥ 106, Στάση ΜΕΤΡΟ ΦΙΞ, τηλ. 210-9215305   OΙ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ SFF-rated 2009

A. ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

1. «ΧΤΙΣΜΕΝΟΙ ΖΩΝΤΑΝΟΙ» (Walled In) (HΠΑ/ΚΑΝΑΔΑΣ 2008, 91’, Εγχρ.)
Σκηνοθεσία: Gilles Paquet-Brenner.
Παίζουν: Deborah Kara Unger, Cameron Bright, Mischa Barton.
H Σαμ Γουόλτσακ αποφοιτεί από τη Σχολή Μηχανικών και ο πατέρας της, εργολάβος κατεδαφίσεων, της προσφέρει δύο δώρα για να διαλέξει: ένα ταξίδι στην Ευρώπη – ή συμμετοχή της στην εταιρεία του και την πρώτη της κατεδάφιση χωρίς την επίβλεψή του. Η Σαμ διαλέγει την κατεδάφιση και ταξιδεύει για να βρεθεί στο μοιραίο κτήριο, ένα εντυπωσιακό οικοδόμημα στη μέση του πουθενά φτιαγμένο από τον Μαλεστράζα, έναν αρχιτέκτονα παθιασμένο με την αιγυπτιακή αρχιτεκτονική ο οποίος έχει εξαφανιστεί μυστηριωδώς. Εκεί, η Σαμ θα συναντήσει τους ελάχιστους και παράξενους εναπομείναντες κατοίκους του κτηρίου, αλλά και το σκοτεινό παρελθόν του που είναι θαμμένο στους τοίχους και στους μυστικούς του χώρους, ένα παρελθόν κάποτε νεκρό, κάποτε τρομακτικά ζωντανό… και θα πρέπει να το αντιμετωπίσει, αν θέλει να επιζήσει.
Βασισμένο στο best-seller του Γάλλου συγγραφέα Serge Brussolo «Les Emmurés», το “Walled In” είναι  μια υποβλητική ταινία για τα ανθρώπινα κτήρια, τη λατρεία μας γι αυτά, και τα σκοτεινά πράγματα που είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε σε άλλους ανθρώπους για χάρη τους… Η Mischa Barton ερμηνεύει άψογα τη νεαρή, άμαθη αλλά δυναμική Σαμ Γουόλτσακ, η Deborah Kara Unger με την αφαιρετική της ερμηνεία δεν αφήνει τον θεατή να καθησυχάσει, ενώ ο Cameron Bright είναι ιδανικός στον ρόλο του προβληματικού εφήβου που εκμεταλλεύεται χωρίς αναστολές τις αδυναμίες των ενηλίκων γύρω του.
Η ταινία προβάλλεται σε πρώτη παγκόσμια προβολή.
ΠΡΟΒΟΛΕΣ: Σα 14/3 22:15, Δε 16/3 21:15.

2. «Ο ΑΛΧΗΜΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ ΤΟΥ ΑΛΙΣΤΕΡ ΚΡΟΟΥΛΙ» (Chemical Wedding) (Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ 2008, 101’, Eγχρ.)
Σκηνοθεσία: Julian Doyle
Παίζουν: Simon Callow, John Shrapnel.
Μια κοινή αμερικανο-βρετανική έρευνα στον χώρο της πληροφορικής, συνδέει τον super-computer Ζ93 με μια υπερσύγχρονη στολή εικονικής πραγματικότητας. Ο Βρετανός επικεφαλής της έρευνας Δρ Βίκτορ Νόυμαν θαυμάζει τον φημισμένο αποκρυφιστή Άλιστερ Κρόουλι, έχει μετατρέψει τις μαγικές τελετές του Θηρίου σε μαθηματικές εξισώσεις και έχει τροφοδοτήσει με αυτές τον Ζ93. Από την άλλη πλευρά, ο Τζόσουα Μάδερς ο αμερικανός επικεφαλής του προγράμματος και σχεδιαστής της virtual reality στολής, έχει εισάγει στον προγραμματισμό της στοιχεία από τα μαθηματικά του χάους αναζητώντας αυξημένες διαδραστικές δυνατότητες. Όταν ο καθηγητής λογοτεχνίας Δρ Χάντο θα μπει στη στολή για το πείραμα που θα ενώσει την Ανίερη Τριάδα «Άνθρωπος-Κομπιούτερ-Εικονική Πραγματικότητα», αφού συνέλθει από την λιποθυμία θα βγει από την στολή αλλαγμένος, ως μια ημιτελής μετενσάρκωση του Κρόουλι και θ’ αρχίσει να ζει σαν τον μέγα αποκρυφιστή σοκάροντας την ακαδημαϊκή και φοιτητική κοινότητα, αλλά και επιδεικνύοντας αυθεντικές μαγικές δυνάμεις... Για να ολοκληρωθεί όμως η αναγέννηση του Κρόουλι, πρέπει να τελεστεί η πιο σκοτεινή –και αιματηρή- τελετή, ο Αλχημικός Γάμος με την Άλικη Γυναίκα. Ο Δρ Μάδερς θα πρέπει να περάσει κι αυτός στην Εικονική Πραγματικότητα αν θέλει να σταματήσει την αρχαία μαγεία του Κρόουλι με τη σύγχρονη μαγεία της επιστήμης, σε μια τελική σύγκρουση όπου η Φυσική συναντά τη Μεταφυσική.
Βασισμένη σε ιστορία και σενάριο του Bruce Dickinson, τραγουδιστή του θρυλικού χέβι μέταλ συγκροτήματος Iron Maiden, το «Chemical Wedding» χαρακτηρίζεται από ένα σαρδόνιο ύφος και βάζει την κβαντική φυσική να συναντά τον αποκρυφισμό όχι για να πάρει θέση, αλλά για να θυμίσει ότι «επιστήμη» και «μαγεία» είναι δύο διαφορετικές λέξεις για να περιγράψουν το ίδιο πράγμα –την επιθυμία μας να ελέγξουμε τις δυνάμεις του κόσμου. Ο Σάιμον Κάλοου μας προσφέρει μια απολαυστική ερμηνεία ως Δρ Χάντο/Άλιστερ Κρόουλι, κατορθώνοντας να κρατά στην επιφάνεια όλες τις αντιφατικές πτυχές μιας προσωπικότητας που ακόμη και σήμερα γοητεύει, ενώ η φωτογραφία της ταινίας επιλέγει έντονα και βαθειά χρώματα, μεταφέροντας ταυτόχρονα ένα χαρακτηριστικό βρετανικό περιβάλλον αλλά και την ένταση που διατρέχει την ταινία καθώς ο Κρόουλι δίνει την τελευταία μάχη με τον μεγάλο του αντίπαλο, τον Χρόνο… Η ταινία, σεβόμενη τον κεντρικό υπαρκτό χαρακτήρα, έχει λεξιλόγιο και σκηνές αυστηρώς ακατάλληλες.
ΠΡΟΒΟΛΕΣ: Πα 13/3 22:15, Τρ 17/3 21:00.

3. «ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΚΑΝΕΝΑΣ» (Nobody) (KANAΔΑΣ 2007, 88’, Εγχρ.)
Σκηνοθεσία: Shawn Linden
Παίζουν: Costas Mandylor, Ed O’Ross
Ένας επαγγελματίας δολοφόνος στη δεκαετία του ’50 (Costas Mandylor) έχει προσληφθεί από τον σκληροτράχηλο γκάνγκστερ Ρόλο (Ed O’ Ross) για ένα συμβόλαιο θανάτου. Η συμφωνία αρχίζει και χαλάει όταν ο Ρόλο ζητά αποδείξεις ότι ο στόχος είναι νεκρός, κι ο δολοφόνος ανακαλύπτει ότι το θύμα του είναι ακόμη ζωντανό, ενώ του επιτίθεται κάποιος που δείχνει να γνωρίζει εκ των προτέρων την κάθε του κίνηση…
Το «Nobody» του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη Shawn Linden έχει συσσωρεύσει πολυάριθμα βραβεία καλύτερης ταινίας/σκηνοθεσίας ανά τον κόσμο, και όχι άδικα: το κλίμα της ταινίας, ένα σιωπηλό παρά τους διαλόγους, βασανιστικά έντονο νουάρ συνδυάζεται τόσο με την ελευθερία που προσφέρουν οι μυθοπλαστικές δυνατότητες του Φανταστικού, όσο και με εξαιρετικές ερμηνείες από τον Ελληνο-αυστραλό ηθοποιό Costas Mandylor και τον επιβλητικό Ed O’ Ross (Lethal Weapon, Full Metal Jacket), για ένα συνολικό αποτέλεσμα που ελκύει τον θεατή με τον ίδιο τρόπο που ο παράλογος αλλά και απτός φαύλος χρονικός κύκλος που ζουν οι ήρωες παγιδεύει αυτούς. 
ΠΡΟΒΟΛΕΣ: Πα 13/3 20:30, Τρ 17/3 23:00.

4. «ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΣΚΙΩΝ» (Shadowland) (ΗΠΑ 2008, 98’, Εγχρ)
Σκηνοθεσία:  Wyatt Weed
Παίζουν:  Caitlin McIntosh, Carlos Antonio Leon, Jason Contini.
Ποια είναι η Λώρα; Γιατί βγαίνει μέσα από τις εκσκαφές κοντά σε μια παλιά εκκλησία; Είναι νεκρή; Zωντανή; Και τα δύο; Kαι ποιος είναι ο Τζούλιαν ο οποίος, καθοδηγούμενος από έναν ιερωμένο, την αναζητά χρησιμοποιώντας απόκρυφα εργαλεία και όπλα; Kαι με ποιο σκοπό την αναζητά; Να την σώσει ή να την σκοτώσει; Από τι; Γιατί;
To «Shadowland» προσφέρει μια εντελώς νέα οπτική στο μύθο των βρικολάκων, βάζοντας στο κέντρο μια νέα γυναίκα που ξαφνικά βρίσκεται σε ένα εντελώς άγνωστο περιβάλλον, έχοντας αμνησία και μη-έχοντας ο,τιδήποτε άλλο ώστε να επιζήσει, να καταλάβει που βρίσκεται και να αντιμετωπίσει – ή να συνεργαστεί- με αυτούς που την κυνηγούν.
Καθώς η ταινία συμπληρώνει σταδιακά τα κομμάτια του παζλ για τα όσα έχουν συμβεί στο μακρινό παρελθόν, παράλληλα κινηματογραφεί τη σταδιακή συνειδητοποίηση της ηρωίδας και την όλο και περισσότερο ενεργητική στάση της απέναντι σε αυτά που οι άλλοι θα ήθελαν να της συμβούν. Διότι το «Shadowland» πάνω απ’ όλα είναι η πιο αναπάντεχη ιστορία γυναικείας χειραφέτησης που έχετε δει εδώ και πολλά χρόνια.
Η ταινία προβάλλεται σε πρώτη ευρωπαϊκή προβολή.
ΠΡΟΒΟΛΕΣ: Πε 12/3 20:30, Κυ 15/3 22:45.

5. «ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΖΩΗΣ» (A Princely Reprieve) (ΟΥΓΓΑΡΙΑ 2005, 100’, Εγχρ)
Σκηνοθεσία:  Piter Timar
Παίζουν:  Gabriella Szabó, Zsolt László
Η Alida, γνωστή προσωπικότητα του θεάματος πέφτει θύμα εγκληματικής ενέργειας και σκοτώνεται. Ο Πρίγκιπας του Σκότους όμως της κάνει την ακόλουθη πρόταση: θα επιστρέψει στη Γη και θα ζει ξανά και ξανά ένα λεπτό χρόνου –κι αν κατορθώσει να πείσει κάποιον άλλο να πεθάνει στη θέση της, η ίδια θα συνεχίσει τη ζωή της.
Με αυτό το απλό τέχνασμα ο σκηνοθέτης Piter Timar δίνει μια άλλη διάσταση τόσο στις απονεκρωμένες προσωπικές σχέσεις, όσο και στο κυνήγι του χρόνου -εδώ ο χρόνος περνά και η ηρωίδα καταλαβαίνει πολύ καλά ότι γλυστρά μέσα από τα χέρια της, καθώς συνεχώς αποτυγχάνει να πείσει κάποιον να πεθάνει για χάρη της, όχι τόσο διότι ο άλλος αρνείται όσο διότι η ίδια αδυνατεί να εκφράσει αυτό που πρέπει να εκφράσει μέσα σε εξήντα δευτερόλεπτα –ή και στα επόμενα και μεθεπόμενα εξήντα, αφού η συμφωνία με τον Πρίγκιπα δεν της απαγορεύει να προσπαθεί εκ νέου να πείσει τον ίδιο άνθρωπο.
Με την οικεία, φυσιολογική σαν ανάσα κινηματογραφική προσέγγιση του σινεμά της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και τρεις μαύρους καβαλάρηδες (εισπράκτορες ψυχών) να εμφανίζονται από το πουθενά κρατώντας θανατηφόρα ακόντια και προσδίδοντας στην ταινία ακριβώς τη δόση σασπένς που χρειάζεται, το «Α Princely Reprieve» συνδυάζει θαυμάσια φιλοσοφικές ανησυχίες, υπαρξιακούς προβληματισμούς, ψυχολογικούς λαβύρινθους και φανταστικές λύσεις. Διότι στο τέλος, η λύση του δράματος της Alida επέρχεται – μ’ έναν τρόπο που ούτε κι ο ίδιος ο Πρίγκιπας του Σκότους μπορούσε να φανταστεί.
ΠΡΟΒΟΛΕΣ: Σα 14/3 20:15, Τρ 17/3 17:30.

6. «ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ» (The Dead Outside) (M. ΒΡΕΤΑΝΙΑ 2008, 89’, Εγχρ)
Σκηνοθεσία:  Kerry Anne Mullaney
Παίζουν:   Alton Milne, Sandra Louise Douglas, Sharon Osdin.
Έξι μήνες μετά το ξέσπασμα μιας θανάσιμης επιδημίας ιού, και ενός αποτυχημένου προγράμματος εμβολιασμού που αντί να προστατεύσει μετέτρεψε το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού σε φορείς του ιού, ο Ντάνιελ αφήνει πίσω του τα ερείπια της προηγούμενης ζωής του και προσπαθεί για μια νέα αρχή. Θα φτάσει όσο μακριά του επιτρέπει το ντεπόζιτο βενζίνης, σε μια απομονωμένη φάρμα στην Σκωτία, κι εκεί θα συναντήσει μια 16χρονη κοπέλα που δείχνει να έχει κάποιου είδους ανοσία στην αρρώστια –αλλά και στα ανθρώπινα συναισθήματα.
Γυρισμένο μέσα σε δύο εβδομάδες στους παγωμένους λόφους της Σκωτίας, το «The Dead Outside» βασίζεται όχι στην πρωτοτυπία του θέματος ή τα αινίγματα του σεναρίου, αλλά σε μια γυμνή ματιά που λεπτό προς λεπτό χώνεται κάτω από το δέρμα και προκαλεί ανατριχίλα, κινηματογραφώντας το βάρος της επιβίωσης όταν δεν έχει απομείνει καμιά προσδοκία και καμία ελπίδα. Κι όταν κάτι εμφανίζεται που σου επιτρέπει να ελπίζεις ξανά, ίσως τότε δεν θα ήθελες να δεις το θηρίο να σε κοιτά μέσα από τον καθρέφτη. Η κάμερα στο χέρι ξέρει να προκαλεί ένταση χωρίς να φέρνει ζαλάδα, ενώ η ανάπτυξη των χαρακτήρων και των σχέσεων μέσα από τους λιτούς διαλόγους είναι υποδειγματική.
ΠΡΟΒΟΛΕΣ: Πε 12/3 22:30, Δε 16/3 17:30.

7. «H ΕΣΩΤΕΡΗ ΣΚΙΑ» (The Shadow Within) (ΙΤΑΛΙΑ 2007, 90’, Εγχρ)
Σκηνοθεσία:  Silvana Zancolo
Παίζουν: Beth Winslet, Hayley Williams, Laurence Belcher.
Η Μαρία ζει απομονωμένη με τον γιο της Μωρίς, ένα εννιάχρονο αγόρι. Ο δίδυμος αδερφός του Μωρίς, Ζακ, πέθανε στη γέννα, κάτι που έχει κάνει τον Μωρίς δίαυλο επικοινωνίας με τα πνεύματα των νεκρών. Η Μαρία δεν έχει ξεπεράσει το θάνατο του Ζακ και όταν γνωρίζει την Μαντάμ Αρμάν, ένα μέντιουμ που έχει προσελκύσει γύρω της και άλλες γυναίκες που έχουν χάσει πρόωρα τα παιδιά τους, θα πρέπει να διαλέξει αν θα προστατεύσει το ζωντανό γιο της ή αν θα προσπαθήσει να σμίξει με τον νεκρό αδερφό του…
Το «The Shadow Within», με μια ανησυχητική ερμηνεία από την Beth Winslet (της γνωστής οικογενείας ηθοποιών), είναι ταυτόχρονα μια φροντισμένη ταινία εποχής, όσο και μια σκληρή ματιά στην χρησιμοποίηση των παιδιών ως εργαλείων εγωκεντρικής ικανοποίησης ενήλικων επιθυμιών ή κατασίγασης ενήλικων ενοχών… Υπάρχουν και πρόσωπα στην ταινία τα οποία νοιάζονται για τον Μωρίς και θα προσπαθήσουν να τον προφυλάξουν από τους κινδύνους του κόσμου των νεκρών –αλλά δεν μπορεί να μην αναρωτηθεί κανείς για το πώς θα αντιδρούσαν αν η ενοχή, και το ζωντανό παιδί, ήταν δικά τους… 
ΠΡΟΒΟΛΕΣ: Πα 13/3 17:30, Τρ 17/3 19:15.

8. «ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΠΝΕΥΜΑΤΑ» (Dark Spirits) (ΤΣΕΧΙΑ / Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑ 2008, 100’, Εγχρ)
Σκηνοθεσία:  Huck Keppler
Παίζουν:    Jan Budar, Lucia Sipisova, Marko Igonda.
H Εύα βλέπει έναν άσχημο εφιάλτη που αφορά την αδερφή της Τερέζα, και ακολούθως μαθαίνει ότι η Τερέζα δολοφονήθηκε. Ακολουθεί τον σύντροφό της Γιαν στην Πράγα, όπου σταδιακά, το Σκοτεινό Πνεύμα που μπορεί να ευθύνεται για τη δολοφονία της αδελφής της, πλησιάζει αυτήν και τους γύρω της όλο και περισσότερο…
Γυρισμένο εξ ολοκλήρου στην Πράγα, το «Dark Spirits» αναστατώνει τον μύθο του κακού πνεύματος, καθώς κινηματογραφεί με τέχνη και υπομονή την προσπάθεια της ηρωίδας να μην αφήσει αυτή την παραφυσική απειλή να διαλύσει την ομαλή και μάλλον ικανοποιητική ζωή της, όχι όμως αγωνιζόμενη εναντίον της αλλά αντιθέτως αρνούμενη να την κάνει το κέντρο της προσοχής και της δράσης της. Το «Dark Spirits» με τη σειρά του αρνείται ν’ ακολουθήσει τη συνταγή που θέλει μια ταινία πνευμάτων/φαντασμάτων να μετατρέπεται μετά το πρώτο 15λέπτο σε ένα σαρωτικό θρίλερ αγωνίας, κινδύνου, αγώνα και εντυπωσιακών εφέ, αλλά παρουσιάζει την ύπουλη προσέγγιση του σκότους σ’ ένα φωτεινό πρόσωπο με τρόπο που να μην διαταράσσει παρά πρόσκαιρα τη γαλήνη του, μέχρις ότου να είναι, ίσως, πολύ αργά –για το φωτεινό πρόσωπο.
ΠΡΟΒΟΛΕΣ: Πε 12/3 17:30, Δε 16/3 23:00.

 
Β. ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ (ΜΕΤΑΜΕΣΟΝΥΚΤΙΕΣ)
1. «ΚΟΚΚΙΝΑ ΧΕΙΛΑΚΙΑ» (Grace) (ΗΠΑ 2008, 85’, Εγχρ).
Σκηνοθεσία: Paul Solet
Παίζουν: Jordan Ladd, Samantha Ferris, Gabrielle Rose.
H Μάντελιν Μάθεσον (Jordan Ladd) είναι οκτώ μηνών έγγυος και αποφασισμένη να γεννήσει στο σπίτι της με τη βοήθεια μαίας παρά την πίεση που δέχεται από την πεθερά της. ¨Ένα τραγικό ατύχημα λίγες ημέρες πριν τη γέννα κόβει το νήμα της ζωής του εμβρύου μέσα της. Όμως η Μάντελιν επιμένει να γεννήσει το παιδί της στην ώρα του… και ω του θαύματος, το παιδί ζωντανεύει -μόνο που σύντομα η μητέρα θα διαπιστώσει ότι κάτι πολύ κακό συμβαίνει με το μωρό της, και η ίδια θα πρέπει να κάνει ανομολόγητες θυσίες για να το κρατήσει ζωντανό…
Στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο σε ταινία μεγάλου μήκους (και σε δικό του σενάριο), ο Paul Solet μιαίνει ένα από τα ιερά θεμέλια του πολιτισμού –τη μητρική αγάπη- και σε συνδυασμό με μια λεπτοδουλεμένη τεχνική κινηματογράφησης μας προσφέρει μια ταινία όπου ο τρόμος βιώνεται όχι ως εκ του ασφαλούς νοσηρή απόλαυση, αλλά ως φρικιαστικό συναίσθημα που διαταράσσει αυτούς που τον αισθάνονται… όπως δηλαδή λειτουργεί ο τρόμος στην πραγματική ζωή. Μια ταινία με τη σκοτεινή δύναμη να μην ξεχάσεις ποτέ ότι την είδες.
Η πρώτη παγκόσμια προβολή του «Grace» στο Sundance Festival στο τέλος Ιανουαρίου, άφησε πίσω της δύο λιποθυμίες. Παρακαλούμε τις έγγυες κυρίες αλλά και κάθε θεατή στον οποίο πιθανώς οι έντονες συγκινήσεις να δημιουργούν άμεσο κίνδυνο για την υγεία του, να το σκεφτούν ξανά πριν προσέλθουν στην αίθουσα,.
ΠΡΟΒΟΛΕΣ: Σα 14/3 24:00, Τε 18/3 20:15.

2. «ΜΕΘΥΣΜΕΝΗ ΒΟΜΒΑ» (Bumba Atomika) (ΙΤΑΛΙΑ 2008, 100’, Εγχρ.)
Σκηνοθεσία:  Μichele Senesi
Παίζουν: Davide Rotondo, Erika Ferranti, Francesco Massaccesi, Giovanni Salici.
Τρία αγόρια και ένα κορίτσι, αναζητώντας χαρτζιλίκι για να μπορούν να πληρώνουν τις τεράστιες ποσότητες κρασιού που τους αρέσει να καταναλώνουν, θα ανακαλύψουν ότι η ζήτηση για ανθρώπινα πτώματα ξεπερνά κατά πολύ τις σχετικές ανάγκες της ιατρικής έρευνας και εκπαίδευσης… και θα μπουν στον πειρασμό να αναπτύξουν μια νέα αγορά προκειμένου να καλύψουν ως προμηθευτές και Νέοι Επιχειρηματίες τις ειδικές αυτές καταναλωτικές ανάγκες και επιθυμίες των συμπολιτών τους…
Σε σενάριο του ιδίου του σκηνοθέτη, τόσο θανάσιμα απλό όσο και οι δυνάμεις της αγοράς, γεμάτο με έξυπνα κινηματογραφικά τρικ κι έναν δαιμονισμένο ρυθμό, το «Bumba Atomika» δεν είναι μία ακόμη Ιταλική ταινία σπλάτερ –είναι καρπός μεθυσμένου έρωτα ανάμεσα στο Κουρδιστό Πορτοκάλι και το Pulp Fiction για μια γενιά που ίσως δεν γνωρίζει κανένα από τα δύο φιλμ, αλλά τα ζει παρ’ όλα αυτά.
ΠΡΟΒΟΛΕΣ: Πα 13/3 24:00.


3. «ΗΜΑΣΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ» (Yesterday) (ΚΑΝΑΔΑΣ 2008, 99’, Εγχρ.)
Σκηνοθεσία:  Robert Grant
Παίζουν:  Michael Fenske, Scott Wallis, Graham Wardle.
Mια άγνωστη επιδημία ξεσπά σε μια επαρχιακή πόλη μετατρέποντας τους ανθρώπους σε ζόμπι. Έξι άτομα, αφού επιζήσουν όσο καλύτερα για τους ίδιους και χειρότερα για τους άλλους μπορούν, θα αναγκαστούν να συμμαχήσουν για να δραπετεύσουν από την πόλη… κινδυνεύοντας περισσότερο από τις συγκρούσεις μεταξύ τους παρά από τους νεκροζώντανους που τους απειλούν.
Η ταινία «Υesterday» ξεκίνησε σαν μια ερασιτεχνική προσπάθεια (αλλά με θράσος, μιας και γυρίστηκε σε φιλμ) άσκησης γραφής και ύφους πάνω σε έναν κλισέ μύθο, αλλά όπως συχνά συμβαίνει με τα χειροποίητα προϊόντα πολιτισμού που χαρακτηρίζονται από πηγαία έμπνευση, κατέληξε να αναζωογονήσει τον μύθο: στο «Yesterday» τα μεν ζόμπι χαίρονται την ύπαρξη και το είναι τους, χωρίς να μετατρέπονται σε καρικατούρα από κωμωδία τρόμου αλλά με μια άγρια χαρά που υπενθυμίζει ότι κάθε μορφή ζωής καταναλώνει, γλύφοντας τα χείλη της, κάποιες άλλες για να επιβιώσει… οι δε άνθρωποι βρίσκουν σε μια τέτοια ασύμμετρη απειλή το καλύτερο πρόσχημα που θα μπορούσε να τους προσφερθεί για να απαλλαγούν από τον πολιτισμό και τις αξίες του.
Η ταινία προβάλλεται σε πρώτη ευρωπαϊκή προβολή.
ΠΡΟΒΟΛΕΣ: Πε 12/3 24:00.


ΕND