Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
27/2/2009 | Γραφείο Τύπου Φεστιβάλ

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κω ,Ιπποκράτης

ΑΓΝΗ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΗ ΘΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΩ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΜΟΥ
απόσπασμα από τον όρκο του Ιπποκράτη

http://healthfilmfestival.blogspot.com/
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

«ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ»TO ΠΡΩΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΩ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2009

Στη συνέντευξη τύπου που έγινε σήμερα Πέμπτη 29 Μαϊου στο Υπουργείο Πολιτισμού  παρουσιάστηκαν  οι βασικοί άξονες και το περιεχόμενο του πρώτου διεθνούς κινηματογραφικού φεστιβάλ ταινιών που αναφέρεται σε θέματα υγείας και το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη  Κω 1-6 Σεπτεμβριου 2009

Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκαν  οι Γιώργος Κυρίτσης Δήμαρχος Κω
Παναγιώτης Θαλασσινός Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Κω Λουκία Ρικάκη Καλλιτεχνική Διευθύντρια φεστιβάλ Ιπποκράτης

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κω ,Ιπποκράτης για θέματα Υγείας, αποτελεί μια πρωτοβουλία της Λουκίας Ρικάκη και των συνεργατών της την οποία υιοθέτησε γενναιόδωρα ο Δήμος Κω για τη δημιουργία ενός Παγκόσμιου Τόπου Συνάντησης, στη γενέτειρα του Ιπποκράτη, μελών της ιατρικής κοινότητας, καλλιτεχνών και του κοινού γύρω από την Υγεία και τη πρόληψη. Σημειώνεται ότι πρόκειται για το πρώτο και μοναδικό ως σήμερα στον κόσμο Διεθνές Θεματικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου,  το οποίο θα εστιάζει στα θέματα υγείας και αυτό αποτελεί μια πολύ σημαντική Ελληνική πρωτοβουλία, η οποία μάλιστα ξεκινά από την περιφέρεια με πρωτοβουλία ενός Δήμου. Αυτή η πρωτοβουλία μεταξύ άλλων υπογραμμίζει τη διεθνική σημασία κινήσεων που ξεκινούν από τοπικό επίπεδο και μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό μοντέλο αποκεντρωμένης πολιτιστικής ανάπτυξης για τη χώρα.
Όπως ήδη είχε ανακοινωθεί τον Απρίλιο και μετά από σχετική πρόσφατη απόφαση και του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κω διοργάνωση του πρώτου φεστιβάλ να πραγματοποιηθεί στη Κω τον Σεπτέμβριο του 2009 και συγκεκριμένα 1 - 6 Σεπτεμβρίου  2009 στους Δημοτικούς Κινηματογράφους (Χειμερινό & Θερινό Ορφέα)  οι οποίοι θα εξοπλιστούν για να φιλοξενήσουν τη διεθνή διοργάνωση.

’ξονες περιεχομένου, επίσημο πρόγραμμα και παράλληλες εκδηλώσεις

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί διεθνώς πολλά θεματικά φεστιβάλ προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες  του κοινού για ευρύτερη και πιο διεισδυτική ενημέρωση σε συγκεκριμένα θέματα. Δεν υπάρχει όμως ακόμη διεθνώς ένα φεστιβάλ που να αναφέρεται σε θέματα υγείας. Διαπιστώνεται λοιπόν η ανάγκη δημιουργίας ενός τέτοιου διεθνούς θεσμού και ο καλύτερος τόπος φιλοξενίας κρίνεται ότι είναι η Ελλάδα και μάλιστα η Κω, καθώς ο τίτλος της διοργάνωσης είναι «Ιπποκράτης». Παράλληλα διαπιστώνεται τα τελευταία χρόνια ότι υπάρχει μια μεγάλη παραγωγή ταινιών από όλο τον κόσμο που προσεγγίζουν με ήθος και σεβασμό τα θέματα υγείας, οι οποίες όμως σπάνια φθάνουν στο κύκλωμα διανομής η ακόμη και στην τηλεόραση. Είναι λοιπόν απαραίτητο αυτές οι πολύ σοβαρές εργασίες με άξονα την ηθική και ανθρωπισμό να προβάλλονται σε όσο μεγαλύτερη κλίμακα γίνεται. Για αυτόν τον λόγο επεξεργαστήκαμε την ιδέα της δημιουργίας του Πρώτου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Θέματα Υγείας.
Πρόκειται για το  ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ διεθνές φεστιβάλ υγείας και κινηματoγράφου, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται ο απλός άνθρωπος.

Μέσα από τις κινηματογραφικές ταινίες  που θα επιλέγονται κάθε χρόνο από όλο τον κόσμο, πάντα με ηθικό άξονα τον ανθρωπισμό, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί  και να προβληματιστεί για τα θέματα υγείας και πρόληψης.

Έτσι παράλληλα, το κινηματογραφικό φεστιβάλ «Ιπποκράτης», θα αποτελέσει ένα θεσμό ο οποίος θα αξιοποιείται κάθε χρόνο, για την ενημέρωση και τον ουσιαστικό διάλογο γύρω από τα θέματα υγείας και πρόληψης .

Καινοτομίες στη σκέψη και την πρακτική στην αντιμετώπιση αλλά και στη κοινωνική φροντίδα υγείας που θα αναδεικνύονται μέσα από τις ταινίες θα κουβεντιάζονται με τους ειδικούς του ιατρικού κλάδου, τους σκηνοθέτες τους εκπροσώπους του τύπου και το κοινό.

Περιεχόμενο  του  Φεστιβάλ

Επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα
Το φεστιβάλ θα διαρκεί πέντε ημέρες, θα είναι διαγωνιστικού χαρακτήρα, θα προβάλλει ταινίες πρόσφατης παραγωγής για την υγεία, τον άνθρωπο, από όλο τον κόσμο, οι οποίες θα διαγωνίζονται για να βραβεία του φεστιβάλ.

Οι σκηνοθέτες των βραβευμένων ταινιών θα παραλάβουν τα βραβεία Χρυσός Ιπποκράτης, Αργυρός Ιπποκράτης και Χάλκινος Ιπποκράτης, αντίστοιχα.

Τα βραβεία θα κρίνονται από διεθνείς κριτικές επιτροπές στις οποίες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των ειδικοτήτων.. γιατροί, σκηνοθέτες  ,επιστήμονες, εκπρόσωποι ειδικών ΜΜΕ.

Θα πραγματοποιούνται  επίσης :
Ειδικά θεματικά αφιερώματα σε διάφορα θέματα υγείας με ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ .Τα αφιερώματα θα πλαισιώνονται από ειδικά κείμενα μελέτες  και παρουσιάσεις που θα έχουν στόχο την ενημέρωση και τον ανοικτό διάλογο.

Διαγωνισμός κοινωνικών spots
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ιπποκράτης δημιουργείται ο πρώτος παγκόσμιος διαγωνισμός διαφημιστικών σποτ και σποτ κοινωνικής ενημέρωσης με θέματα την πρόληψη και την υγεία με συμμετοχές από όλο τον κόσμο. Με δεδομένη την έλλειψη στρατηγικής για την αγωγής υγείας, τα spots αποτελούν τον πιο εύστοχο τρόπο για μαζική αγωγή υγείας, μιας και η επαναλαμβανόμενη πληροφορία αποδεδειγμένα έχει τα καλύτερα αποτελέσματα. Τα spots με εύληπτο, σαφή και σύντομο τρόπο  ενημερώνουν, γίνονται σλόγκαν και περνούν μηνύματα. Κοινωνικά μηνύματα, επαγγελματιών και ερασιτεχνών σκηνοθετών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με θέμα την υγεία θα διαγωνιστούν στο πλαίσιο του Ιπποκράτη.

Κριτική Επιτροπή αποτελούμενη από καταξιωμένους ανθρώπους της τέχνης, της επιστήμης, της πολιτικής και της διαφήμισης, θα επιλέξει τα τρία καλύτερα κοινωνικά μηνύματα.

Οι σκηνοθέτες των βραβευμένων spots θα παραλάβουν τα βραβεία Χρυσός Ιπποκράτης, Αργυρός Ιπποκράτης και Χάλκινος Ιπποκράτης, αντίστοιχα.


Παράλληλες εκδηλώσεις
ΛΑΙΚΕΣ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ  ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Κάθε θεματική στην οποία θα είναι αφιερωμένο το φεστιβάλ υγείας θα συνοδεύεται από λαϊκή διάλεξη. Ο ειδικός επιστήμονας με απλό και εκλαϊκευμένο τρόπο θα κάνει διάλεξη την οποία θα παρακολουθούν οι κάτοικοι του νησιού και στη συνέχεια θα ακολουθεί διάλογος, ώστε να λύνονται απορίες.  Ο πολίτης του νησιού θα έχει την ευκαιρία της άμεσης και ζωντανής επικοινωνίας με τον επιστήμονα- εισηγητή. Είναι ο καλύτερος και ο πιο εποικοδομητικός τρόπος για να γίνουν κατανοητά θέματα που αφορούν τους μηχανισμούς λειτουργίας μας σε επίπεδο βιολογικό, ώστε ο πολίτης να κατανοήσει τελικά ότι η υγεία είναι θέμα που σε μεγάλο βαθμό βρίσκεται στα δικά του χέρια. Συνήθως μέσα από τις λαϊκές διαλέξεις θίγονται θέματα υγείας που αφορούν μεγάλες ομάδες πληθυσμού έχουν μεγάλη συχνότητα εμφάνισης και απειλούν την ίδια μας την ζωή ή την ποιότητά της. Τα καρδιαγγειακά συμβάντα που αποτελούν πρώτη αιτία θανάτου και σχετίζονται άμεσα με τον τρόπο της ζωής μας, η κατάθλιψη που στον λεγόμενο πρώτο κόσμο έχει πάρει διαστάσεις τρομακτικές ( 20%), είναι ενδεικτικά θέματα λαϊκών διαλέξεων που αφορούν όλους. Είναι διεθνώς αποδεκτό σήμερα ότι η διατροφή, η άσκηση, η έλλειψη του στρες είναι προαπαιτούμενα για καλή υγεία. Έτσι οι  διάφορες θεματικές κάθε χρόνο, θα αφορούν μεγάλα ζητήματα πρόληψης στο πλαίσιο των λαϊκών διαλέξεων. Ο αξεπέραστος Ιπποκράτης  μας δίνει τίτλους για λαϊκές διαλέξεις που μπορούν να αφορούν αυτές τις σταθερές θεματικές. Για παράδειγμα «το φάρμακό σου είναι η τροφή σου», «όμοια ομοίοις εισίν ιάματα»,είναι δύο μεγάλες θεματικές, ανεξάντλητες και άκρως ενδιαφέρουσες.
Ταυτόχρονα θα μπορεί στο πλαίσιο αυτό να θεσμοθετηθούν και να οργανώνονται δωρεάν προληπτικές εξετάσεις των οποίων τα αποτελέσματα θα τα παίρνουν άμεσα οι εξεταζόμενοι. Για παράδειγμα εξετάσεις  για σακχαρώδη διαβήτη, χοληστερόλη, μέτρηση υπέρτασης σε συνεργασία με τις μονάδες υγείας που βρίσκονται στο νησί.
Στόχος του φεστιβάλ θα είναι να μπει μέσα στην κοινωνία του νησιού και  οι πολίτες να κατανοήσουν στην πράξη ότι δεν θα είναι απλά ένας καλλιτεχνικός θεσμός που δεν τους αφορά αλλά τους αγκαλιάζει στο πιο ευαίσθητο θέμα που  είναι η υγεία.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΩ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
KOS INTERNATIONAL HEALTH FILM FESTIVAL
http://healthfilmfestival.blogspot.com

Ιδρυτής και Καλλιτεχνική Διευθύντρια  Λουκία Ρικάκη lrikaki@otenet.gr

Σύμβουλος Διεθνούς Προγράμματος Hans Burgschmidt  

Γραφείο Τύπου Φεστιβάλ Καρίνα Rubinstein Karinapress1@gmail.com 69 55 80 88 38