Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
16/9/2009 | Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών

Aπώλεια του συναδέλφου μας Γιώργου Κολόζη

Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών πληροφορήθηκε με μεγάλη οδύνη την αιφνίδια απώλεια του συναδέλφου μας Γιώργου Κολόζη, σπουδαίου σκηνοθέτη, παραγωγού, φωτογράφου και μέλους, εκ μέρους της Ε.Ε.Σ., στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο του ΥΠΠΟ.

Το τραγικό γεγονός του θανάτου του Γιώργου συνέβη το πρωί της Τετάρτης 15 Σεπτεμβρίου, όταν η καρδιά του τον πρόδωσε.

Ήταν ένας από τους σημαντικότερους ντοκιμενταρίστες της Ελλάδας, με ποίηση στα πλάνα του και αρκετή δουλειά πίσω από την κάμερα και τις οθόνες του μοντάζ, ένας άνθρωπος που τίμησε το πάθος του ‘ερασιτέχνη’ δημιουργού πάνω απ’ όλα.

Από μικρός το όνειρό του ήταν να ασχοληθεί με το ντοκιμαντέρ. Σπούδασε Πολιτικές-Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και φωτογραφία στο School of Modern Photography. Τελείωσε τη σχολή Σταυράκου και δούλεψε αρχικά σε ταινίες της Finos Films, ως βοηθός οπερατέρ σε ταινίες του Καραγιάννη, πριν αποφασίσει να οργανώσει και να χρηματοδοτήσει μόνος του το πρώτο του ντοκιμαντέρ, τις ‘Δρακολίμνες της Πίνδου’. Συνέχισε με την σκηνοθεσία και την παραγωγή της οικολογικής σειράς ντοκιμαντέρ ‘Τα Βουνά της Ελλάδας’.

Από το 1985 διεύθυνε την εταιρία παραγωγής Φωτοκίνηση. Στις διακρίσεις του συμπεριλαμβάνεται το Κρατικό Βραβείο Ποιότητας  στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ταινία τεκμηρίωσης ‘Η Μνήμη’, το Πρώτο Βραβείο Ελληνικής Τηλεόρασης για τη σειρά ντοκιμαντέρ ‘Τα Μυστικά της Φύσης’ και τιμήθηκε στη Ρωσία με τον Αργυρό Ιππότη για το κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ ‘Το Πήδημα του Κατσαντώνη και ο Μπάρμπα Λάμπρος’. Την τελευταία δεκαπενταετία ολοκλήρωσε διάφορα ντοκιμαντέρ όπως ‘Αιγαίο Νυν και Αεί’,  ‘Ου Τόπος’, ‘Λαύριον’, ‘Τα Τραγούδια των Νομάδων’, ‘Κάτω από το Βλέμμα των Θεών’ και ‘Τελευταίος Παράδεισος’. Η τελευταία του εξαιρετική δουλειά ήταν η φετινή σειρά ‘Μεγάλοι Έλληνες’.

Η Εταιρεία θα ήθελε να εκφράσει τα συλλυπητήριά της στα μέλη της οικογένειάς του και σε όλους τους οικείους του ανθρώπους.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα γίνει στον Ιερό Ναό ‘Ευαγγελισμού Θεοτόκου‘,  Κοιμητήριο Παπάγου, αύριο Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου, και ώρα 17:30.

Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών