Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
25/9/2009 | Κατερίνα Πολύζου

Συνάντηση Δημήτρη Σοφιανόπουλου, αντιπροέδρου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ), με σκηνοθέτες

32ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ  ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ
15ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ digi2009 - ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ
21-26 Σεπτεμβρίου 2009
Δελτίο Τύπου
Παρασκευή, 25/09/09
Συνάντηση Δημήτρη Σοφιανόπουλου, αντιπροέδρου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ), με σκηνοθέτες

Να τολμάνε να δημιουργούν και να αναπτύσσουν πυρήνες μεταξύ τους, προέτρεψε τους σκηνοθέτες ταινιών μικρού μήκους ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ), Δημήτρης Σοφιανόπουλος.
Στην ετήσια καθιερωμένη συνάντηση του εκπροσώπου του Κέντρου με τους σκηνοθέτες που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Δράμας, αρχικά παρουσιάστηκαν τα προγράμματα που υλοποιεί το Κέντρο όσον αφορά τον τομέα της μικρού μήκους ταινίας. «Το ΕΚΚ έχει το πρόγραμμα «Μικρογραφίες», το οποίο περιλαμβάνει δύο φάσεις: Την προέγκριση των σεναρίων και μετά την επεξεργασία τους σε κάποια εργαστήρια. Υπάρχει επίσης το πρόγραμμα «Πρώτο βήμα», που αφορά τις μικρού μήκους ταινίες που δημιουργούν παιδιά 13-23 ετών. Αυτό έπρεπε να υπόκειται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας, αλλά παρ’ όλες τις προσπάθειες μας κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί», σημείωσε ο κ. Σοφιανόπουλος.

Ολοκληρωμένες ταινίες
Νέο στοιχείο του κανονισμού του ΕΚΚ είναι η  ενίσχυση των ολοκληρωμένων ταινιών. «Πολλές φορές μπορεί ένα σενάριο να μη σε βοηθήσει να αντιληφθείς την αξία που μπορεί να έχει ή όχι μια ταινία. Έτσι, αρχίζει σιγά - σιγά να δυναμώνει η αντίληψη ότι πρέπει να ενισχύεται κάποιος που παίρνει τα ρίσκα του να βγει μόνος του στην αγορά, να φτιάξει την ταινία του και να την παρουσιάσει ολοκληρωμένη, χωρίς να τα περιμένει όλα από το κράτος», επεσήμανε. Επέμεινε στο θέμα της προσωπικής πρωτοβουλίας και πρόσθεσε χαριτολογώντας: «Στη δική μου γενιά δεν υπήρχε ΕΚΚ, αλλά παλεύαμε να κάνουμε ταινίες. Ξέρω ότι μπορεί να ακούγομαι σαν τη μάνα μας που γκρινιάζει, αλλά πιστεύω ότι χρειάζεται να κινηθεί και ο καθένας μόνος του. Χρειάζεται και εσείς μεταξύ σας οι μικρομηκάδες να φτιάξετε πυρήνες δημιουργίας. Να προβάλλετε τη δουλειά σας μέσα από μια συλλογική προσπάθεια».  
Διευκρίνισε εξάλλου ότι από την πλευρά του Κέντρου και της πολιτείας ευρύτερα δεν υπάρχουν δυνατότητες μεγάλης χρηματοδότησης και γι’ αυτό ζήτησε για ακόμη μια φορά την κατανόηση των μικρομηκάδων «για τα λίγα χρήματα ή όσα καθυστερημένα δίνουμε ως Κέντρο. Περνάμε μια δύσκολη περίοδο είναι η αλήθεια».

Διανομή και dvd
Ανάμεσα στα θέματα που τόνισε ο κ. Σοφιανόπουλος και το οποίο συζητήθηκε εκτενώς με το κοινό, είναι η διανομή των ταινιών μικρού μήκους. Σύμφωνα με πολλούς σκηνοθέτες, πρόκειται για ένα κινηματογραφικό είδος το οποίο «δεν ανήκει στο εμπορικό σινεμά» και αυτό δυσχεραίνει την κατάσταση. Παρ’ όλα αυτά ο αντιπρόεδρος του ΕΚΚ σημείωσε ότι γίνονται προσπάθειες για να ενισχυθεί η διανομή. «Ήδη πέρισυ πραγματοποιήθηκαν δύο αφιερώματα στο Film Center, αλλά σίγουρα πρέπει να προσπαθήσουμε για περισσότερα φέτος», πρόσθεσε.
Τέλος, ανέφερε την επιθυμία του ΕΚΚ να κυκλοφορήσει σε dvd όλες τις ταινίες του Φεστιβάλ Δράμας, αφού πρώτα, όμως, όπως συμπλήρωσε, υπολογιστεί το κόστος μιας τέτοιας δράσης.

(Για το Γραφείο Τύπου: Έλσα Σπυριδοπούλου)


Γραφείο Τύπου
Κατερίνα Πολύζου
Τηλέφωνο: 6948484242
2521047693
e-mail:fedra_po@otenet.gr