Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
24/9/2009 | Κατερίνα Πολύζου

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ

 

32ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ  ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ
15ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ digi2009 - ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ
21-26 Σεπτεμβρίου 2009


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2009

Όπως κάθε μέρα, έτσι και σήμερα ο κριτικός κινηματογράφου, Κώστας Κωνσταντινίδης, παρουσίασε στο αίθριο των γραφείων του Φεστιβάλ, τους σκηνοθέτες των ταινιών που διαγωνίστηκαν χθες.
Ξεκινώντας την συνάντηση ο κ. Κωνσταντινίδης παρέθεσε μερικά κρίσιμα στατιστικά στοιχεία που αφορούσαν την αυξημένη παρουσία του Κέντρου Κινηματογράφου και της ΕΡΤ, με 13 και 12 ταινίες αντίστοιχα αλλά και την παρουσία πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών οι οποίοι έφτασαν φέτος τους 58.

Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι φέτος διαγωνίζονται μόνο 2 ταινίες animation με συνολική διάρκεια 17’,  78 ταινίες με υπόθεση με συνολική διάρκεια 1158’, μόνο 2 ντοκιμαντέρ με 62’ διάρκεια, 5 πειραματικές με 64’ , ένα video clip που διαγωνίζεται στο digi, πληροφορίες που έχουν προκύψει από τα ετήσια στατιστικά στοιχεία του Φεστιβάλ της Δράμας.

784’ είναι ο συνολικός χρόνος που έχουν σκηνοθετήσει οι άντρες διαγωνιζόμενοι ενώ οι γυναίκες 313’. Άλλες υποκατηγορίες είναι, άντρας και γυναίκα μαζί  με 90’ παραγωγής, 5 άντρες και 3 γυναίκες από πανεπιστημιακές και σχολικές ομάδες με 7’ προβολής, 4 άντρες και μια γυναίκα με 27’ και 2 άντρες μόνο με 64’. Εντυπωσιακός είναι ο αριθμός των σκηνοθετών στην ταινία, «Το δικό σου είναι», 5 άντρες και 3 γυναίκες.

Tommaso Valente, «Children who love» - «Τα παιδιά που αγαπούν»
Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Roma Tre και εργάζεται ως σκηνοθέτης από το 1999. Μιλάει για δύο φίλες που ενώ έκαναν πολύ παρέα όταν ήταν παιδιά, ξανασυναντιούνται στην ηλικία των 30 και αναπολούν το παρελθόν. Είναι μια ταινία «για την ικανότητα των γενεών να μεγαλώνουν παράλληλα με την τέχνη, την ποίηση και τα συναισθήματα» όπως είπε ο ίδιος.

Jean Gagne, «Turbulence at the periphery of a romantic encounter» - «Η αναταραχή μιας ρομαντικής συνάντησης»
Εργάζεται ως παραγωγός και σκηνοθέτης τα τελευταία 20 χρόνια.
Πρόκειται για μια ταινία σχετικά με τις δυσκολίες που συναντά κάποιος στο να αγαπήσει τον εαυτό του και τους άλλους.

Kuo Cheng Chui, «Family viewing» - « Οικογενειακή προβολή»  
Γεννήθηκε στην Ταϊπέι της Ταϊβάν και ζει στην Γαλλία από το 1997. Η ταινία μιλάει για ένα γαλλικό τηλεοπτικό συνεργείο που εισβάλει στο σπίτι μιας οικογένειας στην Ταϊπέι και το πώς επηρέασε η ύπαρξη της κάμερας, την συμπεριφορά των μελών.

Δήμητρα Νικολοπούλου, «Γάτα εξ’ ουρανού»
Σπούδασε Γεωλογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Φωτογραφία στη σχολή Focus και Κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο Paris 3. Εργάζεται ως βοηθός σκηνοθέτη. Η ταινία της μιλάει για μια πολυάσχολη κοπέλα στο διαμέρισμα την οποίας εισβάλει μια έγκυος γάτα, τα γατάκια της οποίας καλείται να περιθάλψει.

Δημήτρης Γιαμλόγλου, «Ιμάντας»
Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη αλλά τώρα ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Η ταινία του είναι μια κωμωδία που μιλάει για την εκδίκηση, την εμμονή, την μνήμη και τα παιχνίδια του μυαλού. Είναι μια βουβή ταινία οπότε «ότι συμβαίνει σε αυτήν την ταινία είναι καθαρά θέμα εικόνων» όπως χαρακτηριστικά σχολίασε ο δημιουργός.  

Nils Sandvik, «The bends» - «Νόσος των δυτών»
Γεννήθηκε το 1978 και εργάζεται από το 1997στον χώρο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης στην Νορβηγία. Η ταινία του περιγράφει τις ψυχικές μεταπτώσεις που περνάει ένας δύτης, μετά από ένα ατύχημα, στο νοσοκομείο όταν καλείται να διαλέξει ανάμεσα στις δύο μεγάλες του αγάπες, την θαλάσσια ζωή και μια γυναίκα. «Το σενάριο προέκυψε από καθημερινά γυρίσματα, δεν υπήρχε κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου, και  βασίστηκε στον αυτοσχεδιασμό των ηθοποιών» μας είπε ο ίδιος. 

Μανώλης Τσίπος & Βασίλης Νούλας, «Σκαριμπίμ- Σκαριμπόμ!»
Ο Μανώλης Τσίπος γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Περιβαλλοντικές Σπουδές και Υποκριτική και έχει βραβευτεί ως σεναριογράφος και ως θεατρικός συγγραφέας από το ΕΚΕΒΙ και το Εθνικό Θέατρο αντίστοιχα. Επίσης βραβευμένος από το ΕΚΕΒΙ, ο Βασίλης Νούλας ο οποίος γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και σπούδασε Θεατρολογία και Εικαστικά. Μαζί έχουν ιδρύσει μια εταιρεία θεατρικών και κινηματογραφικών παραγωγών, «Nova Melancholia». Η ταινία τους είναι μια ελεύθερη ανάπλαση του σύμπαντος του Γιάννη Σκαρίμπα.

Πέτρος Χάλαρης, «Assigned»
Γεννήθηκε στο Μαρούσι το 1990 και το 2007 ξεκίνησε τις σπουδές κινηματογραφου στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ τις οποίες και ολοκλήρωσε το 2009.  Πρόκειται για την ιστορία του Steven, ο οποίος πιστεύει ότι η ζωή του δεν έχει νόημα, και του Voice, ο οποίος παίρνει τηλέφωνο τέτοιους ανθρώπους και τους αναγκάζει να θυσιάσουν την ζωή τους ώστε να ανακαλύψουν το νόημα της ζωής.


Μαρία Παπαχαραλάμπους & Αχιλλέας Κεντώνης, «Once… a dress»
Σαν εικαστικοί καλλιτέχνες έχουν πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχουν εκπροσωπήσει την Κύπρο και την Ελλάδα σε διάφορες διεθνείς εικαστικές συναντήσεις. Στην ταινία τους συνυπάρχουν ένας Αλχημιστής ένα κρεμμύδι και ένα κεφάλι, οι οποίοι «αναπαράγουν μια ιστορία που ασχολείται με βαθύτερα ερωτήματα της ανθρωπότητας».


Στη συνέχεια, σε ερώτηση του κ. Κωνσταντινίδη σχετικά με τα προβλήματα που πιθανόν να συνάντησαν οι σκηνοθέτες ο κ. Sandvik περιέγραψε τις δυσκολίες με το ελικόπτερο, το οποίο χρησιμοποιεί στην ταινία του.  Ο κ. Cheng Chui, καθώς στην ταινία του συμμετέχουν άτομα που μιλούν 3 διαφορετικές γλώσσες, μας εξήγησε πως αρχικά επρόκειτο να κάνει και τον διερμηνέα ενώ τελικά η παραγωγός προσέλαβε ένα επιπλέον άτομο.

Σχετικά με το θέμα της διανομής των ταινιών ο κ. Vallente αναφέρθηκε  στην κατάσταση στην Ιταλία, όπου δεν υπάρχει καμία κρατική επιχορήγηση. Αυτό έκανε τον κ. Σοφιανόπουλο, Πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, που βρισκόταν ανάμεσα στο κοινό, να τονίσει πως στην Ελλάδα είναι καλύτερα τα πράγματα, παρότι παραπονιόμαστε. 


(Για το Γραφείο Τύπου: Δέσποινα Τσιπτσέ)


Γραφείο Τύπου
Κατερίνα Πολύζου
Τηλέφωνο: 6948484242
2521047693
e-mail: fedra_po@otenet.gr