Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
19/1/2013 | t-shOrt

ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ ΡΕΥΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ - ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ - ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
σε συνεργασία με την ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
παρουσιάζουν τον Κύκλο ΔιαλέξεωνΑισθητικά ρεύματα στον κινηματογράφο

Θέατρο Δημαρχιακού Μεγάρου Ηλιούπολης

 19:00-21:00Δευτέρα, 11/02/2013

«Εισαγωγή στα αισθητικά ρεύματα του κινηματογράφου»

Από τις πρωτοποριακές αναζητήσεις της δεκαετίας του ’20, τον Ιταλικό Νεορεαλισμό της μεταπολεμικής περιόδου και το επαναστατικό πνεύμα της Nouvelle Vague και του Free Cinema, στον κινηματογράφο της παγκοσμιοποίησης. Ένα πανόραμα της κινηματογραφικής τέχνης. Προβολή αποσπασμάτων χαρακτηριστικών ταινιών.
Εισηγητής: Δημήτρης Καλαντίδης, ιστορικός και κριτικός κινηματογράφου


Δευτέρα, 18/02/2013

«Από τον βουβό στον ομιλούντα»

Οι σημαντικότερες υφολογικές και εθνικές κινηματογραφικές σχολές του βουβού (γαλλικός ιμπρεσιονισμός, γερμανι-κός εξπρεσιονισμός, ρωσικός επαναστατικός κινηματογράφος, γαλλική αβάν γκαρντ, αμερικανικές πρωτοπορίες). Πρώτη δεκαετία του ομιλούντος (δεκαετία του '30), τόσο στις ΗΠΑ με τη δημιουργία των ειδών (γκανγκστερική ταινία, μιούζικαλ, γουέστερν, φανταστικό, κ.ά.) όσο και στον ευρωπαϊκό χώρο με τον σχηματισμό των πρώτων εθνικών σχο-λών (σταλινικός και ναζιστικός κινηματογράφος, «άσπρα τηλέφωνα», η γαλλική νατουραλιστική σχολή, κ.λπ.). Οι υφολογικές και εκφραστικές ανακαλύψεις της λεγόμενης «σκηνοθεσίας σε βάθος πεδίου» (περιπτώσεις Ουίλιαμ Ουάιλερ και Όρσον Ουέλς). Προβολή σκηνών χαρακτηριστικών ταινιών.
Εισηγητής: Στάθης Βαλούκος, συγγραφέας και ιστορικός κινηματογράφου


Δευτέρα, 25/02/2013

«Νεορεαλισμός: Η εκκίνηση αλλά και το παρόν του νεότερου κινηματογράφου»

Ο Ιταλικός Νεορεαλισμός γεννήθηκε μέσα στα ερείπια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Βγήκε στους δρόμους, υιοθέτησε το ντοκουμέντο, προσέγγισε τον άνθρωπο στην καθημερινότητα και στα προβλήματά του, εξέφρασε το αίτημα της κοινωνικής αλλαγής, σε μια ολιστική διαδικασία. Απλώθηκε σε ολόκληρη την υφήλιο, άλλαξε την προσέγγιση στον κινηματογράφο και τροφοδοτεί από τότε αδιάλειπτα τα νεότερα κινήματα. Προβολή αποσπασμάτων χαρακτηριστικών ταινιών.
Εισηγητής : Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, κριτικός κινηματογράφου


Δευτέρα, 04/03/2013

«Free Cinema στη Μ. Βρετανία – Nouvelle Vague στη Γαλλία – “Ανεξάρτητοι” στην Αμερική»

Τι έφερε η Άνοιξη των ’60’ς στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο και πώς επηρέασε τον ανεξάρτητο αμερικάνικο κινημα-τογράφο. Από το επαναστατικό πνεύμα του Free Cinema που έδωσε φωνή στην εργατική τάξη της Μεγάλης Βρετανί-ας, μέχρι τους πρωτοποριακούς πειραματισμούς στη φόρμα και στη σημειολογία της εικόνας που έφερε η γαλλική Nouvelle Vague, οι συνδέσεις είναι πολλές και επιδραστικές στη γέννηση του Ανεξάρτητου Αμερικάνικου Κινηματο γράφου. Προβολή αποσπασμάτων από τις ταινίες «Σάββατο βράδυ, Κυριακή πρωί» του Κάρελ Ράις, «Ένα ή δυο πράγματα που ξέρω γι’ αυτήν» του Ζαν-Λικ Γκοντάρ, «Σκιές» του Τζον Κασσαβέτη και «Πέρα από τον παράδεισο» του Τζιμ Τζάρμους.
Εισηγήτρια: Βένια Βέργου, κριτικός κινηματογράφου


Δευτέρα, 11/03/2013

«Εικόνες χωρίς Σύνορα»

Μια περιπλάνηση στο σινεμά της παγκοσμιοποίησης, παρέα με σχολές, τάσεις και φαντάσματα. Προβολή αποσπασμάτων χαρακτηριστικών ταινιών.
Εισηγητής: Ανδρέας Τύρος, κριτικός κινηματογράφου


Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο τηλ: 210-9940699