Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
30/7/2013 | t-shOrt

«Σίγησε» η βαθιά φωνή της Αλίντας Δημητρίου

Πηγή έμπνευσης τόσο με το έργο της όσο και την παθιασμένη προσωπικότητά της, αδέσμευτη και ανεξάρτητη, πρωτοπόρος και αφοσιωμένη σκηνοθέτιδα του ντοκιμαντέρ και των ταινιών μικρού μήκους για παραπάνω από τριανταπέντε χρόνια, άφησε πλούσιο έργο.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933 και σπούδασε σκηνοθεσία στην σχολή Σταυράκου.
Παράλληλα με τη διοργάνωση κινηματογραφικών προβολών κατά την περίοδο 1970-1975, συμμετείχε σε σεμινάρια για την ταινία μικρού μήκους, έγραψε και μετέφρασε άρθρα σε κινηματογραφικά περιοδικά, καθώς και το βιβλίο «Φιλμογραφία Ταινιών Μικρού Μήκους» (1939-1979), ενώ αργότερα το 1992 εξέδωσε το «Λεξικό Ταινιών Μικρού Μήκους».
Ολοκλήρωσε από το 1977 ως το 1994 πάνω από 50 ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση και το Υπουργείο Πολιτισμού π.χ. «Το Θέατρο στο βουνό», «Ανθρώπινα Δικαιώματα» (10 ημίωρα), «Γυναίκες» (6 ημίωρα).
Από το 1994 ως το 2003 ασχολήθηκε με το βιομηχανικό ντοκιμαντέρ κάνοντας 15 ταινίες για τη ΔΕΗ.
Το σπουδαιότερο κομμάτι της δουλειάς της, όμως, και εκείνο που αφήνει ως σημαντικότερη παρακαταθήκη στο σινεμά αλλά και την ελληνική ιστορία, είναι η τριλογία ντοκιμαντέρ που έριξε φως στη συμμετοχή της Ελληνίδας στους πολεμικούς και πολιτικούς αγώνες στην Ελλάδα κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.
Με τα «Πουλιά στο Βάλτο», το 2008, καταπιάστηκε με τη δράση των γυναικών στην Κατοχή, με τη «Ζωή στους Βράχους», το 2009, κατέγραψε τους αγώνες των γυναικών στον εμφύλιο και την εξορία, ενώ με τα «Τα κορίτσια της βροχής», το 2011, ολοκληρώνει την τριλογία παρουσιάζοντας τις γυναίκες που αντιστάθηκαν στη δικτατορία, φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν για τη δράση τους.

Ήταν πραγματικά αγαπημένη η Αλίντα.
Της χρωστάω και την ευχαριστώ για την προσφορά της σε πολλά.
1. Για την προσφορά του ντοκιμαντέρ της "Οι καρβουνιάρηδες" για προβολή και διάσωση όλου του υλικού.
Δείτε στο: http://www.shortfromthepast.gr/play.asp?id=3&lang
2. Για την συνέντευξη που μου έδωσε σχετικά με την ταινία "Οι καρβουνιάρηδες".
Δείτε στο:  http://www.shortfromthepast.gr/play.asp?id=3&interviewID=6&size=l&lang
3. Για την βοήθειά της στην επιλογή των πρώτων 10 ταινιών που καταχωρήθηκαν στο shortfromthepast.
Δείτε στο: http://www.shortfromthepast.gr/
4. Για την προσφορά της στη βάση δεδομένων του shortfilm, για το οποίο έδωσε απλόχερα ΟΛΟ το δικαίωμα χρήσης της έντυπης δουλειάς της στο Λεξικό ταινιών μικρού μήκους μέχρι το 1992.
Δείτε στο: http://www.shortfilm.gr/films.asp
5. Για την αγάπη που μου έδειξε σε όλη τη διάρκεια της γνωριμίας μας.

Έχε γεια Αλίντα... σ’ αγαπάμε!

Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης
Σκηνοθέτης-παραγωγός