Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
24/12/2015 | t-shOrt

Γεμάτο Κινηματογραφικά Βαλκανικά Ταξίδια ξεκινά το 2016!

Πρόσκληση προς όλους τους σινεφίλ, φοιτητές, ανερχόμενους δημοσιογράφους και οποιονδήποτε απολαμβάνει τις ωραίες ταινίες και τα ταξίδια.

Διεκδίκησε μία από τις 5 θέσεις στο κινηματογραφικό καραβάνι του The 5C Project και μη χάσεις τη μοναδική ευκαιρία να ταξιδέψεις σε τέσσερις χώρες των Βαλκανίων καθ' όλη τη διάρκεια του νέου έτους. Οι πέντε τυχεροί που θα συμμετάσχουν στο The 5C Project, θα ανακαλύψουν ένα διαφορετικό και ξεχωριστό σινεμά, αυτό των Βαλκανίων.
 
Μέσα στο 2016, οι συμμετέχοντες θα ταξιδέψουν στην Αθήνα/Ελλάδα, το Σπλιτ/Κροατία, τη Τσετάτε/Ρουμανία και τα Τίρανα/Αλβανία, όπου θα παρακολουθήσουν ειδικά σεμινάρια και εργαστήρια πάνω στη γραφή και τον κινηματογράφο με την καθοδήγηση μερικών από τους πιο καταξιωμένους επαγγελματίες και ακαδημαϊκούς του χώρου. Και φυσικά θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν τη μοναδική τους αυτή εμπειρία με όλους τους χρήστες του διαδικτύου!

Μεταξύ άλλων, τα νεαρά μέλη του The 5C Project, θα γνωρίσουν και θα συζητήσουν με κριτικούς κινηματογράφου όπως ο Jean-Michel Frodon από το Cahiers du cinema, με ακαδημαϊκούς όπως η Dina Iordanova, η Dana Duma και η Diana Nenadic, επαγγελματίες όπως η Ολυμπία Μυτηλιναίου (GSC), η Aleksandra Milovanovic, ο Ilir Butka, ο Boris Poljak και διευθυντές φεστιβάλ όπως ο Agron Domi και ο Δημήτρης Κερκινός.

Πώς μπορεί κάποιος να συμμετάσχει;

Έως τις 15 Ιανουαρίου, επίδοξοι νέοι κριτικοί από όλο τον κόσμο μπορούν να δουν τις ταινίες μικρού μήκους που διαγωνίζονται στο φετινό altcineAction! Online Φεστιβάλ Βαλκανικών ταινιών μικρού μήκους και να γράψουν τις κριτικές τους.

Συνολικά 57 ταινίες από 11 χώρες των Βαλκανίων βρίσκονται στο screening room του altcineAction! και διαγωνίζονται για τα μοναδικά βραβεία του Φεστιβάλ.

Μέσα από το altcineAction! κάθε νέος από όλο τον κόσμο έχει την ευκαιρία να αναλάβει το ρόλο του κριτικού κινηματογράφου και να καθορίσει τους νικητές.

Μία διεθνής κριτική επιτροπή αποτελούμενη από τους ακαδημαϊκούς Ana Grgic, Gergana Doncheva, Λυδία Παπαδημητρίου και Marian Tutui θα επιλέξει τους πέντε πρεσβευτές πλέον του ανεξάρτητου Ευρωπαϊκού κινηματογράφου, που θα ακολουθήσουν τις δραστηριότητες του The 5C Project στα Βαλκάνια. Τα έξοδα για τις μετακινήσεις και τη διαμονή των συμμετεχόντων εντός Ευρώπης καλύπτονται από το πρόγραμμα*.

Δικαίωμα συμμετοχής στο The 5C Project έχουν όλοι οι νέοι ηλικίας 18-35 ετών, με την προϋπόθεση ότι έχουν γράψει τουλάχιστον πέντε κριτικές για τις διαγωνιζόμενες ταινίες του altcineAction! 2015 (~200 λέξεις η κριτική) και δεν εργάζονται ως επαγγελματίες κριτικοί κινηματογράφου.

Υπενθυμίζουμε ότι τα τρία μεγάλα βραβεία του Φεστιβάλ βασίζονται απολειστικά στις κριτικές του κοινού, ενώ οι κριτικές των νικητών του The 5C Project θα έχουν συντελεστή πολλαπλάσιο του 100 στην τελική διαδικασία ανάδειξης των τριών πρώτων νικητών του altcineAction!

Χρονοδιάγραμμα του The 5C Project
  • Δεκέμβριος 2015 - 15 Ιανουαρίου 2016 online κριτικές
  • 16 - 20 Ιανουαρίου 2016 - επιλογή των 5 νικητών
  • 22-23-24 Ιανουαρίου 2016Πρώτη εκδήλωση στην Αθήνα, Ελλάδα (3 μέρες)
  • Ιανουάριος – Aπρίλιος 2016 Online δραστηριότητες
  • Τέλη Μαΐου 2016Δεύτερη εκδήλωση στο Σπλιτ, Κροατία (3 μέρες)
  • Μάιος – Αύγουστος 2016 Online δραστηριότητες
  • Τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου 2016Τρίτη εκδήλωση στην Τσετάτε, Ρουμανία (3 μέρες)
  • Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2016 Online δραστηριότητες
  • Τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου 2016Τέταρτη εκδήλωση στα Τίρανα, Αλβανία (3 μέρες)
 
Λίστα με τις προβολές ταινιών ως εκπαιδευτικά εργαλεία.
  • 240 λεπτά προγράμματος του altcineAction! 2015, επιλογή των 5 νικητών του The 5C Project.
Καθώς και οι ακόλουθες ταινίες μεγάλου μήκους:
  • Correction/Διόρθωση (2007, Θάνος Αναστόπουλος, Ελλάδα) 
  • Ta Divna Splitska Noć/A Wonderful Night in Split (2004, Arsen Anton Ostojić, Κροατία) 
  • Occident/West (2002, Cristian Mungiu, Ρουμανία) 
  • Tirana Year Zero (2001, Fatmir Koci, Αλβανία)


*Εάν ο νικητής δεν είναι κάτοικος Ευρώπης, το πρόγραμμα του /της καλύπτει όλα τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής μόλις βρεθεί εντός ευρωπαϊκού εδάφους.