Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
24/12/2015 | t-shOrt

Βραβεία 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας

Η φετινή διοργάνωση του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας έφτασε στην κορυφαία στιγμή της αφού πρώτα χάρισε στο Αθηναϊκό κοινό 150 ταινίες στο Διαγωνιστικό, 70 πρεμιέρες από 40 χώρες, σε πέντε κατηγορίες: μυθοπλασία ελληνική και ξένη, ντοκιμαντέρ, animation, video art, πειραματικές και video dance. Αξιοποιώντας την διεθνή αναγνώριση του φεστιβάλ από φέτος απονέμει  το βραβείο Rising Star Award σε συνεργασία με το βρετανικό ίδρυμα MMBF.
Το Φεστιβάλ διεξάγεται με την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και την Υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τoν Οργανισμό  KOYINTA και Tickets Tickets και έχει συνεργαζόμενες εταιρείες και πολιτιστικούς ανταποκριτές σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και σε διάφορες χώρες του κόσμου.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας πέτυχε μια ευθυγράμμιση της σύγχρονης κινηματογραφικής πραγματικότητας στην Ελλάδα με τις μεγάλες εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο ως προς τον Κινηματογράφο, ο οποίος σταθερά βαδίζει προς την Ψηφιακή του Εποχή, έτσι το Φεστιβάλ χαρακτηρίστηκε πρωτοποριακό. Το φετινό του πρόγραμμα  αναπτύχθηκε στον κινηματογράφο Αλκυονίδα και κινηματογράφο STUDIO περιελάμβανε ένα αφιέρωμα στην Λουκία Ρικάκη και προβολή της ταινίας της "Κράτησέ με". Αυτή ήταν πρώτη ελληνική ταινία που ξεκίνησε εξ ολοκλήρου από το διαδίκτυο. Απολαύσαμε ταινίες από το Edge hill university, από το Future Wave Film Festival Ιρλανδίας ενώ o γνωστός σκηνοθέτης Ροβήρος Μανθούλης μας μύησε  με ένα μοναδικό master-class στα μυστικά της συνάρμοσης με θέμα «ΜΟΝΤΑΖ, Η ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ». Ιδιαίτερη στιγμή ήταν το αφιέρωμα στον Γιώργο Κολόζη με προβολή της ταινίας του «ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ ΚΑΙ Ο ΜΠΑΡΜΠΑ ΛΑΜΠΡΟΣ» το οποίο βραβεύθηκε στην Ρωσία με Αργυρό Ιππότη στην κατηγορία κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ. O Γιώργος Κολόζης υπηρέτησε συστηματικά το ντοκιμαντέρ και υπήρξε από τους πρώτους που αφοσιώθηκε στον οικολογικό κινηματογράφο στην Ελλάδα.

Σε συνεργασία με το Φινλανδικό Διεθνές Φεστιβάλ Wildlife Vaasa  παρουσίασε το 3ο « Πανόραμα  οικολογικών και επιστημονικών ταινιών», με θέμα «Ακτιβισμός και χρήση των ντοκιμαντέρ ως καταλύτης για θετικές αλλαγές στην πολιτική και στην κοινωνία, μέσων στρατηγικών σχεδίων συνεργασίας, δικτύωσης και τη χρήση ποικιλίας ψηφιακών μέσων για την παραγωγή εύστοχων τρόπων ενημέρωσης που διαμορφώνουν προς το καλύτερο τον κόσμο γύρω μας». Το ειδικό πρόγραμμα των προβολών έχει είδη ξεκινήσει όλο τον μήνα Δεκέμβριο πριν από το φεστιβάλ σε ιδιαίτερους χώρους όπως η Δραματική σχολή του θεάτρου Τέχνης, το σπουδαστήριο τεχνών και επιστημών της ΚΟΥΙΝΤΑ στην Εκπαιδευτική Ένωση, στο pocket flat theater, σε πολλά σχολεία της Αττικής σε αρκετά στην περιφέρεια και θα συνεχιστεί με το νέο έτος σε νέους χώρους χώρους και πόλεις. Απολαύσαμε Workshop  με τίτλο «Νέα μέσα παραγωγής και διακίνησης» με τους Βασιλική Κάππα, Γιάννη Κλάδο και Χρήστο Καρακάση. Το φεστιβάλ στην ζώνη γνωριμία με γνωστούς σκηνοθέτες πρόβαλε την ταινία «ΕΞΟΡΙΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΛΕΩΦΟΡΟ» του Νίκου Ζερβού. 
Ευκαιρία να μυηθούμε στους παλιούς κινηματογράφους της Αθήνας αποτέλεσε  η παρουσίαση του βιβλίου «ΕΡΩΤΟΣΤΑΣΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΚΙΩΝ-ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ» του Νίκου Θεοδοσίου από τις εκδόσεις Κουίντα. Όλες οι ταινίες που συμμετείχαν στο Διαγωνιστικό Μέρος του Φεστιβάλ ήταν αξιόλογες και το Φεστιβάλ θα τις στηρίξει και στη συνέχεια.


Βραβεία 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας

Διεθνές Τμήμα Μυθοπλασίας
  • Βραβείο  στο Lost Vilages του George Todria  από την Ισπανία
  • Βραβείο Σκηνοθεσίας και Σεναρίου στον Sam Luk για την ταινία  Invisible Spring 
  • Τιμητική διάκριση για την σκηνοθεσία Charlene Favier για την  ταινία Omessa από την Γαλλία
  • Τιμητική Διάκριση στην ταινία Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde του Mark Tree
Τα Βραβεία συνοδεύονται από διανομή της ταινίας στον Κινηματογράφο Αλκυονίδα

Τιμητικές Διακρίσεις Ελληνικό Τμήμα Μυθοπλασίας
  • Βερενίκη της Θεανώ  Εμμανουήλ 
  • Μια ξύλινη Φλογέρα του Παναγιώτη Κράββαρη
  • Ευχαριστώ που με δεχτήκατε του Νίκου Κουρού

Τιμητικές Διακρίσεις Ντοκιμαντέρ
  • Φαλιμέντο του Μενέλαου Κυρλίδη
  • Ρογκάτσια του Γιάννη Κουφονίκου

Βραβείο Ευγενίας Χατζίκου
Austerity Του Ρένου Γάβρη Ελληνοκυπριακή Ταινία
Τα Βραβείο συνοδεύεται από διανομή της ταινίας στον Κινηματογράφο Αλκυονίδα

Τιμητική Διάκριση  Video Art
Escape shadows  του Αντώνη Ροζάκη

Τιμητική Διάκριση Animation
The vast landscape Lea Vidakovic από την Κροατία

Βραβείο Φωτογραφίας στον Ηλία Αδάμη για την ταινία Προσευχή

Βραβείο Μουσικής σύνθεσης στον Δημήτρη Τασούδη για την ταινία Ταξίδι με παράξενους φίλους

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στην Φωτεινή Ντεμίρη για την ταινία Ρουτίνα

Βραβείο Αντρικής ερμηνείας στον Νίκο Χατζόπουλο για την ταινία DYE

Βραβείο Σεναρίου στην Βίβιαν Παπαγεωργίου για την ταινία Innerland

Βραβείο Σκηνοθεσίας στον Δημήτρη Αργυρίου για την ταινία the collector
Το βραβείο σκηνοθεσίας είναι χορηγία της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών

Rising star Award στο Δημήτρη Τρανό για την ταινία του Heavy Cross

Βραβεία Ντοκιμαντέρ 
Μικρού και μεσαίου μήκους 
Poop on poventry του Vijay S. Jodha (η παραγωγή είναι από την Αφρική και την Δανία) 
 
Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ντοκιμαντέρ
Un Condor του Γιάννη Κολόζη 
Το Βραβείo συνοδεύται από διανομή της ταινίας στον Κινηματογράφο Αλκυονίδα.