Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
24/6/2016 | t-shOrt

Δύο καλοκαιρινά Κινηματογραφικά Εργαστήρια του Βασίλη Λουλέ

«Φτιάχνοντας Ντοκιμαντέρ με ανθρώπινες ιστορίες»

Αυτό το καλοκαίρι ο σκηνοθέτης Βασίλης Λουλές θα κάνει δύο Κινηματογραφικά Εργαστήρια πάνω στα βουνά. Επιμόρφωση και διακοπές μαζί, σε δύο πολύ όμορφες τοποθεσίες, εν μέσω διαφόρων άλλων εκδηλώσεων και δράσεων!

Προβολές ταινιών ντοκιμαντέρ, συζητήσεις, βιωματικές ασκήσεις αλλά και ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ μικρού ΟΜΑΔΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ από τους συμμετέχοντες στο κάθε Εργαστήριο.

α) Το πρώτο Εργαστήριο θα γίνει στους ΔΕΛΦΟΥΣ 
(στο πλαίσιο του σχολείου Τεχνών ANIMART 2016), 
από το Σάββατο 16 Ιουλίου έως την Κυριακή 24 Ιουλίου. 

β) Το δεύτερο Εργαστήριο θα γίνει στη ΒΩΒΟΥΣΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 
(στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Βωβούσας),
από το Σάββατο 30 Ιουλίου έως την Κυριακή 7 Αυγούστου. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 
(και στα δύο Εργαστήρια): 
Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Στα δύο Εργαστήρια μπορεί να διαφέρουν οι ημερομηνίες, ο τόπος, οι παράλληλες εκδηλώσεις που θα γίνονται, ίσως και η δυναμική της κάθε ομάδας που θα δημιουργηθεί, αλλά το περιεχόμενο, η μέθοδος, οι στόχοι είναι ακριβώς τα ίδια.

Τα δύο αυτά καλοκαιρινά Εργαστήρια ενδιαφέρουν όχι μόνο καινούργιους μαθητές αλλά και όσους έχουν ήδη παρακολουθήσει προηγούμενο Εργαστήριο του Βασίλη Λουλέ στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες επαρχιακές πόλεις. Ειδικά για τους τελευταίους είναι μια ευκαιρία να προχωρήσουν σε πρακτική εφαρμογή.

Εκπαιδευτικοί, ιστορικοί ερευνητές, παραμυθάδες και αφηγητές, κινηματογραφιστές και ηθοποιοί αλλά και όσοι έχουν όρεξη και περιέργεια να γνωρίσουν το σύγχρονο ντοκιμαντέρ και τις αναζητήσεις του μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή.

Περιεχόμενο του Εργαστηρίου είναι το ανθρωποκεντρικό ντοκιμαντέρ, αυτό που δίνει το λόγο στους απλούς ανθρώπους, στους αφανείς ήρωες και ανιχνεύει την ανθρώπινη περιπέτεια και συνείδηση, την καθημερινότητα, την κοινωνία και την Ιστορία.

- Πώς λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι φτάνουν να μοιράζονται μαζί μας τα βιώματά τους; Πώς καταγράφουμε μια ειλικρινή και βαθειά μαρτυρία; Πώς κινηματογραφούμε αφηγήσεις και παραμύθια με τρόπο άμεσο, ελκυστικό και σύγχρονο; Ποιά είναι τα μυστικά αυτής της τέχνης; Είναι ζήτημα τεχνικής, «ψυχολογίας» ή κάτι άλλο;
- Πώς μπορούμε να βλέπουμε, να καταγράφουμε και να διδάσκουμε τη «μεγάλη» ΙΣΤΟΡΙΑ μέσα από τις προσωπικές ιστορίες των απλών ανθρώπων;
- Πώς μπορούμε να κάνουμε το ανθρωποκεντρικό ντοκιμαντέρ πολύτιμο ΕΡΓΑΛΕΙΟ μέσα στη ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΑΞΗ; 

Το θέμα του μικρού ντοκιμαντέρ που θα δημιουργήσουμε (μέχρι 15 λεπτά) επιλέγεται από την ίδια την ομάδα, η έρευνα για τις ιστορίες και τα πρόσωπα που θα μιλήσουν στην ταινία καθώς και η αναζήτηση των ντοκουμέντων γίνεται από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, η φωτογράφιση/γύρισμα γίνεται στο χωριό και στα γύρω μέρη, ενώ στο μοντάζ θα πάρουν μέρος όλοι. 
Μια ολοκληρωμένη εμπειρία δημιουργίας ταινίας, με πολύ κέφι και ομαδικό πνεύμα.

Η ταινία θα προβληθεί στο κοινό της κάθε διοργάνωσης την τελευταία βραδιά (Σάββατο 23 Ιουλίου και Σάββατο 6 Αυγούστου). 

Στόχος μας είναι τελειώνοντας το Εργαστήριο να μπορεί ο καθένας να καταγράφει ανθρώπινες ιστορίες στο ιδιαίτερο προσωπικό του περιβάλλον ή να χρησιμοποιεί αυτή τη γνώση μέσα στη σχολική τάξη, στο δικό του ερευνητικό έργο, στη δική του ταινία.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ για το κάθε Εργαστήριο θα βρείτε εδώ:

α) Εργαστήριο στους ΔΕΛΦΟΥΣ 
Σάββατο 16 Ιουλίου - Κυριακή 24 Ιουλίου

β) Εργαστήριο στη ΒΩΒΟΥΣΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 
Σάββατο 30 Ιουλίου - Κυριακή 7 Αυγούστου 

Στα δυο αυτά links θα βρείτε πληροφορίες:
- για τις παράλληλες εκδηλώσεις και τη φυσιογνωμία του καθενός από τους δύο φορείς στο πλαίσιο των οποίων διοργανώνονται τα Κινηματογραφικά Εργαστήρια, 
- για τη διαμονή, το φαγητό, τη μεταφορά, 
- για το κόστος συμμετοχής (που είναι περίπου το ίδιο και στα δύο Εργαστήρια) και για τη διαδικασία εγγραφής, 
- αναλυτικές πληροφορίες για το Κινηματογραφικό Εργαστήριο και για τον Βασίλη Λουλέ.

Επιπλέον πληροφορίες και διευκρινίσεις για το περιεχόμενο του Εργαστηρίου: 
Βασίλης Λουλές