Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
17/3/2017 | t-shOrt

"AINIGMA": Ένα 3D ρέκβιεμ για την "Αιώνια Εύα", την "Γυναίκα-Θεά"

Στην εκδήλωση «Ζωγραφική, Κινηματογράφος, Animation, Νέες Τεχνολογίες: μια σχέση ΑΙΝΙΓΜΑτική», που διοργανώθηκε από την Feelgood Entertainment, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και την παραγωγό εταιρία Steficon, παρουσιάστηκε το 3D animation "AINIGMA" των Αντώνη Ντούσια και Άρη Φατούρου, την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει το δεκάλεπτο "AINIGMA" σε κυλιόμενες 3D προβολές, ενώ ακολούθησε συζήτηση με συντονιστή τον Μάνο Ευστρατιάδη, Σκηνοθέτη, πρώην Πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και ομιλητές:
- Κατερίνα Κοσκινά, Ιστορικό Τέχνης - Μουσειολόγο, Διευθύντρια ΕΜΣΤ,
- Μάνο Στεφανίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών,
- Μάνθο Σαντοριναίο, Καλλιτέχνη νέων μέσων, Αναπληρωτή Καθηγητή ΑΣΚΤ, Συν-Διευθυντή του  Ελληνογαλλικού Μάστερ «Τέχνη και Εικονική Πραγματικότητα»,
- Παναγιώτη Ράππα, Σκηνοθέτη, Animator και Παραγωγό, Ισόβιο Μέλος της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών του Κινηματογράφου (A.M.P.A.S.) των ΗΠΑ,
- Παναγιώτη Κυριακουλάκο, Παραγωγό οπτικοακουστικών και διαδραστικών έργων, Λέκτορα στην Πληροφορική Κινηματογραφία (Πανεπιστήμιο Αιγαίου),
- Κώστα Κωνσταντινίδη, Διευθύνοντα Σύμβουλο PostScriptum.

Ένα 3D ρέκβιεμ για τη Μορφή, τη Γυναίκα-Θεά, την αιώνια Εύα, την  Τέχνη. Από την εξιδανίκευση και την ιερή λατρεία, στην ηδονή και τη γονιμοποίηση, στη μεταμόρφωση και την αναπαραγωγή, στη φθορά και τη σήψη, στη βεβήλωση και το βανδαλισμό, στην καταδίκη και  την υποταγή, στην πτώση στο άχρονο σκοτάδι. Στο όνειρο της αναγέννησης. Βρισκόμαστε ήδη στην αχαρτογράφητη ήπειρο της εικαστικής δραματουργίας, η εξερεύνηση της οποίας απαιτεί σοβαρό πειραματισμό, έμπνευση και τύχη.  Εδώ, ισχύουν οι ποιητικοί κώδικες της ζωγραφικής, η φυγή, η ονειροπόληση, η ενδοσκόπηση, ο ελεύθερος συνειρμός, η ενόραση, η αμφισημία, η διαίσθηση, και υπερισχύει το υπερρεαλιστικό αίτημα για εσωτερική έκφραση, για την απελευθέρωση  των ψυχικών δυνάμεων και την πλήρη κατεδάφιση της διαχωριστικής οθόνης ανάμεσα στο συνειδητό και το υποσυνείδητο, ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα. Το δεκάλεπτο υπερρεαλιστικό "AINIGMA" γεννήθηκε στις κινηματογραφικές εκβολές της ζωγραφικής και αποδεικνύει πως μια ταινία κατ’ εξοχήν εικαστική μπορεί να συγκινεί και να  συναρπάζει.

Η ταινία έχει αποσπάσει ήδη το Βραβείο Καλύτερου Animation στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (2016) και προβλήθηκε στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ με μεγάλη ανταπόκριση.
Είναι υποψήφια στα φετινά βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (Τρίτη 21/3 στη Στέγη), ενώ μόλις έγινε δεκτή και στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ του Annecy, που είναι το κορυφαίο φεστιβάλ animation παγκοσμίως!

Σκεπτικό της Κριτικής Επιτροπής του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κατά την απονομή του Βραβείου Καλύτερου Animation στην ελληνική ταινία ΑΙΝΙΓΜΑ (AENIGMA) των Αντώνη Ντούσια και Άρη Φατούρου, Σεπτέμβριος 2016:


"Αυτή η ταινία απλώς μας άφησε άφωνους! Ήταν μια οπτική γιορτή, αλλά επίσης πέτυχε κι ένα αξιοσημείωτο επίπεδο συναισθηματικού βάθους, καθώς ζωντάνευε τη ζωγραφική του Θεόδωρου Πανταλέων· πάντοτε εν κινήσει και επεκτείνοντας τους ορίζοντές μας... Καταλήξαμε ευχαριστημένοι, ο καθένας από τη διαφορετική οπτική του γωνία, έτσι όπως μόνο μια σπουδαία ταινία μπορεί να πετύχει. Πίσω απ' όλα αυτά βρισκόταν μια δυνατή πραγματική ιστορία για την υποταγή των γυναικών."

Δείτε:

Όλη την εκδήλωση

Βιντεο-χαιρετισμούς από τους συντελεστές:

Θόδωρος Πανταλέων 

Κατερίνα Κοσκινά

Ροβήρος Μανθούλης

Γιώργος Αρβανίτης

Γιώργος Κουρουπός

Μάριος Αριστόπουλος

Γιάννης Μετζικώφ

Δείτε επίσης την σελίδα της ταινίας στο site της t-shOrt