Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
26/9/2004 | Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ

Σήμερα, στο αίθριο των γραφείων του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου που γίνεται παραδοσιακά την τελευταία μέρα του Φεστιβάλ. Η συνέντευξη έγινε παρουσία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου και πλήθος κινηματογραφιστών. Τη συνέντευξη έδωσαν ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Διαγόρας Χρονόπουλος και η Υπεύθυνη Διανομής και Προώθησης Ταινιών Βούλα Γεωργακάτου.

 

Διαγόρας Χρονόπουλος, Πρόεδρος του Ε.Κ.Κ.

 «Έχω πει πολλές φορές ότι το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση της παραγωγής ταινιών μικρού μήκους. Κι αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Οι ταινίες μικρού μήκους είναι ένας τομέας που επιτρέπει την κατάθεση νέων κινηματογραφικών προτάσεων, τη διεύρυνση νέων εκφραστικών δυνατοτήτων και την ανάδειξη νέων ταλέντων σε όλους τους τομείς: στη σκηνοθεσία, στο σενάριο, στην εκτέλεση παραγωγής κ.λπ. Γι’ αυτό, ένας δημόσιος φορέας όπως, είναι το Κέντρο, οφείλει να αντιμετωπίζει την ανάπτυξη αυτού του τομέα, όχι σαν μια συμπληρωματική δραστηριότητα, αλλά αντίθετα σαν κεντρικό άξονα της κινηματογραφικής πολιτικής του. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Κέντρου για την ταινία μικρού μήκους εκφράζεται στην πράξη τόσο με τον αριθμό των ταινιών που παράγει κάθε χρόνο όσο και με την προώθηση τους στις διεθνείς κινηματογραφικές διοργανώσεις και στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Μερικά ενδεικτικά στοιχεία:

1.      Για την παραγωγή: Φέτος, εκτός από τις 7 ταινίες του προγράμματος «Μικρογραφίες» και τις 4ν ταινίες μικρού μήκους του προγράμματος «Κίνηση», για τις οποίες έχει ήδη εκδοθεί απόφαση χρηματοδότησης από το Δ. Σ., το Συμβούλιο Κρίσεων έχει εγκρίνει άλλες 9 ταινίες μικρού μήκους, για τις οποίες θα εκδοθεί απόφαση του Δ. Σ. μόλις το επιτρέψουν τα οικονομικά του Κέντρου. Και επίκειται η εξέταση των προτάσεων που έχουν κατατεθεί για την περίοδο κρίσεων του Φθινοπώρου. Θα έχουμε, δηλαδή, φέτος, ένα ρεκόρ στην παραγωγή ταινιών μικρού μήκους, με πάνω από 20 εγκρίσεις χρηματοδότησης, τη στιγμή που ο Κανονισμός προβλέπει τη χρηματοδότηση μέχρι 12 ταινιών για το πρόγραμμα «Μικρογραφίες» και τριών ταινιών μικρού μήκους για το πρόγραμμα «Κίνηση».

2.      Για τη διανομή: Την περίοδο 2003-2004, πάνω από 10 ταινίες μικρού μήκους παίχτηκαν στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες. Επίσης, υπογράφτηκε συμφωνία με το κανάλι της Βουλής για την προβολή 100 ταινιών μικρού μήκους.

3.      Για την προώθηση στο εξωτερικό: Το ενδιαφέρον των διεθνών κινηματογραφικών Φεστιβάλ, αλλά και πολλών μεγάλων τηλεοπτικών δικτύων, για τις ελληνικές ταινίες μικρού μήκους, παραμένει αμείωτο. Είναι χαρακτηριστικό ότι, πριν από την προβολή τους στη Δράμα, δύο ταινίες, παραγωγής Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, συμμετείχαν ήδη σε μεγάλα ξένα Φεστιβάλ( της Βενετίας και του Μόντρεαλ)».

 

Στη συνέχεια στις δράσεις του Κέντρου αναφέρθηκε η Υπεύθυνη Διανομής και προώθησης ταινιών Βούλα Γεωργακάτου.

 

«Θα προσθέσω ορισμένες πληροφορίες. Όπως κάθε χρόνο στο Φεστιβάλ της Δράμας το οποίο έχει γίνει ο καθρέφτης της παρουσίας της παραγωγής ταινιών μικρού μήκους κι έχει μια  πολύ καλή εξέλιξη καθώς επίσης έχει αποκτήσει μια πολύ καλή θέση στην Ελλάδα και στα Φεστιβάλ του εξωτερικού. Το Κέντρο Κινηματογράφου το στηρίζει πολλαπλώς:οικονομικά και ηθικά συμμετέχοντας μετά το Φεστιβάλ της Δράμας σε καλλιτεχνική και εμπορική  διακίνηση των ταινιών μικρού μήκους, γιατί η πολιτική του Κέντρου είναι να στηρίζει αυτό το κομμάτι του κινηματογράφου που είναι πολύ ζωντανό από το οποίο προκύπτουν οι μετά δημιουργοί. Αν και η περσινή και η φετινή χρονιά οικονομικά ήταν πολύ δύσκολη, δεν εμπόδισε τις υπηρεσίες του Κέντρου να εντείνουν την προσπάθεια τους όσον αφορά στην προώθηση ταινιών μικρού μήκους και να έχουμε πραγματικά μια σημαντική και ανθηρή χρονιά ως προς την καλλιτεχνική και εμπορική κίνηση των ταινιών. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να θριαμβολογήσουμε αλλά μάλλον σημαίνει ότι η μικρού μήκους ταινία αναπτύσσεται και παίρνει τη θέση της και στο διεθνή χώρο.

  Οι ταινίες που παρουσιάστηκαν στην ελληνική αγορά ήταν λίγες, 10 ή 12 μέσω του “film center” και μέσω των εταιριών διανομής. Οι εταιρίες διανομής έχουν δείξει μια προθυμία να επενδύσουν ταινίες μικρού μήκους. Βεβαίως το Κέντρο Κινηματογράφου, για τις ταινίες που παρουσιάστηκαν, φρόντισε να καλύψει τη διανομή τους όπως π.χ. με έντυπα με αποτέλεσμα να έχουν μια αξιοπρεπή παρουσία στην αίθουσα.

  Επίσης, μέσα σε αυτή τη δύσκολη χρονιά η διοίκηση του Κέντρου φρόντισε να φτάσουν οι 15 ταινίες του Κέντρου στη Δράμα κατάλληλα προετοιμασμένες, με τα ξενόγλωσσα έντυπα τους, τις κόπιες τους, τα βίντεο τους. Θα μπορούσαμε να πούμε πως ήταν μια επένδυση του Κέντρου Κινηματογράφου.

  Η περσινή χρονιά έκλεισε με την παρουσία των ταινιών μικρού μήκους σε 40 περίπου διεθνή Φεστιβάλ, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό ενώ το 2004 θα κλείσει με παρουσία σε περισσότερα ίσως σε 45. Αυτό σημαίνει ότι 30 ή 35 ταινίες πρόσφατης παραγωγής δηλαδή των τελευταίων 2-3 ετών έχουν παρουσιαστεί σε διεθνείς διοργανώσεις, έχουν κυκλοφορήσει πολύ κι έχουν βραβευτεί. Επίσης οι συγκεκριμένες ταινίες έχουν προωθηθεί εμπορικά. Είναι σημαντικό ότι μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια, όπως το canal plus, έχουν συμπεριλάβει στο πρόγραμμα τους ταινίες μικρού μήκους.

  Θέλω να προσθέσω πως εκτός από το Φεστιβάλ της Βενετίας και του Μοντρεάλ, ελληνικές ταινίες  έχουν συμμετάσχει και στα φεστιβάλ του Montpellier και του Cleremont- Ferrand. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Δυστυχώς η ταινία μικρού μήκους δεν προβάλλεται ικανοποιητικά στην ελληνική τηλεόραση ειδικά από την τρατική τηλεόραση. Προβάλλεται μόνο το πρόγραμμα «μικροφίλμ». Το Κέντρο κάνει σοβαρές προσπάθειες σε αυτόν τον τομέα. Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι το κανάλι της Βουλής θα δημιουργήσει μία ζώνη προβολής αποκλειστικά ταινιών μικρού μήκους».                   

  

Θετικός απολογισμός δράσης:

 

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου έχει και φέτος δυναμική παρουσία στο Φεστιβάλ Ταινιών μικρού μήκους της Δράμας, δηλώνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον του για τη μικρού μήκους ταινία, τους νέους κινηματογραφιστές και τον ίδιο θεσμό του Φεστιβάλ:

Ø       Απονέμει το Βραβείο «Τώνια Μαρκετάκη» στην καλύτερη γυναικεία σκηνοθετική παρουσία του Φεστιβάλ Δράμας.

Ø       Έχει θεσπίσει χρηματικό έπαθλο για την ταινία που βραβεύεται στο τμήμα «Οι Έλληνες του Κόσμου». Το τμήμα αυτό φιλοξενεί ταινίες νέων σκηνοθετών ελληνικής καταγωγής που σπουδάζουν στο εξωτερικό και οι ταινίες τους δεν έχουν ελληνική ιθαγένεια.

Ø       Απονέμει «Διακρίσεις-Κίνητρα» σε νέους σκηνοθέτες των οποίων οι ταινίες Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Ø       Συμμετέχει με ειδικό περίπτερο στο Film market της Δράμας διαθέτοντας έντυπο και οπτικό υλικό για τις καινούργιες και παλαιότερες παραγωγές του ΕΚΚ.

Ø       Εκδίδει έναν κατάλογο  με τις ταινίες της τρέχουσας παραγωγής ταινιών μικρού μήκους του ΕΚΚ.

Ø       Είναι συνδιοργανωτής του προγράμματος «Το Φεστιβάλ της Δράμας ταξιδεύει στην Αθήνα», που φέτος θα γίνει από 29 Οκτωβρίου έως 4 Νοεμβρίου στο Τριανόν-Filmcenter και στο οποίο θα προβληθεί όλη η ετήσια παραγωγή ταινιών μικρού μήκους.

Ø       Οργανώνει ανοικτή Συνέντευξη Τύπου επιδιώκοντας έναν δημόσιο διάλογο με τους νέους κινηματογραφιστές.

 

 

Γραφείο Τύπου

Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου: Κατερίνα Πολύζου

6974020811

Τηλέφωνα: 25210 25650

25210 25670

Φαξ: 25210 25869

Email:kinfest1@dra.forthnet.gr