Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
10/2/2019 | t-shOrt

Τριπλή διάκριση για την "Λεωφόρο Πατησίων" του Θανάση Νεοφώτιστου στο 41ο Clermont-Ferrand

Η "Λεωφόρος Πατησίων" του Θανάση Νεοφώτιστου, τρεις μόλις μήνες μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 75o Φεστιβάλ της Βενετίας, θριάμβευσε στο 41ο Φεστιβάλ Clermont – Ferrand, κατακτώντας τρεις μεγάλες διακρίσεις:

1. Το βραβείο καλύτερης ταινίας από το Canal+ (PrixCanal+)
2. Το ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής (Prix Special du jury International) και
3. Υποψηφιότητα για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου (European Film Awards)

Η "Λεωφόρος Πατησίων" καταφέρνει ακόμη μια πρωτιά αφού πρόκειται για την πρώτη ελληνική ταινία μικρού μήκους που κατακτά τρεις μεγάλες διακρίσεις στο σπουδαιότερο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στον κόσμο.

Η ταινία, ένα απαιτητικό μονοπλάνο, που χαρακτηρίστηκε από το περιοδικό Sight and Sound ως «τεχνικό θαύμα», προβλήθηκε μπροστά σε κοινό 1500 ατόμων, παρουσία του σκηνοθέτη, και ξεχώρισε ανάμεσα στις 78 εξαιρετικές ταινίες που συμμετείχαν, κλέβοντας τις εντυπώσεις. 

Η "Λεωφόρος Πατησίων" συνεχίζει δυναμικά την λαμπρή της πορεία στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ μικρού μήκους Τάμπερε (49th Tampere IFF) και στο διεθνές φεστιβάλ της Δρέσδης (31st Dresden IFF).

"... είναι μια ταινία για την γενιά που μεγάλωσα, για τη μητέρα μου, για μια αριστοκρατική και πλούσια γειτονιά που πλέον αγγίζει το όριο της κακόφημης. Μία τυχαία ιστορία για μια γυναίκα που περπατώντας σε αυτόν τον γεμάτο ιστορία δρόμο έρχεται αντιμέτωπη με τα μεγάλα διλήμματα της ζωής της" λέει χαρακτηριστικά ο ταλαντούχος σκηνοθέτης, που έχει "χρυσό" παρελθόν μιας και έχει κατακτήσει τον Χρυσό Διόνυσο του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας το 2014 με την "Προσευχή" του αλλά και το Βραβείο Ντοκιμαντέρ την επόμενη χρονιά με τον "Πωγωνίσκο" και συμπληρώνει:
"Η ταινία αυτή είναι η προσπάθειά μου να καταλάβω τη μητέρα μου, ένα πλάσμα αξιοθαύμαστης ευαισθησίας, που τη θυμάμαι να ακροβατεί μεταξύ της γυναικείας φύσης της, των στερεότυπων για τις γυναίκες και των αληθινών επιθυμιών της. Αυτό που μπορώ να δω τώρα είναι ότι έδωσε σκληρές μάχες, κερδίζοντας κάποιες και χάνοντας άλλες."

Η παραγωγή είναι της Αργοναύτες ΑΕ, σε συμπαραγωγή με την ΕΡΤ ΑΕ και την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και πρωταγωνιστεί η Μαρίνα Συμέου.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την ταινία εδώ.