Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
28/9/2004 | ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΟΥΛΗΣ

27o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ

ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ:

ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΟΥΛΗΣ

 

Τη Δράμα επισκέπτεται σήμερα ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης, ο οποίος θα παραβρεθεί στην τελετή λήξης του 27ου Ελληνικού και 10ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους. Ο υφυπουργός, συνοδευόμενος από τον Γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων Λάζαρο Κολώνα, τη Διευθύντρια Κινηματογραφίας στη Διεύθυνση Κινηματογράφου του υπουργείου Δήμητρα Αργυρού και τον Έφορο Αρχαιοτήτων κ. Μπόνια.

Πρώτος σταθμός του υφυπουργού το Δημαρχείο της πόλης. Στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, τον υφυπουργό καλωσόρισαν οι:

  • Δήμαρχος Δράμας και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φεστιβάλ, Μαργαρίτης Θωμάς
  • Ο βουλευτής Σταύρος Δαϊλάκης
  • Ο βουλευτής και πρώην Δήμαρχος Μαργαρίτης Τζίμας
  • Ο επικεφαλής της μείζονος παράτασης της αντιπολίτευσης, Γιάννης Παπαδόπουλος.

 

Στη συνάντηση, σε κλίμα απόλυτης ομοφωνίας, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και βουλευτές, κατέθεσαν τον προβληματισμό τους και την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης της Δράμας.

 

Θωμάς Μαργαρίτης, Δήμαρχος Δράμας και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φεστιβάλ

 

Την οικονομική, θεσμική και πολιτική στήριξη του θεσμού του Φεστιβάλ αλλά και της πόλης της Δράμας, έθεσε σε προτεραιότητα ο Δήμαρχος Θωμάς Μαργαρίτης, ευχαριστώντας παράλληλα τον υφυπουργό για τη μέχρι σήμερα αμέριστη συμπαράστασή του. Η οικονομική ενίσχυση του Φεστιβάλ, η υλοποίηση της αναστήλωσης της Καπναποθήκης της οδού Περδίκα, η αυτόνομη λειτουργία των Εφοριών Κλασικών και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στη Δράμα, καθώς και η λειτουργία Σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ ήταν τα ζητήματα άμεσης προτεραιότητας που έθεσε ο Δήμαρχος:

 

«Σας καλωσορίζουμε στη Δράμα,  στην πόλη των νερών, της τέχνης, του πολιτισμού, αλλά κυρίως στην πόλη των αγαθών, φιλήσυχων και φιλόξενων ανθρώπων, οι οποίοι ξέρουν να αγαπούν και να που επιστρέφουν στο δεκαπλάσιο την καλοσύνη και την ανταπόκριση που τους προσφέρεται. Η Δράμα χρόνια τώρα ζούσε στο περιθώριο της πολιτικής σκηνής. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα και είναι επιτακτική και αδήριτος η ανάγκη να γίνει πρωταγωνίστρια. Είμαστε μια μικρή επαρχιακή πόλη, αλλά νομίζω ότι διαθέτουμε ομορφιές τις οποίες πρέπει να αξιοποιήσουμε και τώρα πια ήρθε η ώρα της αξιοποίησης αυτής. Η άφιξή σας στην πόλη μας έγινε για το 27ο Φεστιβάλ Ταινιών μικρού μήκους, ένα θεσμό ο οποίος καταξιώθηκε και στη συνείδηση των πολιτών και στη συνείδηση των κινηματογραφιστών, που θεώρησαν ότι μπορούν να λειτουργήσουν σε ένα θεσμό αποκεντρωμένο, στη δική μας την πόλη. Αγκαλιάστηκε ο θεσμός αυτός από την τοπική κοινωνία. Σε όλα αυτά τα 27 χρόνια έγιναν σοβαρές απόπειρες το Φεστιβάλ να μεταφερθεί στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά κανένας δεν το επέτρεψε αυτό, ούτε η τοπική κοινωνία, ούτε οι άνθρωποι του κινηματογράφου που πίστεψαν στον θεσμό αυτό. Αρωγός και συμπαραστάτης όλα αυτά τα χρόνια, ήταν και ο Δήμος Δράμας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αγκάλιασε αυτό τον θεσμό και θεώρησαν όλοι ότι είναι ένας θεσμός κύρους και προβολής και επομένως, πρέπει να μείνει έξω από χρώματα και κόμματα, γι αυτό και διατηρήθηκε.

Τα αιτήματα…

Βέβαια, ένας τέτοιος θεσμός, ο οποίος συνεχώς εξελίσσεται όπως εξάλλου οφείλει, με δεδομένη τη σκέψη ότι ο πολιτισμός είναι ακριβή υπόθεση, είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία κάποιων οικονομικών δυσπραγιών, με μια προγραμματική σύμβαση η οποία υπογράφηκε πριν από οκτώ χρόνια. Η σύμβαση προέβλεπε το ΥΠ.ΠΟ.  να καταβάλλει το μισό της δαπάνης και το άλλο μισό να το καταβάλλει ο Δήμος, με μια προσαύξηση της τάξης του 10%.  Και ενώ ο Δήμος Δράμας  ήταν  πάντα συνεπής, δυστυχώς δεν υπήρξε η αντίστοιχη ανταπόκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού όλα αυτά τα χρόνια. Αποτέλεσμα ήταν να παρατηρηθούν χρηματικές καθυστερήσεις και ενώ το Φεστιβάλ συνεχώς μεγάλωνε, η οικονομική δυσπραγία ήταν ένα μελανό σημείο.  Ευελπιστούμε ότι το πρόβλημα αυτό θα ξεπεραστεί άμεσα ή σε κάποιο βάθος χρόνου και με τη δική σας συνδρομή. Ξέρω τη θετική σας προαίρεση και οφείλω να τονίσω ότι φέτος το ΥΠΠΟ ήταν απολύτως συνεπές στην καταβολή του ποσού, το οποίο μάλιστα δόθηκε εφάπαξ. Και μόνο η παρουσία σας εδώ υποδηλώνει ότι ενισχύεται τον θεσμό και θα δείτε ότι πρέπει όχι μόνο να διατηρηθεί, αλλά και να διευθυνθεί και στο μέλλον.

Ο προκάτοχός μου Μαργαρίτης Τζίμας είχε προχωρήσει στην αγορά της Καπναποθήκης της οδού Περδίκα, με τον στόχο να φιλοξενηθεί εκεί στο εξής το Φεστιβάλ. Η αξιοποίηση της Καπναποθήκης νομίζω ότι  είναι επιβεβλημένη και αδήριτη ανάγκη.

Επίσης, σύμφωνα και με επιστολές τις οποίες είχαμε στείλει από τη στιγμή που αναλάβατε τα καθήκοντά σας, πάγιο παραμένει το αίτημα –σχετικός φάκελος υπάρχει από την αρχή της δεκαετίας του ’60- της δημιουργίας αυτόνομων Εφοριών Κλασικών και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στο Νομό. Θεωρώ ότι είναι επιβεβλημένη ανάγκη. Ο Δήμος, κατασκεύασε και παραχώρησε στο Υπουργείο Πολιτισμού το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας εντός του Δημοτικού Κήπου της πόλης. Το κτίριο αυτό περιλαμβάνει αίθουσες εκθέσεων, αποθήκες, χώρους για συντήρηση αρχαιοτήτων, γραφεία, καθώς και έναν χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων 400 θέσεων. Υπάρχει επίσης δυνατότητα επέκτασης. Νομίζω ότι θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά από εσάς και τους συνεργάτες σας η αυτόνομη λειτουργία τόσο της Εφορίας Κλασικών όσο και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με τροποποίηση του κανονισμού του Υπουργείου. Επιπροσθέτως και σε σχέση με το Φεστιβάλ που όπως ήδη είναι ένας θεσμός κύρους και προβολής. Η πόλη κινείται όλο τον χρόνο στο ρυθμό του Φεστιβάλ. Νομίζω ότι ωρίμασαν πια οι συνθήκες και είναι επιβεβλημένη πλέον ανάγκη και στα πλαίσια της διεύρυνσης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, να δημιουργηθεί μια Σχολή Καλών Τεχνών, μια Σχολή Κινηματογραφίας ή και ΤΕΙ κινηματογραφίας στη Δράμα. Έτσι, και αναβαθμίζουμε τον θεσμό του Φεστιβάλ που δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά και διεθνές, αφού συμμετέχουν χώρες απ’ όλο τον κόσμο, αλλά ταυτόχρονα ικανοποιείται ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα περί διεύρυνσης των πανεπιστημιακών σχολών, το οποίο συνδέεται με έναν θεσμό που καταξιώθηκε στη πόλη. Κανένας δεν μπορεί να φέρει καμιά αντίρρηση, γιατί η Δράμα τόσα χρόνια αγαπά την τέχνη και τον κινηματογράφο».

Σας καλωσορίζω λοιπόν στην πόλη

 

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος προσέφερε στον υφυπουργό  Εκδόσεις της Δημοτικής Επιχείρησης Δράμας και πρόσθεσε: «Κύριε υπουργέ: Δεν είναι «δράμα» η κατάσταση εδώ… Έχει  «δόξα». Η Δράμα είναι ένας ιστορικός τόπος, ένας τόπος μαρτυρικός, που ασφαλώς αξίζει μια καλύτερη τύχη».