Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
4/5/2019 | αναδημοσίευση από athinorama.gr

Ο Πάνος Κούτρας στην κριτική επιτροπή μικρού μήκους των Κανών

Παλιός γνώριμος του Φεστιβάλ των Κανών, ο Πάνος Χ. Κούτρας («Στρέλλα») είχε επιλεγεί με το «Xenia» (2014) στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα, ενώ πριν από τέσσερα χρόνια συμμετείχε στην κριτική επιτροπή του τμήματος. Τώρα ο Κούτρας επιστρέφει στην Κρουαζέτ ως μέλος επιτροπής, αυτήν τη φορά για το διαγωνιστικό τμήμα των ταινιών μικρού μήκους.

Πρόεδρος της επιτροπής η σπουδαία δημιουργός Κλερ Ντενί, της οποίας η τελευταία ταινία «Μαύρη Τρύπα» κυκλοφόρησε πρόσφατα, ενώ μαζί με τον Κούτρα στην επιτροπή βρίσκουμε ακόμα την ταλαντούχα ηθοποιό Στέισι Μάρτιν ( «Nymphomaniac», «Γκοντάρ, Αγάπη μου»), τον Ρουμάνο σκηνοθέτη Καταλίν Μιτουλέσκου («Πώς Φαντάστηκα το Τέλος του Κόσμου») και τον Ισραηλινό επίσης σκηνοθέτη Εράν Κολιρίν («Η Επίσκεψη της Μπάντας»). Οι πέντε τους θα βραβεύσουν τις μικρού μήκους του διαγωνιστικού αλλά και τρεις σπουδαστικές ταινίες του Cinéfondation.

Το φετινό διαγωνιστικό μικρού μήκους έχει και ελληνικό ενδιαφέρον, μιας και μεταξύ των 11 ταινιών που διεκδικούν το Χρυσό Φοίνικα συμμετέχει ο πολλά υποσχόμενος Βασίλης Κεκάτος, με την ταινία «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς». Ελπίζουμε να δούμε δύο διαδοχικά βραβεία στις Κάνες για νέους Έλληνες δημιουργούς, αφού πέρσι η Ζακλίν Λέντζου απέσπασε το πρώτο βραβείο μικρού μήκους στο τμήμα Εβδομάδα της Κριτικής για το «Έκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς».

Με τον Κούτρα στις μικρού μήκους και τον Γιώργο Λάνθιμο στην αντίστοιχη επιτροπή του επίσημου διαγωνιστικού τμήματος φέτος στην Κρουαζέτ αναμένεται συνωστισμός Ελλήνων κινηματογραφιστών...