Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
22/8/2019 | t-shOrt

Παγκόσμια πρεμιέρα για την νέα ταινία του Θανάση Νεοφώτιστου στο Φεστιβάλ του Τορόντο

Μετά τις πρόσφατες σπουδαίες επιτυχίες του Έλληνα σκηνοθέτη Θανάση Νεοφώτιστου (Χρυσός Διόνυσος για την ΠΡΟΣΕΥΧΗ, τρία βραβεία στο 44ο φεστιβάλ Clermont Ferrand και υποψηφιότητα στα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας, για τη ΛΕΩΦΟΡΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ, και πρεμιέρα στο μεγαλύτερο LGBTQ+ φεστιβάλ του κόσμου, το 43ο Frameline Film Festival, για τα ΣΠΗΝΘΙΡΟΒΟΛΑ ΚΕΡΑΚΙΑ), η νέα ταινία του με τίτλο ROUTE-3 (13') κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της, στις 8 Σεπτεμβρίου 2019, στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του 44ου Διεθνούς Φεστιβάλ του Τορόντο, ενός από τα κορυφαία φεστιβάλ του κόσμου. 

Η ταινία, το σενάριο της οποίας υπογράφει η Μαρίνα Συμέου, είναι ανάμεσα στις 55 που διαγωνίζονται (μαζί με την μικρού μήκους ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, Nimic) από 4500 αιτήσεις παγκοσμίως, και δημιουργήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος Sarajevo City of Film Fund, που διοργανώνει το Φεστιβάλ του Σαράγιεβο. Το πρόγραμμα αποτελείται από τέσσερις μικρού μήκους νέων ανερχόμενων σκηνοθετών από τα Βαλκάνια και αποφοίτων από το Sarajevo Talents. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο σκηνοθέτης, η σεναριογράφος και ο παραγωγός Δημήτρης Τσακαλέας. Με τη συνεργασία Βόσνιων συνεργατών και της Διευθύντριας Φωτογραφίας από τη Ρουμανία (Carmen Tofeni) δημιούργησαν, σε βοσνιακή γλώσσα, αυτή την ταινία μέσα σ’ ένα από τα ιστορικότερα τραμ του Σαράγιεβο, το Vienna’s Tram.

Σύνοψη: Στο βαγόνι του τραμ στη Γραμμή-3, κατά τη διάρκεια μιας ζεστής μέρας στο κέντρο του Σαράγιεβο, η μεσήλικη κυρία με το λεοπάρ φόρεμα κερνάει τους επιβάτες φέτες ζουμερού πορτοκαλιού. Μια φέτα είναι το μόνο που συνδέει την Νάντια, την πριγκίπισσα με το ροζ χιτζάμπ, τον Λούκα, τον παρθένο αλάνι έφηβο και τόσους άλλους, απλούς καθημερινούς ανθρώπους, επιβάτες της γραμμής. Όλους, εκτός από ένα ντροπαλό, πλην καυλωμένο, έφηβο με το όνομα Αμάρ.

Σκηνοθεσία: Θανάσης Νεοφώτιστος. Σενάριο: Μαρίνα Συμέου. Παραγωγός: Δημήτρης Τσακαλέας. Παραγωγή: Obala Art Center. Συμπαραγωγοί: Imagina Pictures S.A., DNA Lab. Διεύθυνση Φωτογραφίας: Carmen Tofeni. Μοντάζ: Πάνος Αγγελόπουλος, Saša Peševski. Ηχητικός Σχεδιασμός: Χρήστος Σακελλαρίου, Studio Chelia. Μίξη: Χρήστος Σακελλαρίου, Κώστας Χρυσόγελος (DNA Lab). Colour Correction: Πάνος Αγγελόπουλος. Σκηνογραφία/Ενδυματολογία: Emina Kujundžić. Μουσική: Κώστας Χαλιάσας. Καστ: Enes Kozličić, Lazar Dragojević, Simonida Mandić. Διεθνείς Πωλήσεις: Radiator IP Sales. Με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. 

Το trailer της ταινίας