Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
29/9/2019 | t-shOrt

Στον Βασίλη Κεκάτο το βραβείο καλύτερης μικρού μήκους των 25ων «Νυχτών Πρεμιέρας»


Σε μια βραδιά αφιερωμένη στο μέλλον του ελληνικού σινεμά, το 25o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας τίμησε το ελληνικό σινεμά με την Απονομή των Βραβείων Πρωτοεμφανιζόμενων Δημιουργών, Ηθοποιών και των Βραβείων του Διαγωνιστικού τμήματος Ελληνικών ταινιών Μικρού Μήκους.

Στην Τελετή Απονομής, που πραγματοποιήθηκε στον κινηματογράφο Δαναό, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Λουκάς Κατσίκας, και ο Υπεύθυνος τμήματος Ελληνικών ταινιών Μικρού Μήκους, Πάνος Γκένας, καλωσόρισαν τις επιτροπές και τους συμμετέχοντες, δίνοντας άμεσα χρόνο στους πραγματικούς πρωταγωνιστές της βραδιάς: τους νικητές!

Πριν το ξεκίνημα της τελετής υπήρξε μια έκπληξη για τους θεατές, καθώς ο Άγγελος Φραντζής, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και η Κάτια Γκουλιώνη ανέβηκαν στη σκηνή για να παρουσιάσουν, αποκλειστικά στο κοινό, υλικό από την ταινία «Ευτυχία», τη συναρπαστική ιστορία της πρωτοπόρου Ελληνίδας στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, με τις μεγαλύτερες και διαχρονικότερες επιτυχίες στο λαϊκό τραγούδι. Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις 19 Δεκεμβρίου από την Tanweer. 

Ακολούθησε η βράβευση των πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών, με την αντίστοιχη επιτροπή να αποτελείται από τους Παναγιώτη Φαφούτη (σκηνοθέτης, πρόεδρος της επιτροπής), Αλίκη Δανέζη Knutsen σκηνοθέτις), Ηλία Μαγκλίνη (συγγραφέας, δημοσιογράφος), Μαρίζα Ρίζου (τραγουδοποιός) και Δημήτρη Λάλο (σκηνοθέτης, ηθοποιός).


Νικητές αναδείχθηκαν οι εξής:

Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενης ηθοποιού
Ανθή Ευστρατιάδου («Μαγικό Δέρμα»)

Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού:
Κωνσταντίνος Γώγουλος («Η Δουλειά της»)

Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη
Βασίλης Δόγανης («Μελτέμι»

Αναπόσπαστο κομμάτι του φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια, το Διαγωνιστικό Τμήμα των Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους εκπροσωπεί το πιο συναρπαστικό, καλλιτεχνικά ανήσυχο κομμάτι της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής και έχει παρουσιάσει συνολικά περισσότερες από 400 ταινίες.

Για την φετινή 25η διοργάνωση, οι συμμετοχές ξεπέρασαν τον αριθμό-ρεκόρ των 311, γεγονός που απέδειξε πως το ελληνικό σινεμά είναι δραστήριο και ότι οι νέοι Έλληνες και οι νέες Ελληνίδες δημιουργοί εμπιστεύονται την παρουσία του έργου τους στις Νύχτες Πρεμιέρας και το κοινό τους.

Η κριτική επιτροπή που αποφάσισε τους νικητές αποτελούταν από τους Αμάντα Λιβανού (παραγωγός, πρόεδρος της επιτροπής), Χρήστο Βούπουρα (σκηνοθέτης), Δημήτρη Βραχνό (ραδιοφωνικός παραγωγός), Λίνα Νικολακοπούλου (στιχουργός), Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου (ηθοποιός).

Το Βραβείο Α' Καλύτερης ταινίας συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ και το Βραβείο Β' Καλύτερης ταινίας από χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ, με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. 

Νικητές αναδείχθηκαν οι εξής:

Βραβείο Α' καλύτερης ταινίας
«Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό και Εμάς» (Βασίλης Κεκάτος)

Βραβείο Β' καλύτερης ταινίας
«Χειροπαλαιστής» (Γιώργος Γούσης)

Καλύτερη σκηνοθεσία
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος («Καρτ Ποστάλ από το Τέλος του Κόσμου»)

Καλύτερο σενάριο
Νικόλας Κολοβός («Index»)

Καλύτερη γυναικεία ερμηνεία
Άρτεμις Τζώρτζογλου & Άννα Παπαγεωργίου («Hyped»)

Καλύτερη ανδρική ερμηνεία
Νίκος Γεωργάκης («Όλες οι Φωτιές η Φωτιά»)

Ειδική μνεία
«Ελληνικόν» (Κωνσταντίνος Πρέπης)

Ειδική μνεία
«Heatwave» (Φωκίων Ξένος)

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την πανελλήνια πρεμιέρα των ταινιών «Olla» της Αριάν Λαμπέντ και «Ηλεκτρικός Κύκνος» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη.