Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
6/4/2020 | t-shOrt

Ο δρόμος για τα ΙΡΙΣ καθημερινά στην ΕΡΤ2 στις 23:00

Σε συνέχεια των πρωτοβουλιών της εν μέσω της πανδημίας, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου παρουσιάζει σε συνεργασία με την ΕΡΤ μια εκπομπή για τις ταινίες που είναι υποψήφιες στα φετινά Βραβεία Ίρις, και σε συνεργασία με τη διεθνή πλατφόρμα Festival Scope, δωρεάν για το κοινό, τα υποψήφια ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και όλες τις υποψήφιες ταινίες μικρού μήκους (μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ και animation). 

Ο Δρόμος για τα Ίρις

Φέτος, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου αποφάσισε να προσπεράσει τα εμπόδια και να παρακάμψει τις δυσκολίες, γιορτάζοντας μια εξαιρετική κινηματογραφική χρονιά… εξ αποστάσεως. Έτσι, πριν λίγες εβδομάδες ανακοίνωσε τις υποψηφιότητες με livestreaming και αντίστοιχα θα προχωρήσει στις 14 Απριλίου με την ανακοίνωση των βραβείων, όπως αυτά θα τα αναδείξουν τα μέλη της. 

«Ο Δρόμος για τα Ίρις», η νέα εκπομπή της ΕΡΤ για τα Βραβεία ΙΡΙΣ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, θα αποπειραθεί να μειώσει τις αποστάσεις μεταξύ υποψηφίων και κοινού, αλλά και μεταξύ της κινηματογραφικής αίθουσας και των θεατών, αυτές τις δύσκολες μέρες της παραμονής στα σπίτια. Σε έναν αγώνα δρόμου παρέα με τους περισσότερους υποψήφιους, ο Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος θα παράξει εξ’ αποστάσεως με τη βοήθεια της τεχνολογίας, 10 εκπομπές για τις υποψήφιες Ελληνικές ταινίες της χρονιάς και, μετά την ανακοίνωση των βραβείων, θα ακούσει τις πρώτες σκέψεις των βραβευμένων!  

Πρόκειται πιο πολύ για ένα πρωτότυπο πείραμα, παρά για μια ειδική εκπομπή: ένα πρότζεκτ που το ορίζει ο χρόνος και η ειδική συνθήκη, και το τοποθετεί στο εδώ και τώρα. Ακολουθώντας το λαμπρό παράδειγμα των Ελλήνων κινηματογραφιστών που σε κάθε δυσκολία βρίσκουν άμεσα λύση και πολύ συχνά μετουσιώνουν ανορθόδοξες καταστάσεις σε ευκαιρίες, η ΕΡΤ συντονίζεται με την αμεσότητα, το ταλέντο και την εφευρετικότητα τους.

Από σήμερα 06.04.2020 και για 10 μέρες, η ειδική εκπομπή "Ο Δρόμος για τα ΙΡΙΣ"  κάθε βράδυ στις 23.00 από την ΕΡΤ2.

Παρουσίαση/αρχισυνταξία/σκηνοθεσία/μοντάζ/παραγωγή: Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος

FestivalScope

H Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και η διεθνής πλατφόρμα FestivalScope, παρουσιάζουν δωρεάν για το ελληνικό κοινό, τις φετινές υποψήφιες ταινίες για το: 

Βραβείο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ

* ΓΙΑ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟΥΣ συναντήσεις με τον Γιώργο Μανιάτη, του Σταύρου Ψυλλάκη
* Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις Ντομάτες, της Μαριάννας Οικονόμου 
* Ιrving Park, του Παναγιώτη Ευαγγελίδη

Βραβείο ταινίας μικρού μήκους

* Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς, του Βασίλη Κεκάτου
* Καρτ-Ποστάλ από το Τέλος του Κόσμου, του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου
* Όλες οι Φωτιές η Φωτιά, του Ευθύμη Κosemund Σανίδη
* Electric Swan, της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη
* Index, του Νικόλα Κολοβού

Βραβείο ταινίας μικρού μήκους ντοκιμαντέρ

* Τα Καναρίνια, του Γιώργου Κυβερνήτη
* Σκοπελίτης ή το πλοίο, του Γιώργου Γκότζου
* Ο Χειροπαλαιστής, του Γιώργου Γούση. 

Βραβείο ταινίας μικρού μήκους animation

* Βίαιη Εξίσωση, του Αντώνη Ντούσια
* Heatwave, του Φωκίωνα Ξένου
* The White Wings, των Παρασκευής Μαρκάτου & Πηνελόπης Μπεκιάρη

Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες στην πλατφόρμα Festival Scope τις μέρες της β´ ψηφοφορίας των μελών της ΕΑΚ (9 έως και 12 Απριλίου) για ορισμένες «θέσεις» διαδικτυακών θεατών και αύριο θα σταλεί Δελτίο Τύπου με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. 

Τα Βραβεία ΙΡΙΣ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για το 2020, θα απονεμηθούν διαδικτυακά στις 14 Απριλίου.

Μείνετε συντονισμένοι στις σελίδες μας στο youtube (ΗellenicFilmAcademychannel), το facebook (@greekfilmacademy) και το Instagram (@hellenicfilm), και απολαύστε καθημερινά βίντεο για τις υποψηφιότητες, σενάρια, αφιερώματα, και πολλά-πολλά άλλα!

Όλες οι φετινές ταινίες, σε ένα λεπτό εδώ: https://youtu.be/7LXCrUPOI5w