Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
20/12/2020 | shortfilm.gr

Tο "Γιαζίντι" του Έκτορα Σακαλόγλου αγοράστηκε από το Amazon Prime

Μία μικρή low budget ταινία που έγινε στα πλαίσια των σπουδών του σκηνοθέτη Έκτορα Σακαλόγλου, το "Γιαζίντι" αγοράστηκε από το Amazon Prime US & UK και είναι επισήμως στο πρόγραμμα της συνδρομητικής πλατφόρμας.

Το πολύ δυνατό και εξαιρετικά γυρισμένο φιλμ μιλά για την ιστορία του Σαμάν, που έφτασε στην Ελλάδα ως πρόσφυγας πολέμου. Ανήκει στην εξαφανισμένη φυλή Γιαζίντι του Βόρειου Ιράκ. Στην Ελλάδα επιβιώνει κάνοντας το μοναδικό πράγμα που γνωρίζει, παλεύοντας. Παρακολουθούμε την τελευταία μέρα του στις πολύ χαμηλές στημένες κατηγορίες πυγμαχίας πριν συνεχίσει το ταξίδι του για την κεντρική Ευρώπη. Το ταξίδι του δε θα κυλήσει όπως το περιμένει γνωρίζοντας νέους χαρακτήρες και φανερώνοντας πτυχές του σκοτεινού παρελθόντος του.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον σκηνοθέτη αφορμή-έμπνευση για τη δημιουργία του "Γιαζίντι" υπήρξαν οι "ξεχασμένοι άνθρωποι και χαμένοι λαοί. Διαβάζουμε καθημερινά ιστορικά κείμενα που αναφέρουν λαούς και χώρες πλέον εξαφανισμένες. Οι Γιαζίντι αποτελούν την πιο πρόσφατη φυλή που βίωσε τον αφανισμό. Είναι ένα χαστούκι στον θεατή ότι ζούμε στις σελίδες που διαβάζουμε. Ακόμα και σήμερα γίνονται εγκλήματα πολέμου, εθνοκαθάρσεις και γενοκτονίες. Όταν το άκουσα για πρώτη φορά με στιγμάτισε και σύμφωνα με τις παροντικές κοινωνικές συνθήκες δεν μπορούσα να παραλείψω τέτοια θεματολογία."

Μετά το Φεστιβάλ Δράμας και τις Νύχτες Πρεμιέρας, η ταινία απέσπασε Τιμητική Διάκριση μικρού μήκους Νέοι Σκηνοθέτες στο 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας και συνέχισε το ταξίδι της στην Φλωρεντία, την Μπρατισλάβα και το Άμστερνταμ όπου και κέρδισε τα βραβεία Καλύτερης Σπουδαστικής Ταινίας στα ανάλογα Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Η ΕΡΤ εξασφάλισε τα δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης τον περασμένο Αύγουστο, η Ελληνική Ακαδημία έδωσε στην ταινία υποψηφιότητα για το βραβείο της Καλύτερης Μικρού Μήκους της χρονιάς και ο οργανισμός ΙΟΜ των Ηνωμένων Εθνών έκανε τιμητική προβολή της ταινίας για τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα της.

Πλέον το "Γιαζίντι" συνεχίζει το ταξίδι του τηλεοπτικά, καθώς το Amazon Prime αποφάσισε το συμπεριλάβει στην συνδρομητική πλατφόρμα του.