Σε ποια ταινία...;            Βρες την ταινία και... δες την σε δύο προσπάθειες!

Η Δήμητρα Δουμένη, το παιδί θαύμα υποκριτικής στην πρώτη της εμφάνιση, σε ταινία του Άρη Μπαφαλούκα... Ποια;




δείτε όλες τις ειδήσεις

Τελευταίες ειδήσεις

δείτε όλες τις παρουσιάσεις

Τελευταίες παρουσιάσεις ταινιών

ΒΗΜΑτάκι 16

Ο Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης στην ΕΤ3 μιλάει για την μ.μ.τ.

Στην εκπομπή της ΕΤ3 "Εναλλακτικά Αρτοποιήματα" ο Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης μιλάει για την δουλειά του, την σχέση του με τις "μικρές ταινίες", την t-shOrt και την ελληνική κινηματογραφική ταινία μικρού μήκους. Η συζήτηση με την Μυρτώ Αλικάκη και τον Χάρη Μαυρουδή καθώς και η σκηνοθεσία του Σταύρου Στάγγου υπήρξε εξαίρετη και δημιουργική. Στην εκπομπή θίγονται καίρια και φλέγοντα θέματα της μικρής ταινίας.


ανανέωση όλες οι ταινίες της συλλογής μας

Τυχαία ταινία από τον κινηματογράφο μας

Οι καιροί αλλάζουν

Σκηνοθεσία:
Απόστολος Δίπλας
Σενάριο:
Απόστολος Δίπλας
Παραγωγή:
Απόστολος Δίπλας
Διάρκεια:
7' 0''
Περίληψη:
Μια νοσταλγική σύγκριση των περασμένων δεκαετιών με το σήμερα, σημαδεύοντας τις δυο αισθήσεις την ακοή και την όραση. Αυτές τις δυο που αρχικά είναι το μέσο που οδηγεί στην επαπειλούμενη «εικονική πραγματικότητα».Βασικός πρωταγωνιστής η τηλεόραση, πρώτος ρόλος η μοναξιά. Από μόνη της απόδειξη το γεγονός ότι αυτή η ταινία δημιουργήθηκε με μόνο ένα «τελικό μέσο» τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, και από μόνο έναν άνθρωπο. Η τηλεόραση είναι «ο δαίμονας» που σου δίνει την δυνατότητα να ζεις τη ζωή σου μέσα από την εικόνα της ζωής των άλλων. Πραγματοποιεί αυτή κυρίως για σένα όσα η ίδια τελικά δεν σε αφήνει να ζήσεις αφού επιχειρεί να σε καθηλώσει μπροστά της ολόκληρο το εικοσιτετράωρο. Δεν χρειάζεσαι πια την «έξοδο» και αν το κλουβί σου είναι καλά μονωμένο μπορείς να ακούς –μουσική-και να βλέπεις –μέσα από ταινίες- ότι αυτές θέλουν. Η φύση δεν έχει πια ήχους για σένα, το φως της ημέρας δεν σε φτάνει.

Δύο σταγόνες νερό

Trailer της ταινίας Δύο σταγόνες νερό
Σκηνοθεσία:
Γκούσκου Σπυριδούλα
Έτος:
2020
Διάρκεια:
0' 40''
όλες οι ταινίες στη βάση δεδομένων

Τυχαίες ταινίες από το αρχείο Σύνολο ταινιών 5181

Πηγές του αρχείου

1939-1992: Λεξικό ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Αλίντας Δημητρίου
1993-σήμερα: Κατάλογοι φεστιβάλ Δράμας, έρευνα Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης

Από το 2012 και μετά εμφανίζονται μόνο οι ταινίες των οποίων οι δημιουργοί είναι μέλη στο site μας.

Αν είσαι δημιουργός, γίνε μέλος μας και καταχώρησε την ταινία σου.
Αν ενδιαφέρεσαι να μάθεις πληροφορίες για τις ταινίες που δεν εμφανίζονται, στείλε μας e-mail.

Μάθε πώς θα καταχωρήσεις την ταινία σου στη μοναδική ελληνική βάση δεδομένων για τη μικρού μήκους ταινία!
ανανέωση όλες οι ταινίες της Ταινιοθήκης

Τυχαία ταινία από τη Χρυσή Ταινιοθήκη

Ο Γιώργος από τα Σωτηριάνικα

Σκηνοθεσία:
Λευτέρης Ξανθόπουλος
Εισαγωγή:
Σκηνοθεσία: Λευτέρης Ξανθόπουλος

Κεντρικός ήρωας της ταινίας είναι ο Γιώργος από το χωριό Σωτηριάνικα της Μάνης, επιτυχημένος Έλληνας – μετανάστης, εστιάτορας στην Δυτική Γερμανία. 
Η ταινία, χρησιμοποιώντας ως όχημα τον Γιώργο, επιχειρεί να καταγράψει τις διάφορες απόψεις που συνιστούν το μύθο της Ρωμιοσύνης. Τα άτομα που εμφανίζονται, προσθέτουν ο καθένας και τη δική του αισθητική και ιδεολογική αντίληψη στον όρο του οποίου επιχειρείται ο προσδιορισμός.
Εξετάζονται ειδικότερα: Η μοίρα του διωγμού και της προσφυγιάς, που οργανωμένα επιβάλλονται στη φυλή μεταμορφώνοντας τους ανθρώπους σε προϊόντα ενός χώρου που ούτε τον ζήτησαν ούτε τους ανήκει και που ολωσδιόλου έξω από την θέλησή τους εξαναγκάζονται να ζουν.
Η ταινία Ο Γιώργος από τα Σωτηριάνικα (1978), ολοκληρώνει την έρευνα του μεταναστευτικού ζητήματος, αποτελεί δε το δεύτερο μέρος της τριλογίας της Ρωμιοσύνης (τριλογία του ξεριζωμού και της προσφυγιάς). Το πρώτο μέρος της τριλογίας, η Ελληνική κοινότητα Χαϊδελβέργης γυρίστηκε το 1976 και το τρίτο Στα Τουρκοβούνια το 1982.
Η ταινία τιμήθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.) με το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1978 και εν συνεχεία με το πρώτο χρυσό βραβείο στο 1ο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας.



ανανέωση

Ξέρετε ότι...

  • ... η πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση του Χρήστου Στέργιογλου ήταν στον πρωταγωνιστικό ρόλο στη μικρού μήκους ταινία "Προδοσία" του Κυριάκου Χατζημιχαηλίδη, το 1990;
  • ... ο Νίκος Ζωιόπουλος πρωταγωνιστεί στην ταινία μικρού μήκους της Ελένης Λαζαρίδη με τίτλο "Waterproof", το 2015;
  • ... ο Ιερώνυμος Καλετσάνος πρωταγωνιστεί στην μ.μ.τ. του Αλέξανδρου Σιπσίδη με τίτλο "Αν ήταν νόμιμος ο βιασμός" το 2013;
  • ... η Μαρία Σκουλά πρωταγωνιστεί στην τ.μ.μ. "Ίσκιωμα" του Κώστα Γεραμπίνη, το 2019;
  • ... ο Θοδωρής Αθερίδης έπαιξε μαζί με τον Γιάννη Ζουγανέλη, στην μ.μ.τ. του Αντώνη Κιούκα "Αντρες", το 2001;
  • ... η Ράνια Οικονομίδου παίζει στην μ.μ.τ. της Αμέρισσας Μπάστα με τίτλο "Ο Χριστός σταμάτησε στου Γκύζη" το 2013;

Πρόσφατες ταινίες στον κινηματογράφο μας

Παναγιώτης Κουντουράς

Ivan

Είδος:
Μυθοπλασία,
Διάρκεια:
9' 30'',
Έτος:
2018
Χάρης Σταθόπουλος

Το εισιτήριο

Είδος:
Μυθοπλασία,
Διάρκεια:
18' '',
Έτος:
2017
όλα τα Αφιερώματα

Αφιερώματα από τη Χρυσή Ταινοθήκη

Η t-shOrt θέλοντας να τιμήσει τους σημαντικούς Έλληνες μικρομηκάδες, ξεκινάει την σειρά "Αφιερώματα" στο shortfilm.gr.

Με τα "Αφιερώματα" επιδιώκουμε όχι μόνο την ουσιαστική αναφορά στο έργο και το υλικό των δημιουργών, αλλά ταυτόχρονα ενισχύουμε την ιδέα της ελληνικής κινηματογραφικής μικρού μήκους ταινίας μέσα απο την ολοκληρωμένη παρουσιάση και των σκηνοθετών αλλά και των ταινιών τους συνολικά.

Η πίστη μας στην αξία της μικρής ταινίας, μας ενδυναμώνει ώστε να επιμένουμε για όλο και πιο ουσιαστική δράση προβάλλοντας όσο πιο καλά μπορούμε την ελληνική μικρού μήκους ταινία, κόντρα στην αδιαφορία αρκετών, σχετικών με τον κινηματογράφο, θεσμών.

Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε.

Καλή διασκέδαση.

ανανέωση

Τυχαία φωτό από Ταινία μ.μ.

Διάσημοι στις Ταινίες μ.μ.

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι γνωστά ονόματα διάσημων ηθοποιών και δημιουργών υποστηρίζουν με τη συμμετοχή τους τη μικρού μήκους ταινία. Σου δίνουμε μια εικόνα των διασήμων που με την παρουσία τους στις ταινίες συμβάλλουν στην αξία και τη δυναμική της ελληνικής μικρής ταινίας. Ακολουθούν μερικά τυχαία παραδείγματα και περισσότερα στην αναλυτική λίστα.
  • Γιάννης Τσιμιτσέλης
  • Γιάννης Μποσταντζόγλου
  • Μάριος Στρόφαλης
  • Αποστόλης Τότσικας
ανανέωση δείτε όλες τις εκπομπές

"Μικρή, μικρή μου αγάπη" - Ραδιοφωνική εκπομπή

Εκπομπή 2η: "21 με 1 Ψυχραιμία" - Συνέντευξη με τον σκηνοθέτη και παραγωγό Κυριάκο Χατζημιχαηλίδη

Ο Σκηνοθέτης και Παραγωγός Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης καλεσμένος της Μαρίας Τομαρά, στην εκπομπή "21 με 1 Ψυχραιμία" της ΕΡΤ/Καλαμάτας εν όψη του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, μιλάει για την μικρού μήκους ταινία, τον κινηματογράφο και τις δράσεις του.

Ακούστε την εκπομπή

ανανέωση δείτε όλα τα κείμενα

Τυχαία κείμενα από τις Ιστορικές Αναφορές

"Παύλος Ζάννας - Διαδρομές.

Παύλος Ζάννας - ΔιαδρομέςΕπιλέγει και σχολιάζει ο Λευτέρης ΞανθόπουλοςΠαύλος Ζάννας, Φεβρουάριος 1988, στο σπίτι του στο Κουκάκι. Σε ένα διάλειμμα των γυρισμάτων, τον φωτογραφίζω. Κοιτάζει τον φακό μετωπικά, όπως συνήθιζε πάντα να κοιτάζει στα μάτια τον συνομιλητή που είχε απέναντι του. Λίγο αργότερα, όταν αρχίσει πάλι το γύρισμα, θα πει στον Τέλη Σαμαντά, που είχε τη δημοσιογραφική επιμέλεια της εκπομπής: "Το μεγάλο πρόβλημα σήμερα είναι αυτό ακριβώς το παιχνίδι που παίζεται ανάμεσα στο τι είναι σημαντικά και τι ασήμαντο- στο τι ακούγεται και τι ψιθυρίζεται- στο τι πρέπει να ψιθυρίζεται αλλά δεν ψιθυρίζεται - στο τι δεν θα έπρεπε να ακούγεται και όμως ακούγεται δυνατά. Έχω την εντύπωση, πως υπάρχει ένα πρόβλημα κριτηρίων. Τα κριτήρια δεν είναι πια συλλογικά, ο καθένας προσπαθεί να φτιάξει τα δικά του. Χάσαμε τη δυνατότητα να έχουμε έναν κοινό παρονομαστή, πάνω στον οποίο να ζυγίζουμε τις κρίσεις μας...Συναντήθηκα με τον Ζάννα (1929-1989) στα τελευταία χρόνια της ζωής του, στα χρό...

Αποτίμηση Grand Temoin Δημήτρη Χαρίτου για το 30ο Ελληνικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΚυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2007«Δεν υπάρχει κείμενο παρά μόνο υποτυπώδεις σημειώσεις τίτλων… Όποιοι θέλουν ανάλυση ας απευθυνθούν σε περιοδικά τα οποία τα γράφουν. Προσωπικά δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσω την τεχνική του να αναφέρομαι σε μία-μία ταινία. Δεν θέλω να υποκαταστήσω τον ρόλο της Κριτικής Επιτροπής, η οποία έχει δουλέψει κι είναι έτοιμη να πει ποιος είναι καλός, ποιος μέτριος, ή ποιος πρέπει να πάει σπίτι του. Η αλήθεια είναι ότι η πρώτη σκέψη που είχα ήταν πώς εγώ που ανήκω σε μια γενιά αισθητά ξένη από την πλειοψηφία των ανθρώπων οι οποίοι πήραν μέρος στο φεστιβάλ αυτό, θα αξιολογήσω τη φετινή παραγωγή. Πάντα ισχύει αυτό το οποίο λένε και τα παιδιά μου… «δεν μας καταλαβαίνεις». Είναι δύσκολο να αποκαταστήσεις μία σχέση που δεν είναι του δάσκαλου με τον νέο, που κουνάει το χέρι ή συμβουλεύει τον νέο λέγοντας, «πρόσεξε μη κάνεις αυτό» ή του λέει αν είναι ή όχι καλός. Παραταύτα θα ήθελα να την ανεχτούνε αυτήν την διαφορά και να υποθέσουμε πως υπάρχει μια νοερή γέφυ...

10/1/2026 - Αναζήτηση Ηθοποιών Ερασιτεχνικής Ταινίας
ioannidiskonstantinos01@gmail.com

Καλησπέρα σε όλους! Αναζητούμε άτομα ηλικίας 20–30 ετών (άντρες και γυναίκες) που ζουν στη Θεσσαλονίκη για τη δημιουργία ερασιτεχνικής ταινίας μεσαίου μήκους. Η ταινία θα προβληθεί σε διάφορα φεστιβάλ στη χώρα και θα προσπαθήσουμε να την προωθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε. Η ταινία θα γυριστεί με επαγγελματικό εξοπλισμό (RED Digital Cinema 6K Camera και όλο τον λοιπό απαραίτητο εξοπλισμό για εικόνα, ήχο και μοντάζ). Ανήκει στην κατηγορία της μυθοπλασίας, αστυνομικό θρίλερ – μυστηρίου. Τα γυρίσματα υπολογίζονται να ξεκινήσουν τον Μάρτιο στη Θεσσαλονίκη. Για όσους είναι ήδη στον χώρο του κινηματογράφου και τους ενδιαφέρει να χρησιμοποιήσουν την ταινία για το portfolio τους, φυσικά θα τους δοθεί σε άριστη ποιότητα ώστε να τη χρησιμοποιήσουν. Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις και εκδήλωση ενδιαφέροντος, μπορείτε να μου στείλετε email:
ioannidiskonstantinos01@gmail.com Ευχαριστώ!

4/1/2026 - Συνθέτης μουσικής(για Soundtrack/Τραγουδιστές-στριες,Μπάντες)
jimkitds83@gmail.com

Γράφω μουσική για κινηματογράφο, θεατρικές παραστάσεις, μουσικά συγκροτήματα/καλλιτέχνες/διαφημήσεις. Ύφος μουσικής Classical, rock (hard,punk, rock`n`roll, alternative,goth etc),Blues,Country, Hip-Hop, Electronic (ambient, house,techno). Κυρίως παίζω κιθάρα μπάσο,πλήκτρα και τραγουδάω. Επίσης γράφω και στίχους.

22/12/2025 - Αναζήτηση για Ανδρικό ρόλο
moviedreamsprod@gmail.com

Καλησπέρα, αναζητούμε ηθοποιο για ανδρικο ρόλο(ηλικίας 20 με 25) για παραγωγή ταινίας μικρού μήκους που θα γυριστεί στην Αθήνα. Εφόσον η ταινία θα είναι αγγλόφωνη, θα βοηθούσε αρκετά μια καλή αμερικανική προφορά, αλλά και φάσμα υποκριτικής. Το σενάριο είναι σχετικα ερασιτεχνικό, και δεν έχουμε ένα μεγάλο ποσό χρημάτων, κατι που σημαίνει πως οι μισθοί για την δουλειά μας είναι πολύ μικροι. Παρόλο που θέλουμε να είμαστε όσο πιο βοηθητικοι γίνεται με τους συνεργάτες μας, είναι καλύτερο να ορίσουμε τις παραγωγές μας ως εθελοντικές, προς το παρόν. Η ίδια η ταινία θα ανέβει στο YouTube, και θα σταλεί σε διάφορα Ευρωπαϊκά φεστιβάλ κινηματογράφου, αλλά ένας από τους κύριους στόχους της ταινίας που θα μας εξυπηρετήσει όλους είναι να προσθέσουμε μια καλή δουλειά στα βιογραφικά μας, τα οποία θα μας βοηθήσουν στο μέλλον μας στην καριέρα του κινηματογράφου. Εάν ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε στην ταινία, μπορείτε να στείλετε email στον ακόλουθο σύνδεσμο: moviedreamsprod@gmail.com - Σας ευχαριστουμε για την προσοχή σας!