Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
5/4/2022 | shortfilm.gr

Πανόραμα Απονομή Βραβείων Πανοράματος Ταινιών Μικρού Μήκους από την Ε.Ε.Σ.

Χτες Δευτέρα 4 Απριλίου, μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα, με ασφυκτικά γεμάτους και τους γύρω χώρους του ιστορικού κτηρίου «Νίκος Κούνδουρος», όπου στεγάζεται η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, απονεμήθηκαν τα βραβεία του Πανοράματος Ταινιών Μικρού Μήκους.
Η απονομή των βραβείων πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συγκίνηση όλων όσων βρέθηκαν στην αίθουσα καθώς δίνεται μια επιπλέον ώθηση στη νέα γενιά σκηνοθετών να συνεχίσουν να παράγουν καλλιτεχνικό έργο. Τα βραβεία φιλοτέχνησε η εξέχουσα γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη που τίμησε με την παρουσία της την εκδήλωση.
Η κριτική επιτροπή που αποτελούνταν από τους Μύρνα Τσάπα πρόεδρο, Λουκά Παλαιοκρασά και Άννα Αντωνοπούλου, επεσήμανε το υψηλό επίπεδο των ταινιών και την καλλιτεχνική έμπνευση όλων των συντελεστών τους. Η επιτροπή παρακολούθησε περίπου εκατό ταινίες τις πέντε ημέρες της εκδήλωσης, ενώ δεν παρέλειψε να εξάρει αυτήν την πρωτοβουλία της ΕΕΣ, ώθηση και ενίσχυση νέων καλλιτεχνών με την προσδοκία όλων να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.
Η ανακοίνωση της απονομής έγινε από τον πρόεδρο της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, Χάρη Παπαδόπουλο που είπε μεταξύ των άλλων: 
• Το ενδιαφέρον τόσο για την ταινία μικρού μήκους όσο και για τους νέους δημιουργούς είναι διαχρονικό μέσα από όλα τα Διοικητικά Συμβούλια του σωματείου μας. 
• Άλλωστε, όλοι οι δημιουργοί του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου ξεκίνησαν με μικρού μήκους ταινίες.
•  Όλες οι νομικές κατοχυρώσεις για τους δημιουργούς ταινιών μικρού μήκους, όπως πετυχημένα προγράμματα του ΕΚΚ, η στήριξη των ταινιών μικρού μήκους μέσα από τα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας σε νέους σκηνοθέτες ταινιών μικρού μήκους, η υποστήριξη του φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στη Δράμα, η υποστήριξη του προγράμματος μικροφίλμ της ΕΡΤ έγιναν μέσα από αγώνες της ΕΕΣ αν και μερικές από τις παραπάνω κατακτήσεις έχουν υποβαθμιστεί πλέον.
• Το παρόν Πανόραμα είναι συνέχεια της πολιτιστικής πολιτικής υποστήριξης στους νέους δημιουργούς όπως και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Στιγμές Αλήθειας» για νέους σκηνοθέτες που πραγματοποιήθηκε αρχές του 2020 θα συνεχιστεί εκ νέου μέσα στο 2022.
Μετά τον χαιρετισμό του προέδρου παρουσιάστηκε στο κοινό η ομάδα των εθελοντών που όλες αυτές τις μέρες στήριξαν ολόψυχα όλες τις δραστηριότητες της εκδήλωσης, ο γραφίστας Νίκος Ποσαζενικοβ που φιλοτέχνησε την αφίσα του πανοράματος και το σποτ, καθώς και ο επικεφαλής της οργάνωσης, σκηνοθέτης Μάνος Σπιτάλας υπεύθυνος για το Πανόραμα. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος ανακοίνωσε τα Βραβεία και τις Εύφημες Μνείες διαβάζοντας το σκεπτικό της επιτροπής.
Παραβρέθηκαν και απένειμαν βραβεία μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΠΟΘΑ Κωνσταντίνος Κεχαγιόγλου, ο πρόεδρος του ΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας, ο πρόεδρος του οργανισμού ΕΡΜΕΙΑΣ Βασίλης Βαφέας, το μέλος του ΔΣ της ΕΤΕΚΤ-ΟΤ Μάχη Αρβανίτη, η Ισαβέλλα Μαυράκη σκηνοθέτιδα και σύζυγος του Ντίνου Κατσουρίδη όπου απένειμε την ομότιμη Εύφημη Μνεία, η γλύπτρια που φιλοτέχνησε τα βραβεία Ασπασία Παπαδοπεράκη και ο σκηνοθέτης Γιάννης Διαμαντόπουλος. Βραβεία απένειμαν επίσης η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Μύρνα Τσάπα και τα μέλη Άννα Αντωνοπούλου και Λουκάς Παλαιοκρασάς καθώς και ο πρόεδρος Χάρης Παπαδόπουλος.

ΒΡΑΒΕΙΑ

Βραβείο «Γιώργος Σαμιώτης» στον σκηνοθέτη της ταινίας «Στο Αεροδρόμιο», Μιχάλη Μαθιουδάκη που διακρίθηκε για το έντονο προσωπικό σκηνοθετικό στίγμα, για την αρίστη καθοδήγηση των ηθοποιών και για την ευρηματική χρήση της κωμικής υπερβολής.

Βραβείο Σκηνοθεσίας στη σκηνοθέτιδα της ταινίας «Πάτα Γερά στα Σύννεφα», Ελένη Λαζαρίδη για την ευαισθησία με την οποία προσεγγίζει το θέμα της ίσης προσβασιμότητας.

Βραβείο Σκηνοθεσίας στην σκηνοθέτιδα της ταινίας «Απολεσθέντα», Βίβιαν Παπαγεωργίου για την συγκινητική ματιά και τον όμορφο σχεδιασμό.

Βραβείο Σκηνοθεσίας στον σκηνοθέτη της ταινίας  «Τόλης Live ή Τορόντο», Αλέξανδρο Ρέλλο, για την ευαισθησία με την οποία προσέγγισε σκηνοθετικά το θέμα του, την αρίστη καθοδήγηση των ηθοποιών και την λελογισμένη χρήση της μουσικής

Βραβείο Σκηνοθεσίας στην σκηνοθέτιδα της ταινίας «Antivirus», Αναστασία Σίμα, για τον επιδέξιο τρόπο με τον οποίο η σκηνοθέτις χρησιμοποίησε τα μέσα που είχε διαθέσιμα και τη μαγνητική ερμηνεία της μοναδικής της πρωταγωνίστριας

Εύφημη Μνεία στους σκηνοθέτες της ταινίας «A La Carte», Ταξιάρχη Δεληγιάννη και Βασίλη Τσιουβάρα, για την υποκριτική λιτότητα και τις λεπτές αποχρώσεις και όψεις των χαρακτήρων.

Εύφημη Μνεία «Stefilm» στον σκηνοθέτη της ταινίας «Πάμε για Μπύρες», Χάρη Γιουλάτο, για την ευρηματική σκηνοθετική προσέγγισή του.

Εύφημη Μνεία «Ντίνος Κατσουρίδης» στον σκηνοθέτη της ταινίας «Πρώτο Μπάνιο», Αλέξανδρο Κωστόπουλο, για την εκφραστική δυναμική της εικόνας του.

Εύφημη Μνεία «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» στην σκηνοθέτιδα της ταινίας «Every Sunday», Καίτη Παπαδήμα για τη σχέση που καλλιέργησε με τις ηρωίδες της και που είχε ως αποτέλεσμα να φέρει στο φως χαρακτήρες που συνήθως περνούν απαρατήρητοι.

Η τιμητική βραδιά έκλεισε την όλη εκδήλωση με ένα ζεστό χειροκρότημα όλων των παρευρισκόμενων για τους βραβευμένους αλλά και όλους όσους συμμετείχαν και παρουσίασαν το δημιουργικό τους έργο στη διάρκεια του πενθήμερου Πανοράματος.

Ταινία Μικρού Μήκους: Παραγωγή – Διανομή. 
Παρόν και Μέλλον

Σημαντική στιγμή της τελευταία ημέρα της όλης εκδήλωσης αποτέλεσε η ανοιχτή συζήτηση με τίτλο «Ταινία Μικρού Μήκους: Παραγωγή – Διανομή. Παρόν και Μέλλον» με παρουσία φίλων και επαγγελματιών του Οπτικοακουστικού. 
Την ημερίδα συντόνισε ο σκηνοθέτης και γ.γ. του σωματείου Τώνης Λυκουρέσης και ομιλητές υπήρξαν ο Βασίλης Καραμητσάνης, πρόεδρος του Φεστιβάλ AnimaSyros, ο Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης σκηνοθέτης και εμπνευστής του t-shOrt και οι σκηνοθέτες Αντώνης Γλαρός, Αναστασία Σίμα και Μιχάλης Δημητρίου. Μέσα από την ανοιχτή συζήτηση και με την συμμετοχή του κοινού, διαμορφώθηκαν προτάσεις για το μέλλον των ταινιών μικρού μήκους στη χώρα μας.