Συντελεστές

Φατούρος Άρης

Ο Άρης Φατούρος γεννήθηκε στη Λευκάδα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε επίσης Πολιτικές Επιστήμες στην Πάντειο και Σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου. Εργάστηκε πρώτα στην ιδιωτική εκπαίδευση, διδάσκοντας φυσική και μαθηματικά, και μετά στον κινηματογράφο και την τηλεόραση ως βοηθός σκηνοθέτη, διευθυντής παραγωγής, παραγωγός και σκηνοθέτης. Ταινίες του έχουν διακριθεί κατ’ επανάληψη στην Ελλάδα και διεθνώς. Υπήρξε συνιδρυτής του σωματείου μικρό (1995). Ως ειδικός σύμβουλος της ΕΡΤ (1999) σχεδίασε και υλοποίησε το πρόγραμμα μικροφίλμ, στο πλαίσιο του οποίου έχουν παραχθεί περί τις 200 μικρές ταινίες, με δεκάδες εγχώριες και διεθνείς διακρίσεις. Από το 2017 σχεδίασε και συντονίζει το διαπανεπιστημιακό πρόγραμμα Διάπλασις του καναλιού της Βουλής, με συγκομιδή περί τα 100 δεκαπεντάλεπτα φοιτητικά ντοκιμαντέρ (Φοιτητιβίσματα). Υπήρξε σύμβουλος του ευρωπαϊκού προγράμματος MFI Script 2 Film Workshops (2001-19) και μέλος κριτικών επιτροπών σε κινηματογραφικά φεστιβάλ. Συνέγραψε άρθρα, εισηγήθηκε σε συνέδρια για την κινηματογραφική εκπαίδευση και μετείχε στην εκπόνηση μελετών σχετικά με την ενδεδειγμένη πολιτική για τη δημόσια τηλεόραση και την ελληνική κινηματογραφία. Είναι ιδρυτικό στέλεχος (2002) του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής, όπου και εργάζεται ως Σύμβουλος Προγράμματος.


ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

2019 «ΒΙΑΙΗ ΕΞΙΣΩΣΗ», 3D Animation, 5΄, Σκην. Αντώνης Ντούσιας Δημιουργικός παραγωγός. Βραβείο καλύτερης ταινίας animation στο φεστιβάλ Δράμας και 10 διεθνή βραβεία. Επίσημη συμμετοχή στο φεστιβάλ animation του Ανσύ και σε δεκάδες διεθνή φεστιβάλ. Διανομή στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ.
2016 «ΑΙΝΙΓΜΑ», 3D Animation, 9΄, Συν-σκηνοθεσία με τον Αντώνη Ντούσια. Δημιουργικός παραγωγός. Παραγωγή Steficon, ΕΡΤ, ΕΚΚ. Βραβείο καλύτερου animation, διάκριση εικαστικής και τεχνικής επίτευξης στο διεθνές φεστιβάλ Δράμας και 15 άλλα διεθνή βραβεία. Βραβείο ΙΡΙΣ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για το καλύτερο Animation. Επίσημη συμμετοχή στο φεστιβάλ animation του Ανσύ και σε 80 άλλα διεθνή φεστιβάλ. Διανομή στον ΔΑΝΑΟ και σε πολλές άλλες αίθουσες στην Αθήνα και την περιφέρεια.
2013 «ΣΤΟΡΓΗ ΣΤΟ ΛΑΟ», ντοκιμαντέρ 90΄, Σκην. Βασίλης Δούβλης Παραγωγός (Βουλή-Τηλεόραση). Συμμετοχή σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Βραβείο για το καλύτερο δημιουργικό ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Λονδίνο (2013).
2006 «ΕΔΩ ΛΟΝΔΙΝΟ 1939-2005, Η Αρχή και το Τέλος», 28΄ Ντοκιμαντέρ παραγωγής της Βουλής. Σενάριο και σκηνοθεσία. Συμμετοχή σε πολλά Φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Βραβείο Καλύτερου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ στο 1ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Λονδίνο (2008). Βραβείο Μοντάζ στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας (2007)
2003 «ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ» - ταινία μικρού μήκους, 13΄. Σκηνοθεσία. Παραγωγή t-shOrt, ΕΚΚ, ΕΡΤ. Συμμετοχή σε διεθνή φεστιβάλ. Πολλαπλή διανομή σε Αθηναϊκούς κινηματογράφους.
1998 «ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΚΥΡΙΕ ΧΩΚΙΝΓΚ» - ντοκιμαντέρ για την ΕΡΤ. Σκηνοθεσία- παραγωγή σε συνεργασία με τον Δημήτρη Γκουζιώτη.
1996-98 «ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΒΕΡΕΝΙΚΗ» - σειρά 13 επιστημονικών ντοκιμαντέρ για την ΕΡΤ, βασισμένη στο βιβλίο του Καθ. Γιώργου Γραμματικάκη «Η Κόμη της Βερενίκης». Εκτελεστικός παραγωγός και συνεργασία στη σκηνοθεσία με τον Φώτο Λαμπρινό. Βραβείο καλύτερης σειράς ντοκιμαντέρ 1998.
1996 «Τα χρυσά Μήλα των Εσπερίδων» - ταινία μεγάλου μήκους Εκτελεστικός Παραγωγός. Σκηνοθεσία Σοφία Παπαχρήστου.
1995 «ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ» - ντοκιμαντέρ για την ΕΡΤ. Σενάριο και σκηνοθεσία. Συμμετοχή στο τηλεοπτικό Φεστιβάλ του Μονάχου.
1994 «ΜΑΚΙΓΙΑΖ» - ταινία μικρού μήκους, 10΄.
Σκηνοθεσία και παραγωγή. Διάκριση σεναρίου φεστιβάλ Δράμας.
Κρατικό Βραβείο ΥΠ.ΠΟ. και βραβείο Ε.Κ.Κ. Συμμετοχή στα διεθνή φεστιβάλ Κιέβου και Μονπελιέ. Πολλαπλή διανομή σε Αθηναϊκούς κινηματογράφους.Το όνομα Φατούρος Άρης εμφανίζεται στις παρακάτω ταινίες
Τίτλος Έτος Ιδιότητα
Βίαιη εξίσωση 2019 Δημιουργικός παραγωγός
Αίνιγμα 2016 Σκηνοθεσία, Σενάριο
Ηφαίστειο 2003 Σκηνοθεσία
Το χαμόγελο της Άννας 1997 Ερμηνευτές
Μακιγιάζ 1994 Σκηνοθεσία, Παραγωγή, Σεναριακή ιδέα